Iedereen in Nederland kan een lintje verdienen. Hoe? Door iets bijzonders te doen voor de samenleving, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Vrijwilligers die zich vijftien jaar of langer inzetten, bijvoorbeeld op het gebied van sport, kunst, cultuur, de kerk, pleegzorg enz.
Iemand komt in aanmerking als hij of zij zich als vrijwilliger al vele jaren belangeloos heeft ingezet of nog inzet. Vrijwilligers die tenminste al vijftien jaar of langer intensief vrijwilligerswerk doen, bijvoorbeeld op het gebied van sport, kunst, cultuur, (mantel)zorg, belangenvereniging etc.
Als je een lintje voor iemand wil aanvragen, neem je eerst contact op met de gemeente waar diegene woont. Een medewerker van de gemeente kijkt wat hij of zij gedaan heeft en kan je adviseren of iemand inderdaad in aanmerking komt voor een lintje. Als dat zo is, kun je hem of haar officieel voordragen.
Ontwikkelingen 2022
Er worden 1093 vrouwen gedecoreerd, wat neerkomt op 36%. In vorige jaren was dit percentage 35%. Van alle gedecoreerden zijn er 2561 personen (85%) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Er zijn geen kosten verbonden aan het aanvragen van een lintje.
Net als bij de Orde van de Nederlandse Leeuw is Ridder Grootkruis de hoogste graad in deze orde. Deze onderscheiding wordt niet vaak uitgereikt.
De erfgenamen dienen na het overlijden van de gedecoreerde de onderscheiding te retourneren aan de Kanselarij der Nederlandse Orden. Wel bestaat de mogelijkheid voor familieleden om het onderscheidingsteken in langdurige bruikleen te verkrijgen na betaling van een borgsom.
De onderscheidingen worden ook wel lintjes genoemd. Deze worden toegekend aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Kandidaten moeten worden voorgedragen bij de burgemeester van hun woonplaats. Als de burgemeester akkoord is, stuurt hij de aanvraag door naar de Commissaris van de Koning.
Dat een onderscheiding geen cadeautje is, blijkt uit het feit dat het teruggestuurd moet worden naar de Kanselarij als de eigenaar overlijdt. De decoraties blijven eigendom van het Koninklijk Huis. Willen de nabestaanden de decoraties echter bewaren of in de kist meegeven, dan kunnen ze de versierselen kopen.
Het Nederlands decoratiestelsel kent ongeveer 100 erkende onderscheidingen. Zo'n onderscheiding is een medaille die gedragen wordt aan een lint. Oftewel: het lintje. Er zijn onderscheidingen voor burgers en geüniformeerden.
Een koninklijke onderscheiding (in de volksmond ook informeel een lintje genoemd) is in Nederland een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Het kan in beginsel aan iedere Nederlander worden toegekend.
De behandeling van een voorstel kost veel tijd. Na aanvraag duurt het minimaal 6 maanden tot de uitreiking van een koninklijke onderscheiding. Daarom is het belangrijk om de onderscheiding op tijd aan te vragen.
De Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Voor een onderscheiding in deze orde komen personen in aanmerking die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Denk hierbij aan vrijwilligers die zich inzetten voor jongeren, milieu, (mantel)zorg, sport, buurtverenigingen of vluchtelingen.
Vrijwilligers die zich vijftien jaar of langer inzetten, bijvoorbeeld op het gebied van sport, kunst, cultuur, de kerk, pleegzorg enz. kunnen een lintje verdienen. Het kan ook zijn dat iemand een betaalde baan heeft, maar die baan op een hele bijzondere manier invult.
U mag het uitreik versiersel wél dragen bij officiële gelegenheden waar u in een ambtskostuum (bijvoorbeeld een toga) gekleed moet zijn en bij officiële gelegenheden waar in de uitnodiging is vermeld dat het uitreikversiersel mag worden gedragen.
Een Koninklijke onderscheiding is er voor mensen die zich op een bijzondere of uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.
De titel ridder komt in Nederland en België op twee manieren voor: "op allen" en "met het recht op eerstgeboorte". In het eerste geval heeft ieder mannelijk lid van de betreffende adellijke familie recht op de titel. In het tweede geval wordt de titel vererfd in Salische lijn.
In Nederland bestaan er bijna 100 door de staat erkende onderscheidingen. De Nederlandse Ridderorden hebben binnen dit stelsel een speciale positie. Zijne Majesteit de Koning tekent als Grootmeester voor iedere benoeming in één van deze orden.
Bij personen die worden benoemd tot Ridder gaat het doorgaans om verdiensten met een regionale of zelfs landelijke uitstraling en betekenis. Dit in tegenstelling tot de graad Lid waar het vooral gaat om personen die lokaal verdienstelijk zijn (dus binnen de gemeentegrenzen).
De Militaire Willems-Orde is een beloning voor daden van moed, beleid en trouw. Het is de oudste en hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden. Deze onderscheiding kent de koning toe aan individuele militairen of eenheden voor buitengewone inzet.
2.828 Nederlanders zijn vandaag koninklijk onderscheiden voor hun bijdrage aan de samenleving. Onder hen zijn 998 vrouwen en 1830 mannen. Nederland is sinds vandaag 18 Ridders in de Orde van de Nederlandse Leeuw rijker. Daarnaast zijn 49 Officieren, 325 Ridders en 2.436 Leden in de Orde van Oranje-Nassau benoemd.
Een benoeming tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau - de derde graad - komt niet vaak voor. De gedecoreerde moet zeer bijzondere of belangrijke activiteiten hebben verricht. Of de verdiensten hebben een internationale en zelfs wereldwijde uitstraling en betekenis.
Ridder Grootkruis is de hoogste graad in de Orde van Oranje-Nassau. Wanneer een burger deze koninklijke versierselen uitgereikt krijgt, is dat zeer uitzonderlijk en bijzonder. Oud-premiers worden vaak benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau.