Vaak worden leerproducten vervangen door een alternatief van polyester. De laatste jaren wordt dit materiaal steeds vaker geframed als vegan leer. Dit klopt in definitie, want er worden geen dierenhuiden gebruikt.
Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC) zijn op dit moment zeer populair om te gebruiken bij de productie van vegan leer. PU en PVC bevatten geen dierlijke materialen en ook tijdens het productieproces worden er geen dierlijke materialen gebruikt.
Imitatieleer bestaat uit: een laag stof, microvezels of polyester met daarop een synthetische laag, zoals polyurethaan. Dit wordt gewonnen uit aardolie en is dus een plastic. Soms bestaat vegan leer alleen uit de synthetische laag microvezels.
Synthetisch materiaal is een materiaal gemaakt van een coating met nerfimitatie. De benaming kunstleer of kunststof wordt ook veelal gebruikt voor synthetische schoenen. Soms is het best lastig om kunstleer en leer uit elkaar te houden.
Onderhoud vegan leer
Het onderhoud van vegan leer verschilt niet van echt leer. Wissel af, als je elke dag dezelfde tas gebruikt, zal hij natuurlijk sneller slijten. Maak regelmatig schoon ook van binnen. Gebruik een vochtige doek en veeg in lichte en draaiende bewegingen over de vlek.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Ieder jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood voor de leerhandel, van koeien en kalfjes tot paarden, lammetjes, geiten, varkens – en zelfs honden en katten. Wanneer u leer draagt, is er geen gemakkelijk manier om te achterhalen wiens huid u draagt.
Kunstleer bestaat uit een kunststof die is aangebracht op een stuk textiel. Daarom zijn er veel mogelijkheden in kleuren, structuren, patronen en vormen. De ontwikkeling van kunstleer gaat altijd door. Tegenwoordig zijn er veel kunstleren die een ademende werking hebben en moeilijk van echt te onderscheiden zijn.
Kunstleer is vaak gemaakt van PVC, al zijn er tegenwoordig ook zeer hoogwaardige kunstleer soorten op basis van Polyurethaan die erg dicht in de buurt komen van echt leer. Kunstleer van Polyurethaan is echter weer nét anders dan PU leer, dat wél een dierlijke basis heeft.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, Skai of PU) is een imitatie van leer en heeft dus ook andere eigenschappen dan echt leder. Het bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een doek van textiel.
Vegan Dr. Martens zijn gemaakt van synthetisch polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Heel herkenbaar is ook de Goodyear-zoolrand en het vakmanschap waarmee bovenwerk en zool aan elkaar zijn warmtegelast en aan elkaar zijn genaaid en niet gelijmd, zoals veel andere schoenen.
Vegan schoenen zijn geproduceerd zonder dierlijke materialen. Oftewel, geen leer, suède of nubuck, maar wel rubber, appelschillen en karton. Zelfs de lijmsoorten die gebruikt worden en al het andere materiaal waar de schoen mee gemaakt wordt, is geheel diervrij.
Het maken van leer is niet alleen enorm vervuilend, er is ook heel veel water nodig tijdens het productieproces. Hierdoor draagt de leerindustrie ook bij aan droogte en watertekorten. Ouderwetse technieken om leer te maken zijn een stuk milieuvriendelijker, maar kosten ook veel meer tijd.
Helaas kun je zowel leer als “vegan” leer niet wassen in de wasmachine. De wasvoorschriften hiervoor zijn een handwas op koud of lauw water. Voeg bij het water enkele paracetamol toe. Deze haalt de geur van zweet weg zonder dat je wasmiddel moet gebruiken.
Kunstleer mag dan wel 'diervriendelijk' genoemd worden, milieuvriendelijk is het niet. Imitatieleer heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan. Het wordt niet langer gezien als nep, maar is een hip soort "veganistisch leer".
Cactusleer is hét vegan alternatief voor dierlijk- en synthetisch leer. Het heeft dezelfde eigenschappen als andere soorten leer, gaat net zo lang mee en is deels biologisch afbreekbaar. Het leer komt van de bladeren van de Nopal cactus, een cactussoort die in grote getalen in Mexico groeit.
Kunstleer (PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder)
Kunstleer is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder. Deze leersoorten worden vaak afgewerkt met een synthetische afwerking. Op deze manier krijgt de tas de look en feel van een leren tas.
Je moet het imitatieleer wel zo voorzichtig mogelijk wassen. De beste manier is om het te wassen in de wolstand van de wasmachine. In geen geval mag je het imitatieleer centrifugeren, anders kan het materiaal beschadigd raken. Na het wassen kun je gewoon het kunstleer gladstrijken en laten drogen.
Microleder bestaat uit schaafsel van echt leder. Dit wordt samen geperst met lijm waardoor er een lederen basis ontstaat. Op deze basis wordt een microvezel gelijmd wat meestal bestaat uit katoenen vezels.
Kunstleer wordt gebruikt voor bijvoorbeeld stoelen, bankstellen, handtassen, jassen en schoenen. Een van de grote voordelen is dat het geen vocht opneemt of doorlaat. Dit is belangrijk wanneer het toegepast wordt in kleding of schoenen. Er bestaat ook een soort kunstleer voor de voering van schoenen.
Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.
Skaileer is imitatieleer dat bijna niet te onderscheiden is van echt leder. Echter merkt u het wel degelijk in de prijs. Doordat skaileer een imitatie is van leer, heeft het een andere samenstelling: het bestaat uit een kunststof dat is aangebracht op een drager van textiel (vaak 100% polyester).
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
Zoals eerder al geschreven is ananasleer geen echt leer. En wordt het leer gemaakt van de vezels van de bladeren van de ananasplant. Deze bladeren vormen het restproduct bij de oogst van de ananassen en worden dus niet weggegooid, maar verzameld. De bladeren worden gedroogd en vervolgens tot vezels geslagen.
Veel mensen denken dat leer een afvalproduct is van de slacht. Helaas is dit niet zo. De leerindustrie is een op zichzelf staande industrie waar heel veel geld in omgaat. Er worden per jaar rond de 1 miljard dieren gedood, alleen voor het leer.