Ook is dit het eenvoudigst goed te houden. Esbilac is verkrijgbaar via de dierenarts. Als de eekhoorn zeer zwak is maar wel op temperatuur geef het dan eerst wat water, eventueel met wat opgeloste honing te eten. Voer pas een uur later het eerste melk.
Familie eekhoorn
Deze worden roze, kaal en met hun ogen dicht geboren. Na vier weken gaan eindelijk hun oogjes open. Ze drinken tien weken lang melk bij hun moeder en krijgen langzaamaan steeds meer haar. Vanaf het moment dat ze geen melk meer drinken, worden ze steeds zelfstandiger en gaan zelf op zoek naar eten.
Voedsel voor jonge eekhoorns
Het voedsel van jonge eekhoorns bestaat, totdat ze tien weken oud zijn, enkel uit moedermelk. Wanneer de bovenste snijtanden komen, eten ze wat zachter voedsel uit de natuur zoals bessen en paddenstoelen. Als eekhoorns drie maanden oud zijn eten ze hetzelfde als de volwassen eekhoorn.
Na een draagtijd van 36 à 42 dagen worden twee tot zes jongen geboren. Op een leeftijd van acht weken komen de jongen voor het eerst naar buiten.
Je hebt misschien weleens een eekhoorn voorbij zien rennen of in een boom zien klimmen. Eekhoorns lijken heel actief, maar dat zijn ze maar een paar uur per dag. Vooral in de ochtend en in de avond zijn ze actief, in de middag doen ze een middagslaapje. Deze knaagdieren kunnen wel 14 tot 15 uur per dag slapen.
Eekhoorns en vele andere dieren kunnen niet voldoende vocht uit hun voedsel halen, en moeten dus regelmatig drinken. Voorzie daarom een kommetje met water op een veilige plek.
De twee mogelijkheden die dan ontstaan zijn het jonge, afhankelijke dier aan zijn lot over te laten of het met de hand op te voeden. Dat opvoeden kun je zelf doen of je kunt het dier aanmelden bij Stichting eekhoorn opvang of mbv de eekhoornclub op zoek gaan naar een ervaren surrogaatmoeder.
Eekhoorn staat voor speelsheid, vindingrijkheid en de mogelijkheid om snel van richting te veranderen. Hij is altijd in beweging en gaat flexibel door het leven. Hij waagt zijn sprongen vol overgave.
Schubben en kern zijn te vinden op 'eetplekjes' op de grond of meer verspreid onder een boom wanneer de eekhoorn in een boom heeft zitten eten. De keutels van de eekhoorn zijn 4-6 mm dik en 5-8 mm lang.De keutels zijn kogelrond tot ovaal, zwartbruin tot zwart en vrij vast van samenstelling.
Dat betekent dat hun ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. De eekhoorn voedt zich voornamelijk met boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze knoppen, bladeren, bessen paddestoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels.
De natuurlijke vijanden van de eekhoorn zijn de boommarter en havik en de vos op de grond. Vooral jonge, net zelfstandige eekhoorns vallen aan hen ten prooi. In het verkeer vallen ook veel slachtoffers.
Wat eekhoorns voornamelijk eten zijn eikels, walnoten en hazelnoten. Toch is dit voedsel niet het hele jaar door te vinden, gelukkig zijn ze dan iets minder kieskeurig en eten ze ook bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels!
Eekhoorns zijn ook erg slim en goed in het verzamelen van voedsel voor de winter. Toch heeft de eekhoorn, net als vogels, het steeds moeilijker met het vinden van genoeg te eten en onderdak.
Een nest van een eekhoorn is bolvormig en bijna helemaal afgewerkt met verschillende materialen: takjes en blaadjes aan de buitenkant en mos, wol en gras aan de binnenkant. Toch is één nest niet voldoende om zich genoeg te beschermen. Daarom bouwen eekhoorns vaak een hoofdnest, een vluchtnest en een slaapnest.
Het geslachtsverschil bij eekhoorns is te zien aan de afstand tussen de anus en geslachtsopening. Deze afstand is bij mannetjes, met circa 1 cm, veel groter dan bij vrouwtjes. Er zijn geen andere verschillen in uiterlijke kenmerken tussen mannetjes en vrouwtjes.
Maar er zijn meer redenen om ze niet te aaien: ze kunnen zeer gemeen bijten met werkelijk vlijmscherpe tandjes en zijn vaak dragers van allerlei ongedierte, zoals luizen, vlooien en teken en soms ook van enge ziektes, zoals hondsdolheid.
Eekhoorns zijn overdag actief en 's nachts slapen ze. In de ochtend en tegen zonsondergang gaan de eekhoorns op zoek naar voedsel. Niet alles wat ze vinden eten ze direct op. Met name in de herfst gaan ze op zoek naar voedsel en verstoppen het daarna in holtes van bomen of in de grond.
Pas als ze wat ouder zijn, maken ze een piepend geluid om te communiceren met hun moeder of een schelle piep als er gevaar dreigt. Jonge eekhoorns knagen op noten, ouderen zijn wat slimmer; zij splijten de noten.
Maak je tuin aantrekkelijk voor de eekhoorn door bomen en struiken te plaatsen. Daar kunnen ze zich in verstoppen, op onderzoek uit gaan en eten verbergen. Maar ook 'rommelige' hoekjes met bijvoorbeeld bladeren en takken geven de eekhoorn veiligheid. Met wat beschutting vinden ze vast een fijne route door je tuin.
Eekhoorns zijn vooral daar waar voedsel te vinden is.
Een tuin met zaaddragende bomen, zoals beuk, hazelaar, tamme kastanje, walnoot of inlandse eik, heeft een streepje voor. Wanneer ze weten dat er een rijkelijk buffet op hen staat te wachten, maken ze vast wel een omweg langs jouw tuin.
Eekhoorns voeren
Er is speciaal eekhoornvoedsel te koop en u maakt ze daarnaast blij met ongezouten pinda's, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, rozijnen, beukennootjes, stukjes appel, komkommer, wortel of maïs. Brood en melk zijn geen geschikt voer voor eekhoorns, want dit is op den duur schadelijk voor ze.
De eekhoorn is een echte alles eter. Hoewel er soorten zijn die kritischer zijn op hun dieet zijn de meeste eekhoorns dat niet en eten ze alles dat enigszins verteerbaar is. Dit varieert van noten, zaden, fruit, vogel eieren, insecten, bloemen, knoppen, jonge twijgjes en zelf kadavers.
Omdat eekhoorns scherpe, lange tanden hebben (tot 3 cm), zijn de beten meestal transdermaal, diep door de huid en soms tot op het bot (type III-verwonding). Jonge eekhoorns bijten niet als ze worden opgepakt.
Eekhoorns in nesten
Eekhoorns houden geen winterslaap, maar blijven druk in de weer met het terugvinden van hun in de herfst aangelegde voedselvoorraden … én een geschikt winternest. Eekhoorns verblijven in de wintermaanden het liefst in een nest in een boom(holte) of spelonk.