Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm.Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Blauwe bessen zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor de hersenen. Ze bevatten antioxidanten die de hersenfunctie kunnen verbeteren en het geheugen kunnen ondersteunen. Daarnaast bevatten ze ook vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een gezonde hersenontwikkeling.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Blauwe bessen bevorderen een gezonde darmflora. Ze zijn rijk aan voedingsvezels, die helpen bij het bevorderen van een goede spijsvertering. Deze vezels fungeren als voedsel voor de goede bacteriën in je darmen, waardoor ze kunnen groeien en gedijen.
Voedingsstoffen
Ze zijn rijk aan o.a. vitamine C en K, vezels, folium en magnesium. De bessen bestaan uit ca 85% water en 150g blauwe bessen (ca 1 kop) bevat maar 84 calorieën, met 15 gram koolhydraten. De blauwe bessen zijn daarom ook goed te gebruiken tijdens het afvallen.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten. Daarnaast bevatten de kleine besjes ook vitamine K.
Veel mensen eten hun blauwe bessen in een schaaltje yoghurt. Er zijn aanwijzingen dat de yoghurt de opname van de antioxidanten uit blauwe bessen belemmert [12]. Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen is het beter om ze uit het vuistje te eten.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Dit gerecht bevat veel verschillende voedingsstoffen. De eiwitten in kwark zorgen voor meer spierkracht en dragen bij tot de instandhouding van spiermassa.
Blauwe bessen zijn zoet, voedzaam, bevatten weinig calorieën en behoren daarom tot een van de gezondste stukken fruit. Ze zitten tjokvol antioxidanten en vitamines. Bovendien zijn de bessen een bron van vitamine K - en dat is goed voor je botten -, zitten ze vol vezels en boordevol vitamine E.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Top 5 gezondste fruitsoorten:
Kiwi: Een vitamine C-bom die bijdraagt aan een stralende huid en gewichtsverlies ondersteunt. Blauwe Bessen: Boordevol antioxidanten die spierweefselherstel versnellen. Grapefruit: Bevordert de spijsvertering en ondersteunt bij het afvallen.
Blauwe bessen zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor je huid. Ze zitten boordevol antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van ontstekingen. Daarnaast bevatten ze vitamine C, wat de aanmaak van collageen stimuleert en de huid steviger en elastischer maakt.
Blauwe bessen bevatten weinig calorieën, veel vezels, vitamines C, K en B, mineralen zoals ijzer en anti-oxidanten die onder andere celbeschadiging tegengaan.
Bieten zijn ook rijk aan nitraat, dat omgezet kan worden in stikstofmonoxide. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden en de bloeddruk daalt. Andere bloeddruk verbeterende stoffen -waar rode bieten, maar ook rode en paarse bessen, kersen, aubergines, rode kolen etc.
Een gezond ontbijt bevat voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten. Kies bijvoorbeeld voor fruit, magere (Griekse) yoghurt of kwark en havermout. Zorg dat je ontbijt lekker voedzaam is, zodat je niet na een uur weer honger hebt. Op die manier is het afvallen makkelijker vol te houden.
Kwark met havermout is niet alleen een heerlijk ontbijt, maar ook een gezonde keuze die je dag een vliegende start geeft. Met zijn eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen is het een ideale brandstof om je lichaam en geest te voeden.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt.
Blauwe bessen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast. Door ze in de koelkast te bewaren, blijven ze langer vers en behouden ze hun smaak en textuur. Zorg ervoor dat de blauwe bessen droog zijn voordat je ze in de koelkast plaatst.
Het beste is om de blauwe bessen direct na aankoop ongewassen in de koelkast te bewaren. Spreid het bij voorkeur uit op een bord. Zo is het fruit tenminste 3 dagen houdbaar. Haal eventueel beschadigd fruit zo snel mogelijk weg bij andere vruchten.
Bessen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Blauwe bessen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Ontbijten met yoghurt is gezond.Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt. Doordat deze variant meer vetten bevat kan het zorgen voor een langer verzadigd gevoel dan de andere varianten.