Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Ook voor plastic geldt eigenlijk dat voornamelijk verpakkingsplastic gerecycled kan worden, en al het andere niet. Onder andere rietjes en plastic bestek zijn dus uitgesloten. Bovendien zijn rietjes toch te klein om te recyclen.
Rietjes en plastic bestek
Plastic hoort bij plastic zolang het maar verpakkingsmateriaal betreft. Kortom, niet al het plastic afval hoort in de plastic container. Rietjes en plastic bestek zijn dus uitgesloten.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
De meeste plastics zijn in theorie recyclebaar. Ze kunnen na gebruik worden gesmolten en daarna gevormd tot een nieuw (en dus gerecycled) product. Sommige plastics kunnen, nadat ze eenmaal een bepaalde vorm hebben gekregen, niet opnieuw worden gesmolten en zijn dus niet recyclebaar.
Toch kan volgens Joris ook zwart plastic gewoon gerecycled worden. “Na sortering, tijdens de recyclingfase, is zwart plastic net als alle andere kleuren.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Het antwoord is: ja, bubbeltjesplastic mag in de PMD-zak en dat is maar goed ook, nu er zo veel online geshopt wordt. De producten komen vaak in grote dozen, vol bubbeltjesplastic om je aankoop te beschermen. Bubbeltjesplastic, een afvalzak of (transparante)folie mag bij het plasticafval, vertelt Cyclus op hun website.
Kan piepschuim worden gerecycled? Piepschuim is, ondanks de slechte naam van kunststof, duurzaam en een waardevolle grondstof. Wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld is het namelijk voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS.
Prijsindicatie plastic: afhankelijk van type plastic: 200-550€/1.000 kg. U kunt uw karton verkopen op onze vraag en aanbod site. Ook kunt u uw plastic verkopen op de vraag en aanbodsite voor plastic. Het is wel een voorwaarde om het karton in balen aan te leveren.
Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water veranderen de oceanen in een plastic soep.
Niet-recycleerbaar is: samengesteld materiaal dat niet volledig bestaat uit hout, metaal of harde kunststof, spiegels, plexiglas, vervuild serreglas, glazen siervoorwerpen, pyrex- of Arcopalproducten, roofing, keramiek, WC-potten, lavabo's, cementgebonden asbestproducten (Eternit), lichtbeton/cellenbeton, tegels, ...
Kunststof bumper
Kunststof bumpers (polypropyleen), afkomstig van voertuigen, zijn na inzameling bijna volledig te recyclen tot nieuwe (zwarte) kunststof bumpers of andere zwarte toepassingen van polypropyleen. De kunststof wordt schoongemaakt, verkleind en vervolgens gemalen, zodat het weer inzetbaar is.
Er is een verschil tussen beiden plastics. Biobased plastic is gemaakt van natuurlijke grondstoffen, maar hoeft niet biologisch afbreekbaar te zijn. Biologisch afbreekbaar plastic kan wel door de natuur afgebroken worden. Mits de juiste omstandigheden en wanneer het voldoende in contact komt met bepaalde bacteriën.
Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
Wat niet bij PMD mag
Wat ook niet bij pmd hoort zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Bewaren en weggooien
Nagellak zit meestal in een glazen flesje. Als de nagellak op is, mag het flesje met een restant nagellak in de glasbak. Het kwastje gaat bij het restafval.
Als het flesje van glas is, mag je deze met een restant nagellak in de glasbak weggooien. De glasrecycler kan dat prima aan. De nagellak en andere vervuiling verbrandt in het smeltproces. Je kunt de recycler wel een plezier doen door het kwastje alvast bij het restafval te gooien.
Weggooien van verzorgingsproducten
Die moeten bij het restafval. Heb je plastic flessen met (resten van) bodylotion, zonnebrandmiddel of andere vettige producten, spoel dit middel dan niet door het riool: het vet kan voor verstoppingen zorgen. Gooi deze resten dus met fles en al bij het restafval.