Een noodpaspoort krijgt u alleen als u aan de volgende voorwaarden voldoet: U bent niet in staat om op tijd een paspoort of een identiteitskaart (ID-kaart) te krijgen. U kunt aannemelijk maken dat u uw reis niet kunt uitstellen. Uw identiteit en nationaliteit zijn vast te stellen.
Voor één reis geldig
Een nooddocument is alleen geldig als reisdocument voor de reis waarvoor het is uitgegeven. U kunt het niet gebruiken als identiteitsbewijs. Bepaalde landen stellen aanvullende eisen aan reisdocumenten, zoals een visum.
Je paspoort mag niet al lang verlopen zijn. Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten accepteren dit bijvoorbeeld niet.
De persoon die het nooddocument wil aanvragen kan bij de ambassade of het consulaat van een bepaald land informeren of dat land een noodpaspoort accepteert. Een noodpaspoort wordt alleen afgegeven voor de reis waarvoor het bedoeld is en is maximaal 1 jaar geldig.
Als u met de spoedprocedure uw aanvraag vóór 14.00 uur indient, kunt u uw paspoort na 2 werkdagen ophalen. Bijvoorbeeld: maandag vóór 14.00 uur indienen is woensdag ophalen. Er gelden namelijk strenge eisen voor een noodpaspoort.
Binnen 5 weken reizen
Hiermee kunt u tijdelijk reizen als uw paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen is. Of u een nooddocument nodig heeft, hangt af van waar u bent en waar u naartoe reist: een land van de Europese Unie (EU) of de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) of daarbuiten.
Nee, het is niet toegestaan om binnen Europa te reizen met een verlopen reisdocument. Al wordt er bij het reizen binnen Europa aan de grens soms niet meer gecontroleerd, u heeft altijd een geldig(e) paspoort of identiteitskaart nodig. Voor sommige landen moet het reisdocument meer dan een jaar geldig zijn.
Bijvoorbeeld op Schiphol, Rotterdam Airport, Eindhoven Airport en Maastricht Airport. Let wel: een noodpaspoort aanvragen kan een paar uur duren. Slim om dus eerder van huis te gaan! Het noodpaspoort is alleen geldig tijdens je reis.
Veelgestelde vragen - Reisdocumenten voor EU-burgers
NEE: een rijbewijs is geen reisdocument. U hebt een geldige nationale identiteitskaart of paspoort nodig.
Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 57,05 extra. Als u met spoed aanvraagt vóór 15.00 uur, ligt het document de volgende werkdag voor u klaar.
Het is mogelijk om naar Verenigde Staten van Amerikan terug te keren met een geldig paspoort of noodpaspoort.
In Nederland kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee, onder andere op de luchthaven Schiphol. Buiten Nederland kunt u een noodpaspoort aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat. U krijgt een laissez-passer als het niet mogelijk is op tijd een noodpaspoort te verstrekken.
Met een roze vreemdelingen- paspoort werden Molukkers in Nederland staatloze burgers.
Vanaf 1 oktober 2021 ben je voor noodzakelijke reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verplicht om een geldig paspoort te laten zien. Je komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dus niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart).
Een paspoort is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent. Bent u bij de aanvraag jonger dan 18 jaar, dan is het 5 jaar geldig. U mag uw paspoort op elk gewenst moment verlengen. U hoeft dus niet te wachten tot ze verlopen zijn.
Als je gevraagd wordt welke pasjes je altijd bij je hebt dan antwoord je waarschijnlijk: de pinpas, de OV kaart, het kentekenbewijs en het rijbewijs of de ID kaart. Omdat veel mensen tegenwoordig geen papier- of muntgeld gebruiken, kan een pasjeshouder met de belangrijkste passen goed als portemonnee fungeren.
De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Bijvoorbeeld als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.
Geldigheid paspoort
Landen waar je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn bij aankomst of vertrek zijn onder andere: Jordanië, Oman, Argentinië, Cambodja, Cuba, Tanzania, Laos, Taiwan, Malediven, Ghana, Indonesië, Suriname en Thailand. Ook hier geldt weer: er kunnen aanvullende eisen zijn.
De Koninklijke Marechaussee controleert of je wellicht opgenomen bent in het Opsporingsregister. Hierin kan men zien of je nog een geldboete moet betalen, DNA-materiaal moet afstaan of nog een vrijheidsstraf moet uitzitten. Kan een of meerdere van deze vragen met ja beantwoord worden, dan gaat je vakantie niet door.
Zeker! Een groot aantal Europese landen (26 om precies te zijn) heeft afspraken met elkaar gemaakt om reizen over de grenzen makkelijker te maken: de 'Schengenlanden'. Binnen deze landen mag je vrij reizen, zonder dat je door de Koninklijke Marechaussee gecontroleerd wordt aan de grens.
U kunt uw paspoort of identiteitskaart bij uw gemeente inleveren en vervangen door een nieuwe. De kosten voor de aanvraag moet u zelf betalen.
Zo moet je paspoort voor de meeste landen binnen Europa nog twee maanden na terugkomst in Nederland geldig zijn en voor veel landen buiten europa moet je paspoort minimaal zes maanden na terugkomst geldig zijn. Check dit altijd even met het consulaat of de ambassade van het desbetreffende land.
Ja, u heeft een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat en om u te kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.
De Nederlandse Douane controleert alleen goederen. Paspoortcontroles, identiteitskaartcontroles, controles op visa en andere controles van personen aan de landsgrens worden in Nederland uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.
Een vluchtelingenpaspoort is grijs van kleur. U staat ingeschreven bij de gemeente Barneveld. U heeft een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde of onbepaalde tijd (document type III of IV). Het paspoort is overal ter wereld geldig, behalve in het land waarvan u de nationaliteit heeft.