Koning Willem-Alexander behoudt wel het recht zijn uniform te dragen bij gelegenheden die hij daarvoor ceremonieel en representatief geschikt acht. Dit doet hij als Koning en niet als actief dienend militair. Zijn uniform heeft daarom geen rangonderscheidingstekens.
Koning Willem-Alexander bekleedt sinds 30 april 2013 het koningschap. Hij werd in 1967 geboren als oudste zoon van prinses Beatrix en prins Claus. Hij volgde onder meer een opleiding aan het Atlantic College in Wales en bij de Nederlandse Marine en studeerde geschiedenis in Leiden.
Paleis Huis ten Bosch is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin. Naast woonfunctie heeft het paleis ook een representatieve functie, zo wordt het onder meer gebruikt voor audiënties en ontvangsten.
Volgens het kadaster heeft hij in totaal 95 Amsterdamse adressen in zijn bezit, deels samen met een zakenpartner. Koning Willem-Alexander heeft het meeste bezit sinds hij in november vorig jaar landgoed De Horsten in Wassenaar kreeg van zijn moeder prinses Beatrix.
Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar 6.132.000 euro.
Het eerste deel (de 'A-component') is zijn inkomen. Daarvan kan hij boodschappen en andere noodzakelijke dingen kopen. Van het tweede deel (de 'B-component') kan hij zijn directe personeel betalen, maar ook zijn kosten om er goed uit te zien als koning.
Hoe word je een Koning? Er is geen specifieke opleiding voor nodig om Koning te worden. Om Koning te kunnen worden, moet je een wettelijke erfgename van de huidige Koning zijn. Bij het aftreden van de Koning wordt de eerste in lijn van troonopvolging benoemd.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vinden het leuk om op een vrije middag een tochtje te maken te paard, maar houden er ook nog andere hobby's op na. Zo is Máxima dol op dansen en muziek, en besteedt de koning zijn vrije uurtjes graag op het water.
In eenvoudig Nederlands. De Koning mag het werk van een Koning gaan doen als hij achttien jaar is. Een troonopvolger kan wel Koning worden voordat hij achttien is.
Wat betekent de rang 'commandeur'?
Commandeur is één van de hoogste rangen bij de Koninklijke Marine. Zo ziet de bovenste rangorde eruit: De hoogste rang is: luitenant-admiraal (generaal der mariniers) Gevolgd door: vice-admiraal (luitenant-generaal der mariniers)
De rang van admiraal komt niet voor in de NAVO Standardization Agreement (STANAG) 2116, noch in het Koninklijk Besluit van 20 juni 1956. Dat betekent niet dat deze rang niet meer zou bestaan. De rang is daarmee immers niet afgeschaft. Bovendien bekleed een Nederlandse vorst geen rang binnen de militaire hiërarchie.
Na precies 33 jaar werd zij op 30 april 2013 opgevolgd door haar zoon, Koning Willem-Alexander. Prinses Catharina-Amalia, de Prinses van Oranje, is sindsdien de eerste in lijn van troonopvolging.
De kleur oranje heeft te maken met de achternaam van de Beatrix: van Oranje-Nassau.
Op dinsdag 30 april 2013 is prins Willem-Alexander ingehuldigd als koning. Op donderdagavond 27 april 1967 wordt om 19.57 uur in het Academisch Ziekenhuis van Utrecht Prins Willem-Alexander geboren. Willem-Alexander Claus George Ferdinand is het eerste kind van Prinses Beatrix en Prins Claus.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2022 ongeveer € 6,1 miljoen, waarvan ongeveer € 5,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
Andorra is geen monarchie maar een diarchie en heeft dus twee vorsten. Dit zijn de bisschop van La Seu d'Urgell en de president van Frankrijk. Dit maakt de Franse president tot enige persoon die gekozen staatshoofd is van twee landen.
De geraamde uitgaven voor het koninklijk huis stijgen in 2022 van 45,7 miljoen naar 48,2 miljoen euro, staat in de begroting van het koninklijk huis. De uitkering die de leden van het koninklijk huis ontvangen, bedraagt in totaal 10,5 miljoen euro.
Ze blijkt stage te lopen bij het Oranjefonds: “De prinses van Oranje was vandaag bij de pitchdag van sociale initiatieven voor het vijfde Groeiprogramma van het Oranje Fonds en vorige week met haar 'collega's' in de tuin van het Oranje Fonds in Utrecht.
Met een prijskaartje van krap 350 miljoen per jaar, behoren de Oranjes tot de duurste monarchen van Europa. Alleen de Britse vorsten vragen meer voor hun diensten: zo'n 450 miljoen euro. Dat gezegd, wordt die som in Groot-Brittannië door zo'n 60 miljoen 'onderdanen' opgebracht.
Nog een kwart gaat volgens de schatting naar staatsobligaties en leningen. Het overgebleven kwart zou de familie in cash hebben. Met schattingen, zoals die van de Quote 500, kunnen we toch inzicht krijgen in het vermogen van ons koningshuis. "Wij schatten dat ze ongeveer 1,2 miljard euro aan vermogen hebben.
De Koning, de vermoedelijke opvolger van de Koning en de Koning die afstand heeft gedaan van het koningschap (en hun echtgenoten) betalen op grond van artikel 40 van de Grondwet geen loon- of inkomstenbelasting over de uitkeringen die zij vanwege het Rijk ontvangen.
Koningin Elizabeth II krijgt jaarlijks namelijk 87 miljoen euro. Meer dan het dubbele van de totale kost van onze koninklijke familie. Wat zijn enkele van je vaardigheden?
Totaalwaarde: zo'n kwart miljard euro, waarop nooit erfenisrechten moeten worden betaald. Onze koninklijke familie krijgt ook nog een en ander van de staat. Die stelt het kasteel van Laken ter beschikking en het koninklijk paleis in Brussel.