Je kunt de instellingen van de wasmachine namelijk aanpassen op basis van de materialen die je wast. Hiervoor is het handig om te weten welke stoffen het meest krimpen. Over het algemeen zijn stoffen van natuurlijke vezels, zoals wol en zijde, gevoeliger voor krimp dan synthetische stoffen.
Welke stoffen krimpen het minst? Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel.
Viscose is een delicate stof, het kreukt makkelijk en krimpt snel. Daarom is het belangrijk om de juiste temperatuur en een geschikt wasmiddel te kiezen.
Viscose heeft namelijk de neiging om snel te krimpen en is niet zo sterk als katoen. Ook kreukt het vrij snel. Volg de onderstaande stappen en je viscose kleding blijft zo goed als nieuw. Allereerst is het belangrijk dat je viscose wast op een lage temperatuur, nooit hoger dan 40 graden.
Nadelen van viscose
Beperkte duurzaamheid: Viscose kan minder duurzaam zijn dan sommige andere stoffen, omdat het niet slijtvast is bij veelvuldig dragen en wassen. Vochtgevoeligheid: Viscose heeft de eigenschap om vocht op te nemen, wat kan resulteren in een klam gevoel bij overmatig zweten.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Hiervoor is het handig om te weten welke stoffen het meest krimpen. Over het algemeen zijn stoffen van natuurlijke vezels, zoals wol en zijde, gevoeliger voor krimp dan synthetische stoffen. Katoen en linnen zijn echter wel goed bestand tegen warmte.
Ja, je kunt polyester in warm water wassen. Kies voor een programma van 40 of 30 graden. Polyester is een stof die niet snel krimpt, maar als je de items te warm wast, bestaat er een kans dat je kleding een stukje kleiner uit de wasmachine komt!
De kleinste krimp is synthetische vezels en gemengd textiel, gevolgd door wol, hennep, katoen, gecentreerd, zijden krimpkousen en de grootste is viscose, rayon, kunstmatige wollen stof.
Het krimpen van linnen hangt af van de manier van drogen. Wanneer linnen producten worden gedrogen in een hete droger, dan kan product 10 tot 15% krimpen. Laat je het natuurlijk opdrogen, dan krimpt jouw linnen product slecht 4 tot 5%. Geeft je toch de voorkeur aan de droger, doe dit dan op een lage temperatuur.
100% katoen stof en linnen katoen mix stof
Haal de stof/product zo snel mogelijk uit de wasmachine nadat het programma beëindigt is. Aan de lucht laten drogen, niet in de droogtrommel, strijken op katoen stand. Bij de eerste wasbeurt krimpt de stof gemiddeld 10% in de lengte van de stof en 4 % in de breedte.
Wol, zijde en kasjmier
En dat is geen toeval: ze worden alle drie niet blij van de wasmachine. Doe ze daarom een lol en laat ze eerst uithangen om te kijken of geurtjes op die manier verdwijnen. Vlekken behandel je met een vochtige doek die je dept (niet schrobben!) op de stof.
Vlekken verwijder je zachtjes met wat zachte vlekkenverwijderaar of wasmiddel. Laat dat even intrekken en spoel het dan uit. Laat het kledingstuk met acetaat aan de lucht drogen, maar pas op met te veel warmte.
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
Synthetische stoffen kunnen krimpen bij hoge temperaturen, maar een koud- of fijn wasprogramma is bij polyester niet nodig. Wij adviseren om jouw polyester stoffen op 40 graden te wassen. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig voor polyester en je kan zelf kiezen of je wel of geen wasverzachter toevoegt.
Synthetische vezels hebben een slijtvast karakter. De materialen zijn makkelijk te wassen, krimpen niet en zijn immuun voor zonlicht. Was kledingstukken zoveel mogelijk binnenstebuiten en was delicate stoffen in een waszak.
Hiervoor een aantal tips: Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch!
Op welke temperatuur moet ik kleding wassen? Er is één hoofdreden – te hoge temperatuur – waardoor de kleding krimpt in de wasmachine.
Wanneer wol in de droger of wasmachine krimpt, heeft dit te maken met de opname van water en de warmte in de machine. De vezels absorberen namelijk water en warmte op en krimpen, waardoor ze niet meer naar hun oorspronkelijke staat terugkeren, legt Harvard University uit.
Een te hoge wastemperatuur, sterk centrifugeren of een verkeerd wasmiddel kan ertoe leiden dat de stoffen verkleuren, krimpen of anderszins beschadigd raken. Voor delicaat textiel wordt daarom meestal voorzichtig wassen aanbevolen.
Linnen bestaat uit natuurlijke vezels die opzwellen wanneer ze in contact komen met water en weer kunnen krimpen tijdens het daaropvolgende drogen. Na de eerste wasbeurt kan linnen dus nog vervormen en een beetje krimpen.
Machinewas: Bij de machine was moet je viscose niet warmer als 40 graden wassen, anders gaat de stof krimpen en slijt de stof ook sneller.
Nylon wassen
Nylon is een mooie, waterafstotende stof die vormvast is en niet kreukt. Net als bij viscose is het ook hier aan te raden om niet warmer te wassen dan 40 graden, omdat het anders kan krimpen.