Rovaniemi, Finland
Ben je op zoek naar een witte kerst, waar je kan genieten van een prachtige wintersport en schitterende versieringen waar eenvoud een belangrijke rol in speelt? Dan ben je op zoek naar de Finse stad Rovaniemi. Finland is het land waar de Kerstman officieel vandaan komt.
Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. Ook is het een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
Hetzelfde geldt voor de tweede Kerstdag: in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië is dit een officiële feestdag, maar in Frankrijk en België niet.
Maar kerstmis is in Turkije geen officiële feestdag. De moslims in het land (zo'n 90 procent van de bevolking) doen er sowieso niet aan, terwijl orthodoxe Grieken en Armenen de geboorte van Christus op 6 en 7 januari vieren.
Want sinds jaar en dag vierde Oekraïne kerstmis op 7 januari. Net zoals de Russen nog steeds doen volgden ze de Juliaanse kalender, die gebruikt wordt in de Russisch-orthodoxe kerk.
Daar zou 26 december een feestdag zijn om de werknemers die op 25 december moesten werken een dag vrijaf te geven. Zij kregen dan vaak een doos, box in het Engels, met cadeautjes mee, vandaar de naam. In Nederland zijn Eerste en Tweede Kerstdag sinds 1964 officiële vrije dagen.
Hoewel een stedentrip naar New York nooit verkeerd is, is kerst toch wel de most wonderful time of the year om deze stad te bezoeken. De beroemde Rockefeller Christmas Tree, sfeervolle kerstmarkten, verlichte huizen en besneeuwde straten zorgen ervoor dat iedereen een magisch kerstgevoel krijgt.
De allermooiste kerstmarkt van Europa is dit jaar die van Boedapest. De zogenaamde Advent Basilica strandt ook deze winter weer neer vlak bij de Sint-Stefanusbasiliek. Ook in 2020, 2021 en 2022 werd de kerstmarkt al bekroond tot de mooiste van Europa.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
Valkenburg: de ondergrondse kerstmarkt
In Nederland hoef je niet ver te reizen om een unieke kerstmarkt te bezoeken. In Valkenburg, in het zuiden van Limburg, vind je namelijk de grootste ondergrondse kerstmarkt ter wereld.
"Joden vieren geen Kerstmis, maar in de maand december vieren wij het lichtfeest of Chanoeka. De datum verandert elk jaar, omdat joden de maankalender volgen. Dit feest duurt 8 dagen, en we branden op een kandelaar of Chanoekia elke dag een kaarsje tot ze alle 8 branden."
In Griekenland gaan de kinderen met kerst zingend van huis naar huis - ze zingen traditionele kerstliederen, de zogenaamde "Kalanda". Men denkt dat dit geluk en voorspoed brengt aan de mensen die er wonen. Mensen geven ze rozijnen, vijgen en koekjes en soms zelfs wat geld.
Verwesterde Turken omarmden alle rituelen die horen bij nieuwjaar en kerstmis - zonder de religieuze uitingen. Al doen de Turken niet aan Sinterklaas (terwijl deze bisschop in het jaar 270 toch aan de Turkse zuidkust werd geboren), ze vieren tegenwoordig wel pakjesavond. Verwachtingsvol wordt er naar uitgekeken.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Het grootste deel van de Turkse bevolking is islamitisch. De feestdagen die dan ook gevierd worden zijn dan ook vooral islamitisch. De meest bekende feestdagen zijn het Offerfeest en het Suikerfeest. Het Offerfeest wordt ook wel het Slachtfeest genoemd en is het belangrijkste feest van de islam.
Hoewel de Verenigde Arabische Emiraten waartoe Dubai behoort, een islamitisch land is en moslims geen kerst vieren, wordt er toch steeds meer aandacht aan besteed.
Saint Stephen's Day (Zweiter Weihnachtsfeiertag) wordt gevierd in Duitsland en minstens 19 andere landen. Het wordt elk jaar op 26 december gevierd. Bedrijven zijn normaal gesproken gesloten tijdens deze feestdag.
Noren vieren Kerstmis op 24 december; het kerstmenu (Julebord, wat joel-tafel betekent) bestaat traditioneel uit varken of lam en in de westerse streken ook wel schapenhoofd. Dit wordt vergezeld van aardappelen en koolrapen (bij het lam) of zuurkool (bij het varken).
In de USA komt Santa Claus al jarenlang langs in de nacht van kerstavond op Eerste Kerstdag om mensen te verblijden met cadeautjes. Kinderen zetten daar op kerstavond melk met koekjes klaar in de hoop dat ze daar wat leuks voor terug krijgen.