Bij een peesplaatontsteking heb je erge pijn onder je voet bij de hak met uitstraling naar de voetzool en aan de binnenzijde van het hielbeen. Mensen met peesplaatontsteking noemen vaak een branderig en stijf gevoel. Bovendien is de pijn het ergst als je een tijdje niet in beweging bent geweest.
Het herstel van een chronische peesplaatontsteking duurt drie tot negen maanden. Bij 88% van de patiënten zijn de klachten na drie tot negen maanden verminderd, waarvan 20% na acht weken klachtenvrij is. Hoe langer de klachten aanwezig zijn, hoe langer de herstelperiode zal zijn.
Behandeling van een ontstoken pees in uw voet
We raden u met een ontsteken pees altijd aan om uw enkel rust te geven. Als de pees niet belast wordt, geneest hij sneller. Met een brace, gips, tape of een prik met een ontstekingsremmer kunnen we uw pees helpen snel te genezen. Als dit niet helpt, kunnen we u opereren.
In geval van een peesontsteking is rust het allerbelangrijkst. Zorg er bovendien voor dat je ongeveer een half uur een coldpack op het gewricht aanbrengt om zo de zwelling te verminderen. Raadpleeg ook een arts binnen 10 dagen na het begin van de pijn en zwelling.
Speciale schoenen voor hielspoor
Tegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. MBT schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool. Dit stimuleert het permanent aanspannen van de beenspieren en voetspieren.
Peesplaatontsteking wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Als je je voet heel veel belast, heeft je peesblad veel te verduren. Er kunnen scheurtjes ontstaan in het peesblad en die kunnen irritatie of een ontsteking veroorzaken.
De twee meest effectieve steunzolen om een peesplaatontsteking aan te pakken zijn de Sofsole peesplaatontsteking inlegzolen en Tuli's plantar fascia steunzolen.
Vaak begint hielspoor met een milde pijn, welke toeneemt wanneer belasting niet wordt aangepast. In rust neemt de pijn af. Door de toenemende druk op de peesplaat kan en kleine zwelling ontstaan op de plek waar zich de meeste druk op uit oefent.
Peesplaatontsteking geneest beter en sneller dan hielspoor. Peesplaatontsteking is een overbelastingsblessure en wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde stand van de voet. Peesplaatontsteking komt vaak voor bij mensen met een doorgezakte voet, ook wel platvoet genoemd.
Onder de voet loopt een peesplaat, ook wel fascia plantaris of aponeurosis plantaris genoemd. Deze start bij de hiel en eindigt bij de bal van de voet. Deze peesplaat wordt aangespannen bij iedere stap die gezet wordt, maar ook bij bijvoorbeeld autorijden en fietsen.
Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.
Vooral als je nog niet lang hielspoor hebt kun je het met zelfhulp goed behandelen. Denk dan aan rust nemen, rekoefeningen doen en goede schoenen dragen. Ook simpele middelen als de Strassburg Sock en inlegzooltjes helpen vaak. Anders moet je naar een arts.
Blijf bewegen, maar sta of loop niet heel erg lang. Hielspoor gaat meestal vanzelf over. Dit kan een aantal maanden tot een jaar duren.
Hoelang duurt een peesontsteking in de voet? Bij elk lichaamsdeel is de pees het slechtste doorbloed. Dit zorgt ervoor dat het herstel van de scheurtjes in de pees van uw voet langere tijd duurt. De klachten kunnen dan ook enkele weken tot zelfs maanden aanhouden.
Een hielspoor is een doornvormige verkalking onder het hielbeen en wordt vaak verward met een peesplaatoverbelasting onder de voet, de fasciitis plantaris. De doornvormige verkalking zit ter hoogte van de aanhechting aan de peesplaat. Zo'n verkalking is duidelijk te zien op een röntgenfoto.
De pijn onder uw hiel wordt fasciitis plantaris genoemd. Fasciitis plantaris verwijst naar de fascia plantaris: een soort peesplaat, bestaand uit een vezelrijke structuur die de voetboog ondersteunt. De fascia plantaris loopt van het hielbeen onder de voet naar het begin van de onderkant van de tenen.
De behandeling van Fasciitis Plantaris kan uit verschillende onderdelen bestaan. Vaak wordt er begonnen met rust, waarna men verder gaat kijken naar aanpassingen aan schoeisel, het aanmeten van steunzolen, fysiotherapie, een nachtspalk of soms een injectie met corticosteroïden.
Koelen werkt in het algemeen vaak helend bij ontstekingen, en dus ook bij peesplaatontsteking. Het koel houden van de ontsteking stimuleert de doorbloeding van het peesweefsel. Vooral in het beginstadium van hielspoor is dit nuttig, en kan het de genezing stimuleren.
Hielspooroefeningen versterken en stretchen de spieren, wat de pijn kan verlichten. Deze oefeningen zijn makkelijk thuis te doen en je hebt er niet veel voor nodig. Voor het beste resultaat moet je de oefeningen dagelijks uitvoeren, het liefst twee of drie keer per dag.
In de meeste gevallen zullen 3 tot 5 behandelingen nodig zijn. Tussen de behandelingen zit een periode van 5 tot 10 dagen. Hoeveel behandelingen je uiteindelijk nodig hebt om de klacht helemaal te verhelpen, is echter ook afhankelijk van jouw eigen herstelmechanisme en hoe jouw lichaam reageert op de behandelingen.
Skechers hebben een dikke, ronde zool die extra dik is onder de hiel. Skecher stelt dat je hiermee het gevoel van 'lopen op een zachte ondergrond als gras of zand' nabootst. Je voetspieren hebben het minder zwaar, je bloedsomloop verbetert en je voetspieren worden sterker.
Deze sportieve schoenen bestaan uit een synthetisch materiaal maar toch ademend bovenwerk en past zich gemakkelijk aan de voet aan. Daarbij wordt er gebruikt gemaakt van een gepolsterd voetbed die de voetbogen extra ondersteunen.