Aan de linker kant van de maag ligt nog de milt, een orgaan dat bijvoorbeeld belangrijk is voor het opruimen van oude of abnormale rode bloedcellen. Direct onder het middenrif vinden we aan de rech- terzijde de lever; deze loopt deels over de maag.
Buikpijn linksonder kan wijzen op een ontsteking in de dikke darm, ook wel culitis ulcerosa genoemd. Als je buikpijn links onderin je buik hebt dan kan dat ook duiden op diverticulitis.
De maag zit links in de buik, vlak onder het middenrif. Het is een rekbaar orgaan. Een lege maag is helemaal plat.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u langer dan 1 week pijn heeft onder in uw buik en in uw bekken. Uw huisarts stelt u eerst vragen over uw klachten. Zoals hoe lang en waar u pijn heeft. En of u nog andere klachten heeft.
Bij volwassen mensen is de alvleesklier ongeveer twaalf tot vijftien centimeter lang en ongeveer één tot drie centimeter dik. De alvleesklier ligt boven in de buik, linksachter en vlak voor de wervelkolom. Aan de onderzijde van de alvleesklier bevinden zich de maag en dunne darm.
Een gezwollen milt geeft meestal geen klachten. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn aan de linkerkant van je buik die uitstraalt naar je schouder en buikklachten bij het eten van grote maaltijden.
De alvleesklier heeft 2 belangrijke functies: Het maken van spijsverteringsenzymen, deze komen via de afvoerbuis van de alvleesklier in de dunne darm terecht. Het regelen van de bloedsuikerspiegel in het lichaam.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
een beetje buikpijn tot heel erge buikkrampen en het gevoel dat je naar de wc moet. pijnlijke anus, met soms bloed bij de anus. vermoeidheid. in ernstige gevallen kan koorts voorkomen.
Links zitten je maag en de milt.
Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.
Rechts naast de rechter 'steunpilaar' of crus ligt de rechter nier. Aan de onderzijde van het linkerdeel van het middenrif bevindt zich onder andere de maag en een deel van de dikke darm die met het middenrif verbonden zijn. Links naast de linker 'steunpilaar' van het middenrif ligt de linker nier.
Een beginnende darminfectie is vaak te herkennen aan de stoelgang, met name aan verdunde ontlasting (diarree). De meest voorkomende symptomen van een darminfectie: Pijn en krampen in de buik.
Klachten en symptomen bij divertikels en diverticulitis
Meestal geven divertikels zelf geen klachten. Heel soms hebben mensen last van een vage buikpijn of een opgeblazen gevoel.
Het meest voorkomende symptoom van diverticulitis is buikpijn, veelal links onder in de buik. Daarnaast kunnen koorts, rillingen, misselijkheid, braken en obstipatie optreden, evenals buikkrampen. In ernstige gevallen kan er sprake zijn van diarree en bloedingen in de endeldarm.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Kankeronderzoek (MRI en CT) Door middel van preventief kankeronderzoek kunnen tumoren in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Kanker is beter te behandelen en de kans op genezing stijgt, wanneer dit vroegtijdig wordt ontdekt.
Het gebruik van zelftesten op kanker door mensen op eigen initiatief, buiten het bevolkingsonderzoek en zonder tussenkomst van een arts wordt door KWF afgeraden. Kanker is geen ziekte om zelf te onderzoeken zonder tussenkomst van een arts.
Als naast de endeldarm ook het linker gedeelte van de dikke darm ontstoken is, spreken we van een 'linkszijdige colitis'. Als de gehele dikke darm ontsteking vertoont, spreken we van een 'pancolitis'.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Pijnlijke steken in de zij die optreden tijdens een inspanning worden niet veroorzaakt door de milt, noch door andere organen en spieren. De meest waarschijnlijke verklaring is een irritatie van het deel van het buikvlies dat in verbinding staat met het middenrif.
Stress veroorzaakt vaak spierspanning rond de borst, wat kan resulteren in een drukkend gevoel of pijn rond de ribben. Bovendien kunnen maag- en spijsverteringsproblemen, zoals maagzweren of galstenen, pijn veroorzaken die uitstraalt naar de ribbenstreek.