Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.
Twee sneetjes volkoren brood met pindakaas met een glas magere melk kun je zien als een complete en gezonde maaltijd. Nu moet je het natuurlijk niet gaan overdrijven. Het hoge caloriegehalte noodzaakt wel tot matiging, want als je vijf sneetjes brood met pindakaas naar binnen werkt praat je wel over 700 calorieën.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Boterham met Pindakaas (1 ) bevat 342 calorieën.
Weetje: volgens de productinformatie van Calvé pindakaas zou je zo'n 15 gram pindakaas per boterham gebruiken. Een kleinverpakking broodbeleg (die je vaak in hotels ziet) bevat echter al 25 gram.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol. Zo is vitamine B3 belangrijk voor je stofwisseling als het gaat om koolhydraten, vetten, eiwitten, enzymen en de energieproductie in je cellen.
Te veel pinda's of pindakaas eten is niet goed. De onverzadigde vetten bevatten namelijk veel calorieën, ook al hebben ze verder een gezonde werking in het lichaam. Als je niet zo veel calorieën verbrandt op een dag, moet je oppassen dat je niet te veel vetrijke producten, zoals pindakaas, neemt.
De aanbevolen hoeveelheid pindakaas per dag is dan ook maximum 2 afgestreken eetlepels per dag. Dit komt er op neer dat men 2 eetlepels pindakaas kan verwerken in een smoothie of shake of ongeveer 2 boterhammen met pindakaas kan besmeren.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
Hoeveel pindakaas kan ik eten? Als je wilt afvallen kun je rustig elke dag een eetlepel biologische pindakaas of notenpasta nemen. Als je er tenminste niet allergisch voor bent. Het grootste probleem is vaak dat je de notenpasta op brood eet, bijvoorbeeld bij je ontbijt.
Als je gezonder wil eten kun je beter pindakaas van pinda 85 plantaardige olie nemen, of pinda zonnebloemolie. De ingrediënten van deze varianten zijn een stuk beter. Er zit minder transvet in, en transvetten is iets wat je wilt voorkomen.
Aan de pindakaas die je in de supermarkt kunt vinden wordt naast pinda's vaak ook olie, suiker en/of zout toegevoegd. Dit maakt deze pindakaas minder gezond. De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
PINDAKAAS EN SPIEROPBOUW
Het is niet voor niets dat veel sporters pindakaas als eiwitbron gebruiken. Het is immers hartstikke goed voor de spieropbouw. Veel sporters gebruiken het dan ook als eiwitbron en verbrandingsproduct, zodat ze lekker lang door kunnen.
Pinda's als vleesvervangers
Verder zijn pinda's volwaardige vleesvervangers, doordat ze eiwit, ijzer, vitamine B1 bevatten. Dus ook voor vegetariërs en sporters zijn pinda's (en dus pindakaas) goed om te gebruiken.
Reacties. Ligt aan je portie pindakaas, ik heb zelf meestal 10 gram pindakaas per boterham 10 gram pindakaas bevat 1,2 gram koolhydraten, 2,6 gram eiwit en 63 kcal.