Wanneer u bruin water in uw vijver heeft, komt dit vaak doordat het vijverwater te zuur is. Meestal komt er dan turfgrond in uw water terecht, wat het water erg verzuurd. De waterplanten hebben hier het eerste en meeste last van, deze zie je gegeven moment verslijmen en afsterven.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Maërl is een natuurproduct met een zeer laag fosfaatgehalte. Het is bij uitstek geschikt voor nieuw aan te leggen vijvers en om troebel water helder en gezond te maken. Maërl verhoogt de gezamenlijke waterhardheid en activeert de ontwikkeling van de micro-organismen.
Voldoende CO2 in het vijverwater
Mensen en dieren ademen zuurstof in, maar planten CO2. Zuurstofplanten in de vijver hebben daarom water nodig, dat rijk is aan CO2. In vijverwater met onvoldoende CO2 zal de groei van zuurstofplanten dus teruglopen en uiteindelijk zullen de planten verslijmen en afsterven.
Een heldere vijver. Vijverplanten zijn belangrijk voor het helder houden van uw vijver. De groep die deze taak voornamelijk voor zijn rekening neemt, zijn de zuurstofplanten. Daarnaast zijn er moerasplanten, oeverplanten en de waterlelies.
Hoeveel kalk je moet toevoegen aan je vijver is afhankelijk van de grootte en diepte van je vijver. Het beste advies dat we je daarvoor kunnen geven, is dan ook: kijk op de verpakking.
zeewierkalk is rijk aan sporenelementen en ijzer wat goed is voor je vijverplanten , je kh wordt er ook door verhoogd , een verhoogde kh zorgt ervoor dat de ph niet teveel schommelt gedurende de dag , dus stabieler blijft.
Zoals hierboven als aangegeven zijn draadalgen eigenlijk dus waterplanten. Ze zijn dan ook niet schadelijk voor uw vijvervissen. Het is alleen vaak niet zo mooi om een hele vijver vol draadalgen te hebben. Een beetje kan geen kwaad en is zelfs goed of natuurlijk.
De temperatuur heeft invloed op het verversen van het vijverwater. Als het een langere tijd warm weer is moet het water iedere 3-4 dagen worden ververst, terwijl als het gewone temperaturen (18-22 graden) zijn dan hoeft het water maar een keer per maand worden ververst.
Het is raadzaam om uw vijverfilter één of twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Omdat het najaar de periode is waarin het meeste vuil in de vijver belandt, is het slim om het vijverfilter in elk geval rond het einde van de herfst een keer schoon te maken.
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Een vijverfilter is nodig wanneer zonder dit systeem door afvalstoffen van binnen en buiten de vijver de waterkwaliteit daalt door ophoping van schadelijke stoffen. Bacteriën en waterplanten samen kunnen bij het bestaan van een biologisch evenwicht de waterkwaliteit op peil houden.
De enige methode om op volgens deze wijze algen te bestrijden is om ook al je vissen uit te vijver te halen. Maar even eerlijk, een positief op je vijver gaat dit zeker niet hebben. Azijn gaat erg veel schade aanrichten, alle bacteriën en micro-organismen in je vijver gaan verloren.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
De oorzaak van draadalg in de vijver is altijd te voedselrijk vijverwater. Dit kan ontstaan door een te klein aantal zuurstofplanten in de vijver, of door een te lage waterhardheid. In beide gevallen is het gevolg groei van draadalg.
Dosering bestaande vijver: 75 ml per 1000 liter. Meng in beide gevallen de Maërl met 5 liter water in een gieter en verdeel het mengsel gelijkmatig over het wateroppervlak van uw vijver. Vijveronderhoudende bacteriën Zorgen ervoor dat het water op een natuurlijke wijze gereinigd wordt.
Bepaal het aantal liters inhoud van uw vijver. Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
Een blijvende oplossing is een UV-C filter, de ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Resultaat is kristalhelder water en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten, de zweefalgen worden verwijderd én voorkomen.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
Zuurstofplanten zorgen voor helder water in de vijver. Voor hun groei zijn deze planten afhankelijk van Co2 in het water. Zorg dus voor voldoende Co2 in je vijver. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie.
Voor het verwijderen van bladeren op het wateroppervlak kan een telescopische schepnet erg handig zijn. Deze is uitschuifbaar waardoor je met een schepnet wat verder de vijver in kunt om bladeren te verwijderen. Een goede schepnet is de Hozelock vijvernet voor blad en algen.