Zoals je ziet is een scherp koksmes eigenlijk onmisbaar bij het snijden van een pompoen. Als je mes scherp genoeg is druk je deze zo door de harde schil en het vruchtvlees heen. Bij Bol.com vind je allerlei soorten koksmessen en met deze handige messenscherper houd je jouw koksmes goed scherp.
Halveer de pompoen met een groot keukenmes (bij een flespompoen doe je dat over de lengte). De makkelijkste manier om het draderige vruchtvlees en de pitten te verwijderen is met je handen. De laatste restjes kun je er eventueel nog met een eetlepel uitschrapen.
Een pompoen snijden en schillen wordt veel makkelijker als je hem even in de magnetron doet. Zeven minuten op 900 watt is voldoende om hem wat zachter te krijgen en daarna is hij ineens een stuk makkelijker te snijden. Heb je geen magnetron? Dan kun je de pompoen ook 20-25 minuten in de oven doen op 200 graden.
Als de groente nog erg hard is, kun je hem 2 min. op vol vermogen in de magnetron of maximaal 10 min. in kokend water leggen. Zo wordt de schil zachter en kun je de vrucht makkelijker in stukken snijden.
De flespompoen
Deze pompoen is eetbaar en wordt in veel gerechten gebruikt omdat het vruchtvlees weinig draden bevat. De flespompoen heeft een zachte nootachtige smaak. Maak er een heerlijke pompoensoep van of zet hem als traybake in de oven.
Sierpompoenen zijn giftig en die eet je dus best niet op. Ook bij pompoenen van eigen kweek kunnen er problemen zijn. Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar. Oneetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak.
Pompoenen zijn niet alleen een lekker idee, maar ze zijn ook nog eens ontzettend gezond. Ze behoren tot de oudste bekende gewassen en ze komen van oorsprong uit Zuid Amerika. Ze vallen onder de komkommer-familie. De komkommer, courgette en meloen zijn nichtjes/neefjes van de pompoen.
Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond.
Volgens sommige mensen kun je pompoen rauw eten, maar dat is toch een variatie die we je moeten afraden. Rauwe groente is echt niet per se altijd gezonder, en rauwe pompoenen strekken qua smaak (veel minder intens) en vooral qua textuur (zeer vezelig en hard) duidelijk minder tot aanbeveling dan het gegaarde product.
Welke pompoen wel? De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten. De schil van die laatste heeft echter wel een specifieke smaak, dus kan bij voorkeur makkelijk verwijderd worden met een dunschiller.
Dit kan je gelukkig op twee manieren oplossen: Leg je pompoen een vijftal minuten in een grote pot met kokend water om de schil zacht te maken. Haal de pompoen nadien uit het water en laat de groente even afkoelen. Prik met een mes of satéstokje gaatjes in je pompoen.
Lepel de pompoen leeg met een ijsschep
Jep, dat lees je goed: een ijsschep is dé tool om een pompoen het makkelijkst en snelst uit te hollen. De randen zijn scherper dan die van een gewone lepel en zo'n ijsschep ligt stevig in de hand.
De meest bekende pompoen is de oranje pompoen. De smaak van deze pompoen is zacht en melig. Door de zachte smaak is hij perfect in gerechten met veel smaakmakers zoals chutney en curry. Ook wordt deze pompoen veel gebruikt voor de bekende pompoensoep.
De butternut – of flespompoen – is de meest verkochte pompoen en heeft de vorm van een langgerekte peer. De schil is meestal crèmekleurig tot licht-oranje, het vruchtvlees is helder oranje van kleur en smaakt zoet en een beetje nootachtig.
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Zorg voor een pompoen met steel. Pompoenen zonder steel rotten sneller. Heb je eenmaal een pompoen gekocht (of geoogst), bewaar de pompoen dan op een luchtige plek, bij een temperatuur tussen de 8-18 graden.
Welke kruiden pasen nog meer met pompoen? Probeer bijvoorbeeld kaneel, uienpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, korianderblad, gember, rozemarijn en zelfs koek- en speculaaskruiden.
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Een hele pompoen kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar.
De pompoen is namelijk ook een superhulp als je aan het afvallen bent! Hij bevat erg weinig calorieën en helpt mee aan het verlagen van het cholesterol in je lichaam. Pompoen bevat maar 7g koolhydraten per 100g vrucht en is dus koolhydraatarm. Je kunt het zeker eten tijdens een koolhydraatarm dieet.
nieuws Niet alle pompoenachtigen zijn eetbaar. Sommigen soorten kunnen zelfs tot vergiftiging leiden, omdat ze cucurbatines bevatten. Dat zijn giftige stoffen die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin.
Er bestaan allerlei verschillende pompoenen, maar in Nederland is toch wel de grote, ronde, oranje pompoen de bekendste. Pompoen bevat onwijs veel vezels en is daardoor goed voor je darmflora en spijsvertering. Daarnaast bevat pompoen bètacaroteen, vitamine E en C.