Elke vorm van cardio is effectief voor vetverbranding. Hoe hoger de inspanning, hoe meer je verbruikt en groter het afterburn effect. Echter zijn hogere inspanningen verhoudingsgewijs van kortere duur, waardoor het netto calorietekort ongeveer hetzelfde blijft.
Calorieën en energieverbruik
Of krachttraining of cardio effectiever is om af te vallen, hangt er dus vanaf met welke soort inspanning je het snelst calorieën verbrandt. En dan is het antwoord overduidelijk: je verbrandt meer met cardio dan met krachttraining, als de intensiteit van beiden gelijk is.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
En met lang bedoelen we dat je minimaal 60 minuten moet cardio-en. Als je iets minder lang wilt, is een interval-training (waarbij je afwisselt tussen een intensieve en een minder intensieve training) goed om vet te verbranden.
Voeg er cardio aan toe om buikvet te verminderen. Ga hardlopen of joggen. Hardlopen en joggen zijn geweldige steady-state cardio-oefeningen om vet te verbranden. Als je snel kunt joggen of hardlopen, dan zal je meer calorieën verbranden en het helpt bij het verminderen van lichaamsvet.
CARDIOVASCULAIRE OEFENING. Blijf bij twee tot drie dagen cardio per week. Concentreer je op kortere sessies met een hogere intensiteit, zoals 20 minuten hoge intensiteit intervaltraining (HIIT).
De combinatie van krachttraining en cardiotraining is super effectief als je je vetverbranding wilt stimuleren. Door de krachttraining stimuleer je jouw spiergroei en die spieren verbranden calorieën, ook in rust. Tijdens cardio geef je de calorieverbranding een extra boost. Denk aan je rustdagen!
Harley Pasternak legt uit hoe het zit: je verbrandt met hardlopen of een intense work-out misschien wel meer calorieën, maar die komen allemaal uit niet-vet-zones. En wandelen is een low intensity work-out waarmee je rechtstreeks je vetzones verbrandt en daarmee is het de beste sport voor vet verbranden.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Gemiddeld verbrandt je hier 10-15 calorieën per minuut. Om 400 calorieën te verbranden moet je elke dag 40 minuten aan cardio doen. Bedenk dat een kilo lichaamsvet ongeveer 8000 opgeslagen calorieën bevat.
Bij elke dag cardio is de belasting van de spieren minder en is daarom de hersteltijd ook minder. Toch is het aan te bevelen om niet elke dag langer dan 1 uur te hardlopen, fietsen, zwemmen of een ander vorm van cardio training te doen.
Een belangrijk voordeel van cardio is dat de bloedstromen door je lichaam beter worden. Door regelmatig cardio-oefeningen uit te voeren, zoals fietsen en hardlopen, verlaagt de kans op hart- en vaatziektes. Daarnaast staat cardio bekend om het verbeteren van de conditie van de longen en het hart.
Zout- en koolhydraatrijk eten, beïnvloedt je vochthuishouding, waardoor je mogelijk meer vocht opslaat dan je je denkt. Gaan afvallen en spieropbouw samen? Door te minderen met koolhydraten of zout, zal je flink wat vocht uitplassen – wat ook de reden is waarom je aan het begin van dieet veel afvalt.
Voor zowel een man als een vrouw geldt hierbij dus dat tussen de 400 en 500 kcal (20% van 2000 en 2500, respectievelijk) verantwoord is. Een simpele rekensom brengt ons dus op het antwoord dat 1 kg lichaamsvet verbranden ongeveer 15 dagen duurt* (7800/500 = 15).
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Hoeveel kilo is een kledingmaat? Gemiddeld is 5 kilo een kledingmaat. Echter kan dit per persoon verschillen op basis van je geslacht, leeftijd en lichaamsbouw. De verschillen variëren doorgaans van 4 tot zo'n 8 kilo.