What is this? We dronken Taxi, Tjolk, Punica en 3-es cola. En aten buggles chips met kaas uit een tube, toastjes met Paturain of Boursin en borrelnootjes.
Jaren 70 – Drinken & hapjes
Toen ik een jaar of 10 was mocht ik Shandy drinken. Niet meer dan één op een avond, er zat immers alcohol in (hum, maar liefst 1%). Eind jaren 70 kwam Snor: fris met schuim er op. Het werd een jammerlijke mislukking, ondanks de grootschalige reclamecampagne.
Een woonkamer die blauw staat van de rook, rondrijden zonder autogordel en gewoon de speeltuin in zonder toezicht: dingen die je vast herkent als je bent opgegroeid in de 80's. Nou, dat is nu wel anders! Deze acht alledaagse zaken uit de jaren 80 kun je je tegenwoordig bijna niet meer voorstellen.
Meisjes en jonge vrouwen droegen geruite minirokjes, getailleerde truien, onderjurkjes, naveltruitjes, hoge kousen of panty's, en eventueel een gestreepte stropdas. Deze trend werd aangewakkerd door artiesten, populaire televisieseries en films, zoals 'Clueless'.
Er werden ontzettend veel verschillende schoenen gedragen in de jaren 90. Wat wil je anders met zoveel subculturen! Zo droegen vrouwen vaak ballerina's, Ked's schoenen, pumps, naaldhakken, loafers en bootschoenen. Aan het begin van de jaren 80 droegen ze hier het liefst beenwarmers of grote afgezakte sokken bij.
De meeste mannen droegen sportieve kleding, zoals neutrale wijde trainingsbroeken met shirts. Ook was er een groot deel mannen dat gewoon een nette broek met een blouse droeg. Het was pas in het midden van de jaren 80 dat ook heren kozen voor felle kleuren in hun look.
Populaire kledingstukken waren de kniehoge rok, wijde pantalon, blazer met schoudervullingen en gekleurde blouse. Omdat vrouwen steeds vaker formele schoenen, zoals kitten heels, gingen dragen en er langer op moesten lopen, begonnen veel schoenproducenten in te spelen op de vraag naar extra stevigheid en comfort.
Zie Popmuziek#Jaren tachtig voor het hoofdartikel over dit onderwerp. megasterren Michael Jackson, Prince, Tina Turner en Madonna. rock zoals Queen, U2, Bruce Springsteen, Toto, de Simple Minds en Dire Straits. ska zoals Madness en The Specials.
Middeleeuwse stedelingen (inclusief de kinderen) dronken daarom voornamelijk bier. Deze drank werd namelijk tijdens het brouwproces tot het kookpunt verhit, waardoor de meeste bacteriën en virussen werden gedood. Dit speelde echter alleen in de steden, op het platteland bleven de meeste mensen gewoon water drinken.
Toch dronken vroeger niet veel mensen alcohol, het was gewoon te duur en niet altijd te krijgen. Tot in de Middeleeuwen bleef dat zo. In die tijd maakten mensen wijn uit vruchten en bier uit gerst en honing. Het alcoholgehalte van die dranken was laag.
Aardappel, vlees, groente
Volgens het programma Andere tijden had in de jaren 60, 90 procent van de huishoudens geen koelkast, ging 80 procent van de mensen niet uit eten en waren groenten en fruit uit blik hartstikke populair. Elke dag stond er bijna hetzelfde op het menu: aardappel, vlees, groente.
De mensen aten vroeger van alles! Gevogelte, vlees, groenten en fruit. Eigenlijk een hele gezonde keuken. Ze aten alles wat er in de natuur voorkwam, zelfs kleine vogeltjes.
Toen aten Nederlanders gemiddeld 39,5 kilo vlees per persoon per jaar, ruim 20 kilo meer dan een halve eeuw ervoor. Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie gemiddeld af, al stagneert het wat sinds 2016. Inmiddels noemt meer dan de helft van de Nederlanders zich flexitariër en zeggen steeds meer mensen minder vlees te eten.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
De jaren 90, en met toenemende mate ook de zeroes, zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen loopt tegenwoordig maar in oversized fleece truien, Tommy Hilfigger-kleding met grote logo's, Dr. Martens, Nike Air Max 90, Kappa, Umbro, wijde broeken, zeiljacks en andere modetrends uit die tijd.
Aan het begin van de jaren 60 droegen de meeste vrouwen nette A-lijn jurken en rokken, tailleriemen en trenchcoats. Het was pas op de helft van de jaren 60 dat er een duidelijk verschil te zien was. Het statement item de minirok werd toen geïntroduceerd - iets waar veel vrouwen in eerste instantie aan moesten wennen.
Jongens en mannen droegen bijvoorbeeld t-shirts met lage V-hals, versleten spijkerbroeken en Converse All Stars of Vans. Ook droegen veel mannen hun haar halflang. Rond deze periode werd de retro pilotenbril bovendien steeds vaker vervangen door een (Ray Ban) wayfarer zonnebril.
Mode is Frans voor manier of wijze. In het Nederlands wordt het woord gebruikt als iets op een bepaald moment aantrekkelijk gevonden wordt. Vaak heeft mode betrekking tot kleding, schoenen, make-up en draagbare dingen, zoals een horloge of sieraad.
Van naveltruitjes met lage heupbroeken tot aan baggy broeken met legerprint en beha's als top. Een bijzondere tijd dus voor vrouwen die een beetje met de mode mee wilden gaan in de tijd. Wat ook zeker opvallend is, is de mode met het futuristische karakter dat we aan het begin van de jaren 00 zagen.
Vrouwen droegen vaak kleine hoeden die net om de hoofd heen pasten, clochehoeden genaamd. 's Avonds droegen vrouwen opvallendere hoeden die waren versierd met glasparels. Andere veel geziene accessoires van deze tijd zijn het sigarettenpijpje, lange sjaals en kettingen.
De eeuw eindigde met een eclectische mode, vol subculturen en modes voor de eeuwige jeugdigen, waarbij spijkerbroeken en zelfs couture-joggingpakken salonfähig zijn, en sneakers zowel aan mannen als vrouwen voor alle gelegenheden maximaal comfort bieden.
Wat aten wij toen? Het eten was destijds goedkoop en simpel. De warme maaltijd bestond voornamelijk uit aardappelen, groente en (een klein beetje) vlees. Gerechten als stamppot, bruine bonensoep, watergruwel, hangop en rijstebrij waren aan de orde van de dag.
Vroeger at men dus vooral aardappelen, groente en vlees. Daarnaast waren groenten en fruit seizoensgebonden waardoor verse appels kopen in de zomer al lastig kon zijn. Broccoli, paprika of courgette waren tijdens de jaren '40 en '50 nog niet op grote schaal verkrijgbaar.