Nationale Pannenkoekdag wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Het is dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen.
De laatste dag van carnaval, de dinsdag die wij kennen als Vastenavond, noemt men in Groot-Brittannië “Pancake Day”. Een bijzondere dag, voor veel Britten is het de enige keer in het jaar dat ze pannenkoeken eten.
Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten. 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet. 68% met poedersuiker en 56% met spek.
Het lukte maar niet om de drie meter brede pannenkoek om te draaien. De bakkers probeerden het Russische record te verbreken. Om het wereldrecord te halen zou de pannenkoek nog veel groter moeten zijn. Het wereldrecord voor de grootste pannenkoek is nu nog in handen van Engeland, met een pannenkoek van 15 meter breed.
Nationale Pannenkoekdag wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Het is dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen.
De meest bekende Pancake Race wordt dan ook in Olney gehouden, maar in heel het Verenigd Koninkrijk kun je deze race lopen. Je moet je pannenkoek veilig over zo'n 380 meter verplaatsen door hem regelmatig omhoog te gooien.
De pannenkoek klinkt als typisch Hollands, maar dat is het niet! Historici denken dat er in de steentijd al pannenkoken waren. De basis ingrediënten - meel, eieren en water - waren toen namelijk al voor handen. De eerste verhalen over de pannenkoeken komen uit de 12e eeuw.
De Russische blini's lijken een beetje op onze Hollandse poffertjes. De basis ingrediënten zijn gist, ei, water en meel of griesmeel, maar de Russen versieren hun hapje graag met verschillende ingrediënten.
Het recept voor blini's komt van het Russische platteland. De pannenkoekjes zijn namelijk goedkoop en eenvoudig te bereiden. Het deeg voor echte Russische blini's wordt gemaakt door met gist, water en meel of griesmeel te laten rijzen. Het wordt doorgaans zonder toevoeging van zoetstof of vulling bereid.
Dat kan natuurlijk met spek, maar het is ook lekker om kleine blokjes paprika en kaas mee te bakken, of de pannenkoeken te beleggen met gerookte zalm, crème fraîche en kappertjes, of ze te vullen met geroerbakte spinazie, geitenkaas en pijnboompitjes.
Het oudste recept voor pannenkoeken komt uit 1439
Het oudste geschreven recept voor pannenkoeken is terug te vinden in een kookboek uit 1439. Maar pannenkoeken zijn dus veel ouder. Voedselhistorici zijn het er over eens dat ze in elk geval al sinds de Romeinse tijd bestaan en waarschijnlijk al sinds de steentijd.
Onder toeziend oog van een officieel GUINNESS WORLD RECORDS® jurylid werd het record met 3,8 cm verbeterd tot een pannenkoekenstapel van maar liefst 91,2 cm hoog. Het recente Japanse record van 87 cm was slechts twee weken geleden in New York nog verbeterd naar 87,4 cm.
In pannenkoekbeslag gaat bloem, melk, ei, zout en wat boter of olie voor het bakken. Dat zijn niet de duurste ingrediënten. "De inkoop van een pannenkoek bedraagt ongeveer 23 procent van de omzet, waar dat in de rest van de horeca ongeveer 30 procent is", zegt Verschoor van Van Spronsen.
Gemiddelde jaaromzet pannenkoeken markt € 561.000. =, gemiddelde besteding € 11.61, gemiddelde omzet per m2 € 3600.
Aanbod en ontwikkelingen Nederland
Nederland telt op het moment 384 pannenkoekenrestaurants. De dichtheid (het aantal pannenkoekenrestaurants per 100.000 inwoners) ligt daarmee gemiddeld op 2,2. Pannenkoekenrestaurants behoren tot de fastservicesector.
Een pannenkoek weegt tussen de 70 en 100 gram en bevat tussen de 100 en 300 kilocalorieën. Pannenkoeken zijn stukken vriendelijker voor de lijn dan bijvoorbeeld koffiekoeken, cake, donuts of frietjes. Die bevatten per 100 gram bijna de helft meer calorieën en vet.
Een pak Koopmans Pannenkoeken origineel is genoeg voor 11 tot 13 pannenkoeken.
De volle smaak krijg je niet met water. Kinderen eten geen 2 grote pannekoeken. Dus met 10 pannekoeken voor 2 volwassenen en 4 kinderen kom je er wel.
Pannenkoekenpannen van gietijzer, plaatstaal en roestvrijstaal zonder anti-aanbaklaag zijn ook prima keuzes. Rvs is het meest eenvoudig in schoonmaak, maar beschikt niet over een anti-aanbaklaag. Zonder anti-aanbaklaag gebruik je wel meer boter tijdens het bakken, net als bij een koekenpan zonder anti-aanbaklaag.
Fout 2: je roert te veel door het beslag
Veel mensen willen de klontjes graag uit het beslag roeren, maar een paar kleine klontjes in je beslag is helemaal niet erg. Als je te veel roert, zorgt dit er namelijk voor dat je de structuur van je pannenkoek taai wordt in plaats van lekker luchtig.
Pannenkoekenmix: twee keer zo duur
Een pak pannenkoekenmix (400 gram) kost rond de 1 euro. Meer dan 2 x zo duur dus! En ook zo'n pak bestaat feitelijk uit niets meer dan bloem, je moet dus gewoon nog melk en eieren toevoegen. En vaak wordt aan de bloem nog smaakmakers als zout en suiker toegevoegd.
Tips voor een gezondere pannenkoek
Kies in plaats van gewone witte bloem voor volkorenmeel of meergranenmeel. Het bevat meer vezels dan witte bloem en is daardoor gezonder. Gebruik olie of vloeibare bak- en braadproducten. Hierin zit minder verzadigd vet.