Wettelijke plicht tot deponering van financiële informatieEen onderneming is op grond van de wet verplicht om haar jaarrekening te deponeren bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit worden de publicatiestukken genoemd.
Niet tijdig deponeren van de jaarrekening is een economisch delict. Deponeert uw cliënt te laat, dan kan dat voor hem op een boete uitdraaien en een strafblad. Allebei hoogst vervelend, maar het venijn zit in het strafblad dat lang doorwerkt.
Deponeer je jaarrekening uiterlijk acht dagen na vaststelling. Het op tijd deponeren en de kwaliteit van de documentatie is je eigen verantwoordelijkheid.
Op grond van artikel 1, sub 4 van de Wet op de economische delicten, is het niet tijdig deponeren van de jaarrekening een overtreding. Een ovetreding die bestraft wordt met een boete, taakstraf of hechtenis.
deelw.) weggooien.registreren zodat het niet door een ander gebruikt kan worden. het er in bewaring geven vb: je moet je geld op de bank deponeren Tegenstellingen: ophalen afhalen het op een plaats leggen vb: hij deponeerde het pakje op tafel Synoniem...
Deponeren is voor veel bedrijven wettelijk verplicht. Hiermee komt de financiële informatie van je onderneming beschikbaar voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Ondernemers in bedrijfsklasse micro, klein en middelgroot kunnen alleen nog digitaal deponeren.
Elke Nederlandse rechtspersoon (besloten vennootschap, naamloze vennootschap, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij, alsmede een stichtingen en een vereniging die een onderneming drijft) moet op grond van de wet jaarlijks een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel.
Besloten vennootschappen, naamloze vennootschappen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen, verenigingen en stichtingen moeten over ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij KVK.
Jaarrekening deponeren betekent dat een bedrijf of organisatie haar jaarrekening indient bij de Kamer van Koophandel (KvK). De jaarrekening is een overzicht van de financiële positie van het bedrijf of de organisatie en bestaat uit de balans, de winst-en-verliesrekening en een toelichting op deze stukken.
U moet uw jaarrekening deponeren (indienen) bij KVK. Hoe u de jaarrekening moet deponeren is afhankelijk van uw bedrijfsgrootte: Bedrijfsklasse micro en klein: u moet deponeren via Standard Business Reporting (SBR) of online deponeren via de service Zelf Deponeren Jaarrekening.
De nv en de bv zijn wettelijk verplicht hun jaarrekening te deponeren. Een jaarrekening bestaat meestal uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting. Het bestuur maakt de jaarrekening op binnen vijf of tien maanden na afloop van het boekjaar.
Openbaarmakingstermijn jaarrekening
Hiervoor is geen wettelijke termijn gegeven. Hierbij is wel wettelijk bepaald dat na vaststelling van de jaarrekening deze binnen acht dagen openbaar dient te worden gemaakt door middel van deponering bij het handelsregister (artikel 2:394 lid 1 BW).
Bv's, nv's, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen zijn voorbeelden van rechtsvormen die verplicht zijn de jaarrekening te deponeren. Voor eenmanszaken geldt deze verplichting niet.
Zonder vaststelling van de cijfers is ook geen besluit over eventuele resultaatbestemming (bijv. winstuitkering) mogelijk. Als de gecontroleerde (en goedgekeurde) cijfers niet worden vastgesteld door de algemene vergadering, dan moet zij een deskundige benoemen die de onrechtmatigheid van de cijfers moet aantonen.
Aan het deponeren van een jaarrekening zelf zijn geen kosten verbonden.
Gerechtelijke sanctie
Hierbij worden twee procedures gevolgd: vennootschappen die hun jaarrekening drie jaar te laat openbaar maken, worden onmiddellijk gedagvaard; vennootschappen die enkele maanden te laat zijn, worden in gebreke gesteld en krijgen een strafrechtelijke geldboete tot 500 euro.
Uw jaarrekening van 31 december 2022 moet u uiterlijk op 31 juli 2023 neerleggen. Bij een laattijdige neerlegging kunnen de boetes oplopen tot € 1.200 en kan uw vennootschap gerechtelijk ontbonden worden.
Voor zzp'ers is het niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. In Nederland geldt namelijk een vrijstelling voor eenmanszaken, waaronder zzp'ers. Deze vrijstelling houdt in dat je geen uitgebreide jaarrekening hoeft op te stellen.
Vennootschappen die geen jaarrekening moeten neerleggen:
Maatschap. Commanditaire vennootschap (CommV) en vennootschap onder firma (VOF) indien alle onbeperkt aansprakelijke vennoten natuurlijke personen zijn; of. indien deze worden aangemerkt als een kleine vennootschap.
Een vereniging of stichting met een onderneming die in 2 opeenvolgende boekjaren minimaal € 6 miljoen per jaar omzet, is wel verplicht een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Voor een ANBI (een algemeen nut beogende instelling) geldt een publicatieplicht, geen deponeringsplicht.
Meestal maakt de accountant of boekhouder de jaarrekening voor u, maar u mag het ook zelf doen. Bij grotere bedrijven met een bepaalde omvang moet een accountant de jaarrekening goedkeuren.
Een jaarrekening bestaat uit 3 onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en de daarbij horende toelichting. Heb je een bv, nv, coöperatie of een onderlinge waarborgmaatschappij?Dan moet je ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel.Dat is wettelijk verplicht.