Griet heeft mager, wit en stevig vlees. Net als het uiterlijk lijkt ook het visvlees van griet sterk op dat van tarbot. Het is zeer fijn van smaak, maar is iets minder stevig dan dat van tarbot. Opvallend aan de griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde.
Griet lijkt ook op tarbot, maar heeft een ovalere vorm. En in tegenstelling tot tarbot heeft griet wél schubben, maar geen onderhuidse benige knobbeltjes. Deze platvis leeft van helemaal in het noorden van Noorwegen tot in de wateren rond Marokko, en van de Middellandse Zee tot in de Zwarte Zee.
Neem de griet: een olijke naam voor een smakelijke platvis die verschrikkelijk veel lijkt (in vorm en smaak!) op de dure tarbot, maar vele malen goedkoper is. Hij heeft lekker mals wit visvlees en is ook nog makkelijk te fileren, zelfs voor een leek.
Griet is een stuk goedkoper. Een perfect alternatief dus voor wie tarbot te duur vindt. De vis begint vanaf een maat van 30 centimeter groot en kan soms wel doorgroeien tot 75 centimeter. De verschillende maten griet koop je in z'n geheel of gefileerd.
Griet is een straalvinnige platvis en familie van de tarbot. De vorm van deze vis is bijna rond en past zich qua kleur op de omgeving aan.
U betaalt voor 700 gram verse griet filet €37,95. Deze vis is te lekker om te laten liggen!
De griet is ovaler van vorm en veelal lichter van kleur dan de tarbot. Verder heeft de tarbot harde knobbels op de huid, terwijl de griet 'glad' is. Momenteel is de griet een populaire vis in de gastronomie. Qua smaak is griet nauwelijks minder dan tarbot.
Noordzeetong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op zijn best tussen juli en december. In onze viskalender vindt u de beste periode voor deze vissoort. Bekende en geliefde bereidingen met tong zijn tong à la meunière ( met boter en peterselie), al dan niet gevulde tongrolletjes, en gebakken sliptongetjes.
Wil je vis met een redelijk neutrale smaak, ga dan verder met bijvoorbeeld tarbot, schol of tong. En eet het met dingen die je wel lekker vindt, zodat je aan de smaak kunt wennen.
Zoutwatervissen: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek en steur.
We noemen vis 'vet' als het meer dan 5% vet bevat. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is.
Tarbot wordt vooral in de Noordzee gevangen, maar je kan hem ook vinden in de Atlantische Oceaan en de Middelandse Zee. Het visvlees is zeer stevig van structuur. Tarbot is het ganse jaar verkrijgbaar, maar nooit in grote hoeveelheden. Dat verklaart waarom tarbot zo een duur product is.
Indien de griet wordt gestoofd of gesmoord, dan is ook te denken aan een Muscadet de Sèvre et Maine, een witte Loire wijn uit het uiterste westen (omgeving Nantes); ook hierbij past ene wat rondere chardonnay, zoals uit de Languedoc, of uit bijv. Chili of Zuid-Afrika.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Schelvis lijkt goed op kabeljauw, maar het visvlees is iets zachter van structuur. Deze magere vis wordt vaak gebruikt voor fish & chips. Je kan 'm ook bereiden in de pan, in de oven, stomen of verwerken in een stoofpotje of vissoep. Verse schelvis is verkrijgbaar van juni tot en met februari.
De schol behoort tot de familie van de scholachtigen. Andere vissoorten die bij deze familie horen zijn de heilbot, bot, schar en tongschar. Schol wordt in heel wat wateren gevangen, zoals de oostelijke Atlantische Oceaan, de kustwateren van alle Europese landen en in de westelijke Middellandse Zee.
Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis. Juli: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel. Augustus: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel.