Wanneer de yoghurts in de koelkast zit , moeten deze bewaard worden op een temperatuur tussen 0 en 6°C, idealiter 4°. En dit, totdat je ze opeet! Als je yoghurt open is, kan je deze nog een paar dagen veilig bewaren door het deksel te sluiten om contact met andere voedingswaren te vermijden.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Bederfelijke levensmiddelen* zoals vlees, melk en kaas moet u bewaren bij de wettelijk voorgeschreven temperatuur. De NVWA zet de eisen voor de juiste temperatuur uit de Warenwet voor u op een rij. Staat er geen bewaartemperatuur op de verpakking, dan geldt voor gekoelde opslag: ten hoogste 7 °C.
Zorg ervoor dat je koelkast op 4°C staat. Plaats lang houdbare melk na opening en gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast kan de houdbaarheid inkorten met een dag. Een geopende fles of karton melk kan je zo'n 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast.
Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Als een product al open is, kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5 tot 7 dagen, voor melk 3 tot 5 dagen. Je eten koel bewaren zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet (zo snel) groeien.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kwark met fruit en muesli
Een bakje kwark kun je makkelijk meenemen onderweg en bijvoorbeeld op je werk in de koelkast zetten. Doe kwark in een bakje en meng dit met het fruit. Voeg muesli, een handje noten en eventueel lijnzaad of chiazaad toe. Sluit het bakje goed af en neem mee.
Wanneer de yoghurts in de koelkast zit , moeten deze bewaard worden op een temperatuur tussen 0 en 6°C, idealiter 4°. En dit, totdat je ze opeet! Als je yoghurt open is, kan je deze nog een paar dagen veilig bewaren door het deksel te sluiten om contact met andere voedingswaren te vermijden.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Het drinken van rauwe, onbewerkte melk wordt echter door de overheid afgeraden vanwege de mogelijke besmetting met ziekteverwekkers. De bacteriën en ziekteverwekkers worden bij melk gedood tijdens het pasteuriseren (kort verhitten boven de 72 graden) of steriliseren (verhitten tot 120 graden) bij lang houdbare melk.
Volgens het voedingscentrum kwark en yoghurt kun je ongeveer 5 tot maximaal 7 dagen bewaren als het geopend is. Voor melk is de bewaartijd zo'n 3 tot 5 dagen. Maar het belangrijkst is dat je goed je zintuigen te gebruiken om dit te beoordelen.
YOGHURT TO GO
Simpel maar heel lekker om zelf te maken: yoghurt! Tijdens warme dagen is een frisse variant heel lekker. Maak bijvoorbeeld een frisse sinaassappelyoghurt en neem het mee in deze yoghurtbeker. Die overigens ook geschikt is voor het meenemen van nachos met een dipje of brood/groente reepjes met hummus!
De algemene vuistregel is dat eten dat je meeneemt in het vliegtuig vast of smeerbaar moet zijn. Vloeibare voedingsmiddelen zoals pindakaas, chocopasta, sauzen, soep en yoghurt vallen onder de vloeistoffenregeling.
De melkzuur die geproduceerd wordt tijdens dit fermentatieproces werkt ook als een soort conserveringsmiddel, waardoor gefermenteerde melk langer houdbaar is.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Waarom moet je een spons in de koelkast leggen? Een spons kan helpen bij het absorberen van vocht en het verminderen van nare geurtjes in de koelkast.
De deur is de warmste plek van je koelkast, omdat ze vaak opengaat en zo kamertemperatuur binnenlaat. Hier bewaar je dus best dingen die niet snel slecht worden zoals sauzen, frisdrank, wijn en bier. Ook boter bewaar je in de deur: door de warmere temperatuur kun je hem straks makkelijker op je brood smeren.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Kwark wordt namelijk bereid van magere melk, waardoor je magere kwark krijgt.Aan volle kwark wordt nog room aan toegevoegd om het vetgehalte op peil te brengen (Vandaar ook die lekkere romige smaak). Het verschil zit dan ook in het vetgehalte, eiwitten en koolhydraten.
Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen zoals eiwit en vezels.Daardoor is yoghurt perfect voor een evenwichtige en voedzame lunch. Ook yoghurt kun je met verschillende gezonde toppings combineren! Denk bijvoorbeeld aan vers fruit, noten of zaden, muesli, havermout, granola en/of pindakaas.
Je kan dit ook warm eten, verhit dit even in een pannetje of magnetron en voeg het mengsel warm aan je kwark toe. Ook lekker met peer of een paar rozijnen (20 gram = “1 stuk fruit”) (kies voor biologische ongezwavelde rozijnen). Magere kwark met fruit, kokos en noten.