Sommige antibiotica werken beter als u ze op een lege maag inneemt. Op het etiket staat dan: 1 uur voor of 2 uur na het eten innemen. Sommige antibiotica kunt u het beste innemen met wat voedsel. Dan heeft u minder kans op klachten van de maag of de darmen.
Capsule of drank: u kunt de capsule of de drank het beste op een lege maag innemen. Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect.
Er moet op zijn minst twee uur zitten tussen inname van de medicatie en van de zuivelproducten. Het calcium in de melk maakt complexe verbindingen met stoffen uit de antibiotica, die dan niet meer goed door de darmwand in de bloedbaan komen.
Het meest bekende voedingsproduct dat probiotica bevat, is yoghurt. Na een antibioticakuur is het dus goed om een schaaltje yoghurt te nemen (met bijvoorbeeld wat havermout, lijnzaad, noten en aardbeien voor je vezels).
Ook belangrijk om te weten
(fruit)sappen, melk en alcohol zorgen alle voor een verminderde werking. Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie.
Vanaf het moment dat je een antibioticum gebruikt bij een kip kun je de eieren van die kip beter niet opeten. Wacht hiermee twee tot drie weken na het stoppen met het antibioticum. Je kunt de eieren wel aan je kippen geven, zo krijgen ze vanzelf voldoende eiwit en kalk binnen.
Antibiotica kan verschillende bijwerkingen hebben. In het begin van de eerste week kunt u zich moe en hangerig voelen. Ook kunt u last krijgen van uw maag of buik. In de meeste gevallen nemen deze klachten in de loop van de eerste week af.
Veel antibiotica vallen ook de goede bacteriën in het lichaam aan, vooral breedspectrum antibiotica. Daarom worden de bacteriën in het maag-darmkanaal soms verhinderd in hun functie. Klachten zoals misselijkheid, diarree of krampen treden dan soms op als bijwerkingen van een antibiotica(kuur).
Ja, maar sommige antibiotica kunnen invloed hebben op de overleving van de L.casei Shirota bacteriën van Yakult. Daarom raden we aan Yakult twee uur vóór of ná het nemen van je antibiotica te drinken.
Hoe lang duurt het voordat antibiotica werkt? ,,Ook dat hangt af van hoe ernstig de infectie is. In de meeste gevallen zal er binnen twee tot drie dagen verbetering optreden. Is dat niet het geval, en blijf je last houden, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
De reden om een antibioticakuur altijd af te moeten maken is dat de bacteriën anders resistent zouden worden. Het grootste gedeelte van de bacteriën is dan wel gedood door het medicijn, maar de overgebleven bacteriën zouden het overleven en niet meer vatbaar zijn voor het medicijn. Je blijft dan dus ziek.
Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee en cola combineren niet goed met sommige antibiotica. De combinatie zorgt ervoor dat je lichaam cafeïne minder goed afbreekt, waardoor deze zich ophoopt en je last kunt krijgen van cafeïnebijwerkingen zoals slapeloosheid of hartkloppingen.
Is het al bijna tijd voor de volgende inname? Haal dan de vergeten dosis niet in, maar neem de gebruikelijke dosis in op de normale tijd. Het vergeten antibioticum gebruikt u na afloop van de kuur. Hierdoor duurt de kuur iets langer.
In melk en yoghurt zit bijvoorbeeld calcium.Dat heeft ons lichaam nodig. Maar je kunt het beter niet tegelijk innemen met bepaalde medicijnen. Sommige antibiotica bijvoorbeeld 'plakken' aan de calcium vast.
Medicatie werkt sneller wanneer het op een nuchtere maag wordt ingenomen, maar kan voor extra maagklachten zorgen. Als je medicijnen tijdens of na de maaltijd inneemt, kan de werking van het medicijn in kwestie wat langzamer op gang komen. Echter voorkomt je dan wel vaak maagklachten.
Antibiotica en paracetamol
Gebruik je paracetamol naast antibiotica? Deze twee geneesmiddelen gaan zonder problemen samen. Houd je wel altijd aan de voorgeschreven dosering van beide middelen, dan werken deze het beste.
Sommige antibiotica kunt u het beste innemen met wat voedsel. Dan heeft u minder kans op klachten van de maag of de darmen.
Wil je je darmflora na een antibioticakuur herstellen? Neem dan een probioticakuur van minimaal een maand. Laat bij langdurige klachten een ontlastingsonderzoek doen Heb je langdurig last van je darmen dan kan het raadzaam zijn een ontlastingsonderzoek te laten doen.
"Het lijkt erop dat de darmflora over het algemeen meer dan een jaar nodig heeft om te herstellen van een behandeling met antibiotica. Als een kind verschillende antibioticakuren krijgt tijdens zijn eerste levensjaren, zou de darmflora wel eens geen tijd kunnen hebben om volledig te herstellen", zeggen de onderzoekers.
Een kuur wordt meestal voorgeschreven voor 5 tot 7 dagen. Slaat de antibiotica goed aan dan kun je je na een dag of 3 alweer goed voelen. Dat is verraderlijk; je hebt de neiging om te stoppen met de kuur.
Sommige antibiotica werken namelijk beter als je ze inneemt op lege maag. Bij andere antibiotica maakt het niet uit of je ze voor, tijdens of na het eten inneemt. In dat geval staat hierover niets op het etiket.
Antibiotica kunnen tot zo'n 5 à 6 dagen na de kuur in je lichaam blijven. Vermijd tijdens die dagen dus nog zonlicht.
“Je conditie gaat vooral achteruit door de infectie waarvoor je de antibiotica neemt, niet zozeer door het geneesmiddel op zich. Topsporters hebben het er vaak over. Zij starten sneller een antibioticakuur, om de bacterie in de kiem te smoren. Maar waarschijnlijk is dat in de meeste gevallen niet nodig.”
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum.
Antibiotica zijn medicijnen tegen een ontsteking door een bacterie. Antibiotica helpen niet tegen een ontsteking door een virus. Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en rode huiduitslag.