Ongeveer 90% van de vitamine K die we binnenkrijgen is K1, wat te vinden is in groene (blad)groenten, algen en sommige plantaardige oliën. De overige 10% is K2 wat te vinden is in gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas en kwark en een beetje in vlees, lever en eieren.
Vitamine K2 (menaquinone-7) is van bacteriële herkomst en wordt gevonden in verschillende soorten voedingsmiddelen, voornamelijk voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Zo zit vitamine K2 in voeding zoals vlees, eigeel, boter, yoghurt, kippenlevertjes, salami, kippenborst en orgaanvlees.
Symptomen van vitamine K tekort
Bloedingen die opeens ontstaan (neus en tandvlees) Vertraagde bloedstolling, waardoor een wond langdurig blijft bloeden. Menstruaties met veel bloed. Snel/vaak blauwe plekken.
Vitamine K2 komt vooral voor in kaas en gefermenteerde melkproducten zoals kwark. Kaas en kwark bevatten 45-80 μg vitamine K2/100 g.
Vitamine K2 heeft een lage toxiciteit. In met name Japanse studies zijn zonder nadelige bijwerkingen doseringen tot 45 mg (45000 mcg) vitamine K2 (als MK-4) per dag gebruikt.
Als je te weinig vitamine K in je lichaam hebt, kunnen wonden onder andere slechter genezen. Vitamine K2 is nodig voor de bloedstolling. Maar ook voor sterke botten. Bij een vitamine K2-tekort kun je last krijgen van plotselinge bloedingen, zoals een bloedneus of tandvleesbloeding.
20+ kazen bevatten gemiddelde tot behoorlijke hoeveelheden vitamine K2 (270-387 ng/g). 40-45+ kazen waren rijk aan vitamine K2 (490-647 ng/g). Rauwmelkse kazen van lokale zuivelboerderijen waren rijk aan vitamine K2 (604-789 ng/g).
Een adequate vitamine K-inname, die in maximale carboxylering van (extra-hepatische) vitamine K-afhankelijke eiwitten voorziet, bedraagt echter naar schatting 400-1000 mcg vitamine K (K1/K2) per dag voor gezonde volwassenen.
Samen met vitamine D3 reguleert vitamine K2 de calciumhuishouding. Het samenwerkingsverband tussen vitamine D3 en K2 voorkomt aderverkalking, de grootste boosdoener van hart- en vaatziekten, en heeft een positief effect op de botgezondheid.
Een tekort aan vitamine K geeft meer kans op bloedingen. Een tekort kan voorkomen bij enkele ziektes en door gebruik van bepaalde medicijnen. Vitamine K komt van nature voor in verse groenten, lever, melk en olie. Ook de bacteriën die bij de mens in de darm leven, produceren deze vitamine.
Antioxidanten (zoals vitamine C, E, selenium en natuurlijke carotenoïden) kunnen de longen helpen beschermen tegen schadelijke oxidatieprocessen.
We spreken van een tekort als het aantal bloedplaatjes in je bloed lager is dan 150 x 109/l. Dat betekent dat je minder dan 150 miljard bloedplaatjes per liter bloed hebt. Wanneer je te weinig bloedplaatjes hebt, neemt je bloedingsneiging toe. Stelt een arts bij jou een tekort aan bloedplaatjes vast?
Beide vitamines hebben dezelfde werking. Alleen vitamine K2 verdwijnt minder snel uit ons lichaam. Een veelgemaakte fout is dat we ervanuit gaan dat vitamine K hetzelfde is als Kalium, gezien het symbool voor Kalium in het periodieke systeem een K is.
Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten. Maar ook vitamine K draagt bij aan het behoud van sterke botten. Beide vitamines spelen samen een belangrijke rol in de calciumhuishouding, ze zorgen ervoor dat calcium neerslaat in de botten. Dit is belangrijk voor het behoud van sterke botten.
Vitamine K2 is betrokken bij de bloedstolling en de synthese van bepaalde eiwitten in de lever, het bot, de tanden, het kraakbeen en de arteriële vaatwand. In het lichaam wordt vitamine K1 vooral in de lever geconcentreerd. In de overige organen, zoals bloedvaten en beenderen, is vitamine K2 de belangrijkste vorm.
Het is belangrijk te weten dat vitamine K niet onmiddellijk werkt. Het wordt door de lever gebruikt om de stolling te verbeteren en dit betekent dat het pas na enige tijd werkt. Het effect op de INR zal pas na enkele uren op gang komen en in de praktijk is dit effect maximaal 24u na de inname van de vitamine K.
Cumarines zorgen dat vitamine K minder werkt. In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie. Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool.
Flinndal Vitamine K2
De maximaal veilige hoeveelheid voor vitamine K is namelijk 1000 mcg per dag.