In eerste instantie is het belangrijk om de pijnlijke plek te koelen om de zwelling in eerste instantie zo veel mogelijk tegen te gaan.Verder is het belangrijk om de duim zoveel mogelijk rust te geven en te ontlasten. Een makkelijke en functionele manier om de duim te ontlasten is het dragen van een brace.
Verstuikte of gekneusde duim
Er ontstaat pijn, zwelling en bewegingsbeperking rond het duimgewricht. Vooral bewegingen in dit gewricht zijn pijnlijk. Er ontstaat een bloeduitstorting en een zwelling van de duimmuis.
Afhankelijk van de mate van kneuzing duurt dit herstel 1 tot 6 weken. Tijdens sportbelasting kan het raadzaam zijn de vingers aan elkaar te tapen, dan wordt de vinger ernaast als spalk gebruikt. De duim kan ook ingetaped worden maar deze methode is complexer.
Het is belangrijk om de vinger te blijven bewegen om stijfheid te voorkomen. Belast het gekneusde lichaamsdeel niet en beweeg niet verder dan de pijngrens.
Pijn, zwelling en soms verkleuring aan de binnenzijde van de duim. Krachtverlies van de duim (dit merkt u bij het opendraaien van potjes of het omdraaien van een ronde deurknop). Instabiliteit van de duim.
Hoe kan ik kneuzingen behandelen? Voor vermindering van de pijn en zwelling is het belangrijk om de kneuzing direct te koelen. Houd de kneuzing minimaal 10 minuten onder lauw stromend water of gebruik een HeltiQ Instant Koud Kompres of een HeltiQ Koud/Warm Kompres.Stop met de inspanning, geef steun en houd rust.
Het beperken van de zwelling die optreedt bij een gekneusde vinger bespoedigt het herstel. Een lichte kneuzing van je vinger kan binnen een week alweer genezen zijn, maar een flinke kneuzing kan drie tot zes weken nodig hebben om volledig te herstellen en klachtenvrij te zijn.
Het herstel van de breuk duurt 6 tot 8 weken. Na 8 weken kunt u nog wel pijn hebben. Ook is het vaak nog niet mogelijk alle bewegingen te maken. U kunt uw duim meestal pas na 3 maanden weer bewegen zonder dat het pijn doet.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
◗ Leg eerst beide Y-tapes aan, uiteinde met lichte rek om de duim en wrijf ze vast. ◗ Nadat je de basis hebt gefixeerd, spreid je de duim een beetje en breng je de tape met lichte rek aan over de wortel van de duim en over de pols in het verlengde van de duim. ◗ Wrijf de tape aan.
Het geven van rust en het ontzien van de duim/pols tijdens belastende activiteiten kan de pijnklachten doen verminderen. Het dragen van een afneembare spalk kan hierbij een waardevolle ondersteuning bieden. Er zijn verschillende soorten spalken. De handtherapeut zal samen met u uitzoeken welke het beste bij u past.
Bij een gebroken vinger is er in de meeste gevallen sprake van een zwelling, gevoeligheid, vervorming en het niet altijd kunnen bewegen van de vinger. Bij een gekneusde vinger heeft u last van een pijnlijke, gezwollen vinger. De vinger is veelal rood-blauw gekleurd en de vinger doet extra pijn bij bewegen.
Door een val of klap op de duim kan de duim verstuiken, ook wel distorsie, verzwikking of kneuzing genoemd, hierdoor worden de gewrichtsbanden opgerekt of scheuren ze. Binnen 24 uur na de verstuiking wordt dit meestal zichtbaar door een zwelling en/of bloeduitstorting.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Het herstel van uw gebroken duurt ongeveer 6 weken. Na 6 weken kunt u nog wel pijn hebben. Ook is het vaak nog niet mogelijk alle bewegingen te maken. U kunt uw vinger meestal pas na 3 maanden weer bewegen zonder dat het pijn doet.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Een gebroken duim is een pijnlijke breuk in één of meerdere kootjes van de vinger. Duimblessures kunnen ontstaan tijdens het sporten, maar kunnen ook veroorzaakt worden door verkeerde draaibewegingen.
Is het gewricht stabiel, dan is behandeling met een spalk voldoende. De spalk moet ongeveer 4-6 weken worden gedragen. Daarnaast krijgt u handtherapie.
Een kneuzing of blauwe plek is een beschadiging van het onderhuids weefsel. Je huid kleurt bijvoorbeeld blauw als je op je knie bent gevallen of je enkel hebt verstuikt.
De vinger kan gekoeld worden met ijs of een coldpack. Doe dit tien tot twintig minuten. Denk je dat de vinger misschien gebroken is? Beweeg deze dan zo min mogelijk en neem contact op met de huisarts.
Kleine kneuzingen, zoals blauwe plekken, zijn goed zelf te behandelen met wrijfmiddelen in de vorm van een crème of gelei. Het belangrijkste bestanddeel van deze producten is veelal arnica, ofwel valkruid. Het heeft de reputatie om zwellingen door kneuzingen tegen te gaan.
Arniflor Eerste Hulp gel wordt toegepast bij kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken ten gevolge van letsel. De gel bevat het natuurlijke bestanddeel Arnica montana, wat een stimulerend effect heeft op de doorbloeding van spieren en gewrichten, in het bijzonder indien deze verstoord is door een kneuzing.
Hirudoid is de ideale oplossing als u blauwe plekken, gezwellen, kneuzingen of oedemen hebt. Hirudoid bestaat in verschillende vormen: Hirudoid gel of Hirudoid crème. Beide vormen bieden dosissen van 50gr en 100gr aan. U mag Hirudoid zalf of gel meerdere malen per dag aanbrengen.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.