Doet een verdoving pijn? Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn; wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Bij kleine kinderen bevelen we daarom aan om ze al vroeg vertrouwd te maken met boren onder verdoving.
Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn, wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Soms kan de tandarts ook zonder verdoving boren, zeker als het om een heel klein gaatje gaat. Overleg daarom altijd met uw behandelaar wat op dat moment het beste is.
Het toedienen van een verdoving
Hierdoor voel je tijdens een behandeling geen prikkeling of pijn. Na enige tijd is de verdoving weer uitgewerkt. Het toedienen van een verdoving gebeurt middels een prikje (spuit). De prik voel je wel maar is in veel gevallen niet pijnlijk.
Door het verdovingsmiddel wordt de werking van de zenuw tijdelijk geblokkeerd en voelt u geen pijn of prikkelingen meer. Dit maakt het gemakkelijker om tijdens de behandeling te ontspannen. Voelt u na de verdoving toch nog pijn, geef dit dan meteen aan.
De duur van een verdoving bij de tandarts hangt af per persoon, maar gemiddeld is een verdoving na ongeveer 1,5 tot 2 uur uitgewerkt. Het kan dus ook voorkomen dat een verdoving na een half uur of pas na 4 á 5 uur is uitgewerkt. Dit komt doordat ieder lichaam anders reageert op een tandarts verdoving.
Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven. Het voordeel is dat u na de behandeling geen gevoelloze mond heeft. Na de behandeling kan de tand of kies nog iets gevoelig zijn, omdat het levend materiaal is.
Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken. Dit in verband met het gevaar op verbranding (u voelt immers niets).
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
Er treden echter zelden bijwerkingen op na een verdoving in de mond. In enkele gevallen komen de volgende bijwerkingen voor: Pijn gedurende enkele dagen op de plek van de injectie. Een bloeduitstorting op de plek van de injectie.
De codes die gebruikt kunnen worden bij het toedienen van een verdoving zijn: A10 – Geleidings-, infiltratieen/of intraligamentaire verdoving: € 16,62. A15 – Oppervlakte verdoving: € 8,64.
Voordat de kaakchirurg begint met de behandeling krijgt u een verdoving. De verdoving van de kaakchirurg werkt ongeveer 2 tot 4 uur. Als u uw verstandskiezen wilt laten verwijderen dan duurt de behandeling ongeveer 10 minuten per kies.
U kunt ervoor kiezen om vooraf aan de behandeling een verdoving te nemen. Deze plaatselijke verdoving zorgt ervoor dat het tandoppervlak waar het gaatje zich bevindt gevoelloos zal zijn. Tijdens de behandeling zult u dan geen pijn ervaren. Ook de prik doet bij ons nauwelijks pijn.
Bij dit laatste raakt een gedeelte van de tong en lip verdoofd. De uitwerkingstijd van de verdoving is gemiddeld anderhalf tot twee uur. Belangrijke informatie die de tandarts over u moet weten: In sommige situaties moet er een andere verdovingsvloeistof of een lagere dosering worden gebruikt.
Met name de prik in het gehemelte is soms gevoelig. Gelukkig is een dergelijke verdoving niet vaak nodig. Soms kan de insteekplaats van de naald verdoofd worden door een speciale zalf op deze plek aan te brengen.
Van een behandeling in de bovenkaak heeft u gewoonlijk minder last dan in de onderkaak. De verdoving is na één tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillers.
Is het een pijnlijke behandeling? Meestal kan de tand of kies goed worden verdoofd en zal de behandeling niet pijnlijk zijn. Soms is de zenuw zodanig ontstoken, dat deze lastig te verdoven is. Ook dán kan de tandarts door “langs de tand” te verdoven -in de meeste gevallen- de behandeling “pijnloos” uitvoeren.
Nawerkingen van narcose
De eerste uren na de operatie kan je je nog wat moe en slaperig voelen, maar je weet dan al wel weer waar je bent en wat er gebeurd is. Het kan zijn dat je na de operatie een beetje misselijk bent.
Een composiet (witte) vulling is na het vullen dus meteen hard, je kunt meteen eten en drinken. De grijze vulling wordt hard na 24 uur, je mag dus een tijdje niet eten. Er zijn verschillende soorten witte vulling dus de beschrijving van de behandeling kan afwijken van de behandeling die jouw tandarts doet.
Eventuele pijn goed te verhelpen
De wortelkanaalbehandeling zelf wordt geheel pijnvrij uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan.
Sommige behandeling kunnen niet zonder verdoving worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld bij het trekken van een tand of kies of een wortelkanaalbehandeling. Maar bij het vullen van een gaatje is het niet altijd nodig. Toch kan je wel rustiger in de stoel liggen als je weet dat het geen pijn kan gaan doen.
Gevoeligheid bij warm en koud na het leggen van een vulling is dan ook normaal en zal in de meeste gevallen na een paar weken over zijn. Het is wel van belang zeker te weten of de vulling niet te hoog zit.
Je kunt een pijnstiller innemen voordat de verdoving is uitgewerkt, b.v. na het verwijderen van het gaasje 1000mg paracetamol(bij kinderen zie de bijsluiter). Dit voorkomt dat je moet wachten op de inwerktijd en verhoogt de effectiviteit aanzienlijk.
De verdovingsvloeistof verspreid zich in het aangebrachte gebied en zal de zenuw tijdelijk uitschakelen. Omdat de verspreidingsoppervlakte groter is dan bij verdoven met een naald, zal de werking sneller zijn en is de afbraak ook sneller waardoor je niet te lang met een verdoofd gevoel rond loopt.
Nalast van de verdoving
Lichte hoofdpijn is mogelijk.
Meestal is het gevoeligheid voor warm en koud, soms ook gevoeligheid bij bijten. De pijn verdwijnt normaal binnen enkele weken, soms kan het echter enkele maanden aanhouden.