Ook veel onkruiden zijn erg geschikt: braam, muur, klaverblad, wilde aardbei, weegbree, hoefblad, herderstasje, wikke, paardenbloem, duizendblad. Zorg er wel voor dat de buik van het konijn langzaam aan nieuw groenvoer went: begin met kleine porties en geef langzamerhand meer.
Konijnen vinden blad van frambozen en bramenstruiken en vooral van de hazelaar erg lekker. Bladeren van pitvruchten, bijvoorbeeld van de kers, zijn eveneens waardevol, terwijl ook het blad van appel en perenboom zonder enig bezwaar kan worden gevoerd. Het loof van zwarte bessen schijnen zij daarentegen niet te eten.
Het konijn is een planteneter en eet bij voorkeur grassen, kruiden loten van jonge struiken en boompjes en akkergewassen. Ze eten vooral de eiwitrijke en licht verteerbare delen. In de winter schakelen ze over op bast.
Een lege ren is een saaie ren, waarin je konijn zich zal vervelen. Speelgoed in de vorm van takken om aan te knagen, een buis om doorheen te gaan, een grote kei of boomstronk om op te zitten zijn een paar voorbeelden van dingen die je konijn stimuleren en zijn onderzoekingsdrang prikkelen.
Hooi is de hoofdvoeding van konijnen. Het is dus belangrijk om altijd vers hooi in de kooi te leggen en een fijn voorraadje te hebben. Daarnaast eten konijnen ook veel brokjes, zowel gemengd als eenzijdig.
Beukensnippers als bodembedekking
De bodembedekking Beukensnippers is perfect als bodembedekking voor de kooi of hok van je konijn of knaagdier. Beukensnippers vinden knaagdieren heerlijk om in te graven of op in te liggen. Heeft een goede absorptie waardoor geurtjes tegengehouden worden en de kooi langer droog houdt.
Voorbeelden van planten uit de nachtschade familie zijn aardappelen, aubergines, tomaten en paprika's (tomaten en paprika's zijn wel goed voor je knager, maar zorg er voor dat ze de plant niet eten). Wanneer je konijn of knaagdier (de plant van) een van deze groenten eet, krijgt hij ernstige symptomen.
Het is niet direct problematisch als je konijn of cavia eens een blaadje eet, in principe laten ze de klimop gewoonlijk met rust zolang ze voldoende groenvoer aangeboden krijgen.
Of laat je adviseren in een tuin- of plantencentrum. Enkele veilige planten voor je lieve konijn zijn kamille, lavendel, zonnebloemen … of moestuinplanten zoals sla en kruiden. Heb je een moestuin maar wil je hier zelf nog van kunnen genieten?
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen.
JR Farm Gedroogde Brandnetel voor Knaagdieren & Konijnen is een natuurlijke aanvullende voeding die geschikt is voor verschillende knaagdieren en konijnen. Brandnetels staan bekend om hun voedzame eigenschappen en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het dieet van je huisdieren.
Behalve de mens zijn de voornaamste vijanden van het konijn, de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing en de vos.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Konijnen trekken zich van nature graag terug in hollen, dus een schuilplaats in het hok stellen ze enorm op prijs. Dit kan je al heel eenvoudig maken met een kartonnen doos, waar ze ook lekker aan kunnen knagen, of door een deel van het hok af te dekken.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Hooi mag u onbeperkt geven. Een tweede (essentieel) element van de dagelijkse voeding is groenvoer. Enkele groenten waar konijnen dol op zijn, zijn: broccoli, selder, witloof, andijvie en peterselie. Paardebloem is een absolute topper!
Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad. Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn. Deze moet u dus niet op laten eten.
Stampen: met achterpoten stampen: Andere konijnen waarschuwen voor gevaar. Of je konijn voelt zich beledigd of is boos. Kwispelen: dit doen konijnen bij opwinding, bijvoorbeeld als ze honger hebben en (bijna) voeding krijgen. Ze kunnen dit ook doen uit irritatie/frustratie.
Een binky is echt een teken van blijdschap, na de binky schieten ze vaak allerlei kanten op. Jouw konijn is enorm blij en uit dit door deze gekke sprong te maken. Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je.
Klimmen, springen, graven en knagen zijn allemaal bezigheden die een konijn graag doet en nodig heeft. Konijnen graven graag tunnels. Graven is voor konijnen erg natuurlijk gedrag. In het wild graven konijnen hele tunnelsystemen om zich in te kunnen verstoppen tegen roofdieren.