Het laten keuren van een brandblusser moet altijd worden gedaan door een gecertificeerd bedrijf. Arbowinkel controleert of de brandblusser voldoet aan alle gestelde eisen en richtlijnen. Hierbij houden we rekening met de instructies zoals die zijn vastgelegd in de NEN 2559.
De keuring van brandblussers moet gedaan worden door professionals, genaamd een REOB gecertificeerde monteur. Zij zijn op de hoogte van de werking, eisen en onderhoudsaspecten die van belang zijn. De NEN-2559 norm heeft bepaald dat kleine blusmiddelen ieder jaar getest en gekeurd moeten worden.
Bij de meeste brandblussers staat de houdbaarheid er altijd op aangegeven. Zodoende kunt u dus altijd zien of een brandblusser nog binnen de termijn van deze datum zit, aan de buitenkant. Dit is bij elke brandblusser het geval waardoor u dus al snel kunt zien of het nog goed zit.
Keuring blusmiddelen verplicht
Alle draagbare en verrijdbare blustoestellen moeten minimaal één keer in de twee jaar worden gekeurd. Het stilstaande water in brandslangen kan bij bepaalde temperaturen legionellabacterie huisvesten.
Gerekend vanaf het productiejaar mag de brandblusser maximaal 20 jaar oud zijn. Desondanks kan de blusser natuurlijk al eerder vervallen zijn. Bijvoorbeeld omdat de blusstof aan vervanging toe is, of omdat een onderdeel binnenin niet meer in orde is.
Wanneer is mijn brandblusser aan vervanging toe? Brandblussers gaan maximaal 20 jaar mee. Het maakt dan niet uit of deze wel of niet gebruikt is. Ook als je brandblusser minder dan 20 jaar oud is en zichtbare schade heeft, zoals roest of deuken, voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen.
Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, dient gerecycled te worden als klein chemisch afval. Als particulier kun je brandblussers naar het milieudepot van jouw gemeente brengen, aanbieden bij gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven, of bij een brandblusser leverancier als Brandblusser XL.
Elke brandblusser heeft een maximale houdbaarheidsdatum. De brandblusser dient voor het verstrijken van deze datum vervangen te zijn om aan je wettelijke verplichtingen te voldoen.
Geen maximale houdbaarheid voor particuliere blussers
Ook moet men bij poederblussers het poeder horen vallen wanneer de blusser wordt omgekeerd. Hoort/voelt men dit niet, dan betekent dit dat het poeder te veel is samengeklonterd. Het dringende advies is dan om de blusser te vervangen.
Brandblussers zijn niet verplicht in privéwoningen. Echter raden wij je aan om altijd een brandblusser in huis te hebben. Wij vertellen je hieronder alles over de wet- en regelgeving rondom brandblussers in Nederland.
De verhuurder moet wel een aantal basiszaken voorzien, zoals branddeuren en eventuele brandhaspels, maar de brandblussers zijn voor rekening van de huurder. Het is namelijk de huurder die bepaalt welke activiteit er in een pand juist uitgevoerd zal worden, en hoe risicovol die is.
Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen, en ook voor auto's, caravans, zomerhuisjes en boten. Er zijn poederblussers van 1kg in de handel, speciaal voor kleine branden en om mee te nemen op reis. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen.
Houdbaarheid brandblussers gebouwen
In de praktijk worden: Brandblussers onder permanente druk na 10 jaar vervangen, omdat ze dan een (heel dure) herbeproeving moeten ondergaan. Brandblussers met intern patroon na 20 jaar vervangen, omdat deze niet constant onder druk staan, gaan deze de volle 20 jaar mee.
Het niet naleven van deze verplichting kan resulteren in boetes en straffen bij verkeerscontroles. Als je blusser niet in orde is, kost dat je €75.Als hij ontbreekt in de auto loopt de boete op tot €350.
Bij een temperatuur van 30°C zit er in de cilinder al een druk 100bar. Laat een CO2 brandblusser dus nooit in de volle zon staan.
Brandklasse A: Voor branden van vaste stoffen zoals hout, papier en textiel kun je het beste een schuimblusser gebruiken. Brandklasse B: Branden van vloeistoffen zoals benzine of olie vereisen een poederblusser. Brandklasse C: Bij branden met gassen, zoals propaan, butaan of aardgas, is een CO2-blusser de juiste keuze.
Een standaard schuimblusser is niet-vorstbestendig: het water in het blusmiddel kan bevriezen. Dit maakt de blusser ongeschikt voor ruimtes waar het kwik tot beneden de nul kan dalen.
Schuimblussers: 25 – 100 euro. Sprayblussers: 12 – 40 euro. Vetblussers: 40 – 100 euro.
Nee.Het is voor particulieren niet verplicht om een blusdeken te hebben.
Blusdeken: niet doen
Niet elke blusdeken is geschikt om olie- en vetbranden te blussen. Een ongeschikte deken kan zelfs vlam vatten bij het afdekken van de pan! Daarom is ons advies: Gebruik geen blusdeken bij een vlam in de pan.
Een ABC blusser is “gewoon” een brandblusser. De lettercombinatie (in dit geval ABC) geeft aan wat voor soort branden je ermee kunt blussen. Dat is belangrijk om te weten. Niet elke brand kan met elke blusser worden bestreden.
De gemeente heeft -als bevoegd gezag- een duidelijke wettelijke taak in toezicht en handhaving. Vaak vraagt de gemeente de brandweer om haar te ondersteunen in haar wettelijke toezichts- en handhavingstaken.
“Als huurder heeft u de verantwoordelijkheid om uw beroep brandveilig uit te kunnen voeren. Dat betekent dat u moet zorgen voor zaken als brandblusapparaten en rookmelders. De kosten daarvoor zijn voor uw rekening.”