Mensen met keelkanker hebben in het begin vaak onduidelijke symptomen. Zoals keelpijn, pijn of problemen bij het slikken, blijvende heesheid en opgezette klieren in de hals.
Vooral aan het begin geeft keelkanker meestal onduidelijke klachten. Bekende klachten van keelkanker zijn een hese stem, opgezette klieren, keelpijn en moeite met/pijn bij het slikken. Deze symptomen komen ook vaak voor bij onschuldige aandoeningen zoals keelontsteking of poliepen.
Klachten en symptomen
Het is verstandig te letten op het volgende: een zwelling of zweer in de mond die niet snel geneest. rode en/of witte plekken of wondjes in de mond die niet weggaan. loszittende tanden en kiezen.
De klachten van mondkanker kunnen heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet. Of rode of witte vlekken in de mond. Vaak is er een andere oorzaak voor deze klachten.
Echografie van vergrote halsklieren. Als keelkanker uitzaait, is dat bijna altijd als eerste naar de lymfeklieren in de hals. De arts kan uitzaaiingen in de halsklieren opsporen met een echografie. Op de echografie ziet de arts of de lymfeklieren groter zijn dan normaal.
Mondkanker komt vaker voor bij mensen ouder dan 40 jaar en met name bij mannen. Echter, uit onderzoek is gebleken dat mondkanker steeds vaker voorkomt bij jongere patiënten en bij vrouwen. Er zijn wereldwijd meer dan 640.000 gevallen van mondkanker en het betreft de elfde meest voorkomende vorm van kanker.
De behandeling van keelkanker (in een vroeg stadium) is meestal gericht op genezing. Of het mogelijk is de tumor (helemaal) te verwijderen door middel van een operatie hangt af van de grootte van de tumor. Of de tumor de omliggende weefsels in de keel al heeft aangetast.
Slechts 30–40% van de patiënten met mondkanker in een gevorderd stadium geneest, en zelfs bij degenen die de ziekte overleven is er sprake van blijvende en onvermijdelijke schade aan de mond, wat problemen veroorzaakt bij het kauwen, slikken en praten.
Bij patiënten met risicofactoren voor het ontwikkelen van keelkanker zoals roken en alcoholgebruik is het goed om zelfs na 3 weken van klachten door te verwijzen. De KNO-arts kan vaak eenvoudig zien of er sprake is van keelkanker door met een flexibel slangetje via de neus de keel te onderzoeken.
Onderzoeken voor de diagnose
Om de diagnose mondkanker te stellen, zijn er verschillende onderzoeken nodig. Eerst onderzoekt de arts het hele gebied van de mond, keel, neus en oren. De arts voelt of er verdikkingen in de hals zijn die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren.
In Nederland krijgen ongeveer 600 mensen per jaar een vorm van mondkanker. Meestal zijn dit mannen; vrouwen zijn minder gevoelig voor mondkanker. Vaak manifesteert mondkanker zich in de leeftijd van 40 tot 60 jaar, maar het kan voorkomen in elke leeftijdscategorie.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Een fibroom is een goedaardig niet-pijnlijk zwelling/bultje op het mondslijmvlies, dat bestaat uit een verdikking van het bindweefsel. Het bevindt zich meestal aan de binnenzijde van de wang of lip, maar het kan ook voorkomen op of rondom de tong.
Symptomen keelkanker
Niet-genezende zweer of wond. Slecht ruikende adem. Keelpijn of het gevoel van een brok in de keel wanneer dit niet overgaat.
Mensen met keelkanker kunnen uitzaaiingen hebben als de kanker ontdekt wordt. De uitzaaiingen zitten meestal in de lymfeklieren van de hals.
Na 3 jaar is de overleving bij keelholtekanker 80%, bij mondholte 90% en bij strottenhoofdkanker 70%. Bij patiënten met een tumor in stadium IV (bij diagnose) is de overleving van keelholtekanker 70% na 1 jaar en 50% na 3 jaar. Bij stadium IV mondholtekanker is dit 65% na 1 jaar en 40% na 3 jaar.
Omdat keelkanker vaak pas laat ontdekt wordt, is de kans op genezing beperkt. Bij uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals is genezing vaak nog mogelijk. De kans op genezing is ook beter als de oorzaak van de keelkanker HPV is. Als er uitzaaiingen in andere organen zitten, dan is de kans op genezing erg klein.
Klachten die kunnen passen bij slokdarmkanker zijn: moeite met slikken. het eten blijft steken in de slokdarm of u heeft het gevoel dat het niet goed zakt. blijvende pijn of een vol gevoel achter het borstbeen of in de bovenbuik.
Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
Wat is een fibroom van het mondslijmvlies
Een fibroom is meestal niet pijnlijk en ziet er uit als een gesteeld zwellinkje van het slijmvlies. De kleur lijkt meestal op die van het omgevende, normale slijmvlies. De grootte kan varieren van enkele millimeters tot enkele centimeters.
De eerste keuze van behandeling bij mondkanker is een operatie.Soms volgt er na de operatie nog radiotherapie (bestraling). Een operatie kan afhankelijk van de plek waar de tumor zit en hoe groot de tumor is klein of uitgebreid zijn.
Vooral aan het begin geeft keelkanker meestal onduidelijke klachten. Bekende klachten van keelkanker zijn een hese stem, opgezette klieren, keelpijn en moeite met/pijn bij het slikken. Deze symptomen komen ook vaak voor bij onschuldige aandoeningen zoals keelontsteking of poliepen.
Uitzaaiingen naar andere organen
Via het bloed kan keelkanker uitzaaien naar andere organen. Meestal is dat naar de longen. Een uitzaaiing in de longen is iets anders dan longkanker. Bij uitzaaiingen is genezing vaak niet meer mogelijk.
Er bestaat naast de behandeling van keelkanker middels operatie, bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze behandelingen, geen medicijn dat u kunt gebruiken om van de keelkanker af te komen. Voorkomen van alcohol- en/of tabaks-gebruik is het belangrijkste advies.