Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard.
Persoonlijke frequentie. Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen.
Controleer of de luier niet te strak zit. Dit kan je zien door te kijken of je wijsvinger ongeveer er tussen past als speling. De luier is verschoond en de nieuwe luier zit goed. Tijd om de kleren weer aan te doen!
Het kan ook zijn dat je kindje op dat moment erg moe is en niet verschoond wilt worden. Een baby kan ook last hebben van de kou op zijn billetjes wat onprettig kan voelen. Maar er is geen duidelijke eenduidige oorzaak waarom je kindje een hekel heeft aan luier verschonen.
Door je baby regelmatig aan te leggen, zorg je voor een goede balans tussen vraag (honger) en aanbod (borst). Ook overdag is het goed om je baby na maximaal vier uur wakker te maken voor borstvoeding.
Iedereen heeft het wel eens, ook baby's en kinderen. Baby's hebben sneller de hik dan volwassenen, omdat hun middenrif sneller geprikkeld wordt. Waarom dat is, is niet altijd duidelijk. Het middenrif van je baby kan geprikkeld worden doordat je baby te snel eet of drinkt of omdat hij veel lucht inslikt.
In principe kan je een baby prima 2 dagen dezelfde romper laten dragen. Als je echter een baby hebt die veel spuugt, kan je ook meerdere rompertjes per dag nodig hebben.
Als de billetjes ingesmeerd en wel zijn, mag de schone luier aan. Vouw de luier goed uit en leg hem op zo'n manier onder de billen van je baby dat de luier aan de achterkant net iets hoger zit dan de navel. Breng de luier vervolgens tussen de benen door aan de voorkant omhoog en maak hem vast met de plakstrips.
Je komt dan uit op zo'n 10 luiers per dag newborn. Later zal er steeds wat meer tijd tussen de verschoningen gaan zitten en heb je dus minder luiers nodig. Het advies is dan om ongeveer om de 4 uur de luier te verschonen. Je komt dan uit op gemiddeld 6 luiers.
Als je baby tijdens de nacht plast of poept dan is Baby Dry een uitstekende optie, omdat deze luier je kindje goed droog houdt en hij/zij tot de ochtend door kan slapen. De Premium Protection is een meer ademende luier, waardoor hij zeer geschikt is voor overdag.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Dit gebeurt vaak weer als je baby ongeveer 6 maanden oud is. De meeste baby's slapen dan acht uur per nacht achter elkaar, bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur. Over het algemeen zijn nachtvoedingen dan niet meer nodig. Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Jonge baby's kunnen nog niet zelfstandig in slaap vallen, dit moeten ze nog leren. Hierdoor kunnen ze onrustig worden of gaan huilen als het slapen niet lukt. Ze hebben nog jouw hulp nodig om in slaap te vallen. Zo kan het nodig zijn om je baby in slaap te wiegen of je baby valt in slaap tijdens de voeding.
De juiste maat voorkomt ook een lekkende luier wanneer je kindje het liefst op de rug slaapt. Tip: controleer ook of het rompertje niet te strak zit. Luiers zwellen namelijk op door het vocht dat ze opnemen. Een volle luier kan in de romper gaan knellen en dat zorgt voor lekkage.
In Nederland staat momenteel één fabriek waar luiers worden gerecycled. De ARN. De afvalenergiecentrale in de buurt van Nijmegen verwerkt gebruikte luiers en rioolslib tot biogas, kunstmest en nieuwe kunststof producten. Gebruikte luiers bestaan voor zo'n 70% uit ontlasting.
Luier verschonen bij een meisje
Als meisjes een flinke poepluier hebben, kunnen de schaamlipjes helemaal volzitten. Gebruik dan lekker veel lauw water om ze schoon te maken. Je hoeft de schaamlipjes niet echt open te duwen, maar maak wel grondig schoon waar je bij kunt.