Vanaf 1 januari 2022 vereist het Inburgeringsexamen voor NIEUWKOMERS taalniveau B1. Met 'Nieuwkomers' worden de immigranten bedoeld die na 1 januari 2022 Nederland binnenkomen. Eerder aangekomen migranten, mogen nog tot 1 januari 2023 Inburgeringsexamen doen op taalniveau A2.
Het niveau waarop je het Nederlands moet beheersen om het Staatsexamen NT2 Programma II te halen, is het taalniveau B2.
De term NT2 staat voor Nederlands als Tweede Taal. Binnen NT2 kennen we 4 taalniveaus: A1, A2, B1 en B2.
Om te kunnen naturaliseren tot Nederlander moet u het inburgeringsexamen afleggen op taalniveau A2. U moet alle onderdelen van het examen op dit niveau doen.
Het Staatsexamen NT2 Programma I toetst of jouw kennis van de Nederlandse taal voldoet aan de criteria van taalniveau B1. Het examen bevat de onderdelen Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken.
Staatsexamen NT2 I | niveau B1
Het Staatsexamen NT2 Programma I toetst of jouw kennis van de Nederlandse taal voldoet aan de criteria van taalniveau B1. Het examen bevat de onderdelen Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken.
Als je niveau B2 hebt bereikt, ervaar je vrijwel geen problemen met het communiceren in de nieuwe taal; jij begrijpt anderen en anderen begrijpen jou. Het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld wat betreft lezen en begrijpen op een hoger niveau komt dan wat betreft spreken en schrijven.
Met een diploma van het Staatsexamen NT2 Programma II kunt u een baan op HBO-niveau of hoger zoeken of een opleiding op HBO- of universitair niveau volgen. Het niveau van Programma II is hetzelfde als taalniveau B2 van het ERK (zie www.erk.nl).
A2 is het niveau van iemand die het inburgeringsexamen gedaan heeft. Hij begrijpt korte eenvoudige teksten. Hij is in staat om informatie te vinden in eenvoudige teksten zoals een advertentie of een menukaart.
Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt teksten op taalniveau B1. Ook mensen die geen (hoge) opleiding hebben gehad. Een tekst op B1-niveau bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen gebruikt.
Niveau 3F geldt als eindniveau voor havo en mbo-4. Niveau B2 is sterk vergelijkbaar met niveau 3F.
Dan hebt u 3 jaar om het inburgeringsexamen te halen. Lukt dit niet, dan krijgt u een boete van DUO. U krijgt een brief van DUO. De brief heet 'Vooraankondiging termijnoverschrijding'.
De uitslag van het basisexamen inburgering is 1 jaar geldig. Vraag de mvv daarom aan binnen 1 jaar nadat u bent geslaagd.
Gemiddeld duurt de inburgeringscursus één jaar. Kunt u nog niet lezen en schrijven, dan zal de cursus langer duren. Bent u in eigen land al veel naar school geweest, dan duurt de inburgeringscursus wat korter. Vooraf aan de cursus spreken we met u af hoeveel uur je nodig zult hebben om te kunnen slagen voor het examen.
Taalniveau A1 (heel eenvoudig)
Dat betekent: je begrijpt eenvoudige woorden en zinnen die gaan over vertrouwde onderwerpen. Je kan jezelf bijvoorbeeld voorstellen of uitleggen waar je woont. Je gesprekspartner moet langzaam praten en ook af en toe woorden of zinnen herhalen of uitleggen.
2 (volledig C1-niveau). Kan vrijwel alles wat hij hoort of leest gemakkelijk begrijpen. Kan informatie die afkomstig is van verschillende gesproken en geschreven bronnen samenvatten, argumenteren reconstrueren en hiervan samenhangend verslag doen.
Verschillen in taalniveaus
Het niveau 1F is niet hetzelfde als het niveau A2. En zo is het niveau 2F ook niet hetzelfde als het niveau B1. Dit komt omdat de taalgebruiker met het niveau 1F of 2F is opgegroeid met de Nederlandse taal. Hierdoor heeft hij in zijn opvoeding al veel woorden geleerd.
Niveau 1S / 2F (streefniveau)
Kan teksten lezen over alledaagse onder- werpen, onderwerpen die aansluiten bij de leefwereld van de lezer en over onder- werpen die verder van de lezer afstaan.
Eindexamen Nederlands
Op het havo wordt je kennis van de Nederlandse taal getoetst op niveau 3F. Bijvoorbeeld soorten teksten noemen, drogredenen herkennen en teksten samenvatten.
basisonderwijs: niveau 1F; vmbo, mbo-1, mbo-2 en mbo-3: niveau 2F; havo en mbo-4: niveau 3F; vwo: rekenen niveau 3F en taal niveau 4F.
De B1 route; een route voor taal en (vrijwilligers)werk. Inburgeringsplichtigen spreken en schrijven binnen maximaal 3 jaar de Nederlandse taal op niveau B1. Tegelijk kunnen zij meedoen door (vrijwilligers)werk. De onderwijsroute; een route vooral voor jongeren.
Bij Schrijven en Spreken een of meer punten per vraag. Bij Lezen en Luisteren voor elk goed antwoord een punt; men kan dus 40 punten halen. De scores van de examens worden geprojecteerd op een 500-punten-schaal. Een score boven de 500 punten betekent geslaagd, onder de 500 punten gezakt.
Soms moet iemand inburgeren om een ander type verblijfsvergunning te kunnen krijgen. Bijvoorbeeld een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd met als doel 'humanitair niet-tijdelijk'. Dit noemen we 'sterker verblijfsrecht'.
In het secundair volwassenenonderwijs kunt u cursussen volgen van de 2de en 3de graad BSO en TSO. Vroeger noemde men dit 'B2'. Het omvat ook het studiegebied 'Algemene Vorming' (het vroegere tweedekansonderwijs). Zo is het mogelijk om een volwaardig diploma secundair onderwijs te behalen.