De vlag van Luxemburg bestaat uit drie horizontale banen: rood, wit en lichtblauw. Het rood symboliseert moed, het wit staat voor vrede en het lichtblauw vertegenwoordigt loyaliteit.
De vlag van Indonesië, ook Sang Merah Putih genoemd, is een eenvoudige tweekleurige vlag met twee gelijke horizontale banden, rood (bovenkant) en wit (onderkant). Daarmee is zij vrijwel gelijk aan de vlag van Monaco (het verschil zit in de hoogte-breedteverhouding en kleurtint).
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
De vlag van Luxemburg is gebaseerd op het wapen, dat al sinds de 174e eeuw bij het land hoort. Dit is een rode gekroonde leeuw, op een achtergrond van horizontale lichtblauwe en witte banen. Deze beeltenis wordt tot op de dag van vandaag gebruikt als Luxemburgse vlag ter zee.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica. Hoewel Jamaica geen eigen marine heeft, wordt de vlag vaak gehesen door de Jamaicaanse kustwacht.
Groene vlag
De vlag die tussen 19 november 1977 tot 3 augustus 2011 in gebruik was, was volledig groen. Dit was de enige nationale vlag in de wereld die slechts één basiskleur had en geen embleem of insigne bevatte.
De vlag van Nederland bestaat uit drie gelijke horizontale banden, bestaande uit de kleuren vermiljoen, wit en kobalt, in de volksmond rood-wit-blauw.
De vlag van Zwitserland is een wit rechtopstaand Grieks kruis (een +) op een rode achtergrond. De vlag is net zoals de vlaggen van alle Zwitserse kantons vierkant. Het symbool is wereldbekend en wordt geassocieerd met kwaliteit.
De kleuren van Zweden, blauw en geel, vinden hun oorsprong in het wapen van de koninklijke familie van Zweden. Deze heeft namelijk drie gouden kronen op een blauw veld. In 1569 uitte koning Johan III de wens om om de gouden kruizen uit het grote familiewapen terug te zien in de nationale vlag.
De Belgische vlag bestaat tegenwoordig uit drie verticale banden: zwart, geel en rood. In 1830 bestond deze nog uit drie horizontale banden in de volgorde: rood, geel en zwart. Een jaar later (1831) werden de drie kleuren opgenomen in de Belgische Grondwet. Behalve de richting en kleurvolgorde.
De vlag van Nepal is een van de meest unieke vlaggen ter wereld vanwege zijn ongewone vorm. In plaats van de traditionele rechthoekige vorm heeft de vlag van Nepal twee driehoeken die op elkaar zijn gestapeld.
India. De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.
Met vereende krachten maakten de Roemenen de 'grootste nationale vlag' ter wereld. De giganische Roemeense driekleur meet exact 349,4 bij 226,9 meter. Er waren zo'n tweehonderd mensen nodig om de recordpoging tot een goed einde te brengen.
Die kleuren komen dan ook het vaakst voor op vlaggen. Wereldwijd bevatten maar liefst 155 nationale vlaggen rood, 144 wit en 112 blauw (68 keer donker- en 44 keer lichtblauw).
De vlag van Indonesië, niet te verwarren met de vlag van Monaco, wordt ook wel Sang Merah Putih genoemd. Deze vlag kun je herkennen aan de eenvoudige twee kleur met twee gelijke horizontale banen van rood en wit.
Sinds 1919 werd de vlag van Polen in zijn huidige wit-rode vorm officieel goed gekeurd. Doordat veel havenautoriteiten en sleepboten vaak een wit-rode vlag gebruiken, werd bepaald dat de handels- en dienstvlag onderscheidend moesten zijn.
De nationale vlag van Noorwegen is een rode vlag waarop een donkerblauw kruis met witte randen is geplaatst. De verticale arm van het kruis is, zoals voor de oudere Scandinavische vlaggen, verschoven naar de vlaggenmast toe. De vlag werd ontworpen in 1821, maar werd niet officieel in gebruik genomen voor 1898.
De Deense vlag is rood met een wit Scandinavisch Kruis. Dit kruis werd lat er ook door de andere Scandinavische landen voor hun vlag gebruikt. Een vergelijkbare vlag wordt derhalve ook gebruikt in Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. Denemarken is één van de vijf Scandinavische landen van Europa.
De vlag van Servië is een horizontale driekleur in de pan-Slavische kleuren rood (boven), blauw en wit, met in het midden het officiële wapen van Servië. Deze kleurencombinatie is afgeleid van de Russische vlag en symboliseert de erkenning en waardering voor de Russische hulp tijdens de Eerste Servische Opstand.
De vlag van Spanje bestaat uit twee rode horizontale banen en één gele, met in de gele baan het wapen van Spanje. De gele baan is tweemaal zo breed als een van de rode banen. De kleurencombinatie rood-geel-rood wordt al sinds 1785 op de Spaanse vlaggen gebruikt.
De vlag dook voor het eerst op tijdens de Franse revolutie in 1789. De vlag staat ook bekend als Le Tricolore en bestaat uit 3 even verticale strepen in het blauw-wit-rood.
De vlag van Frankrijk bestaat uit drie verticale strepen van gelijke breedte.Van links naar rechts zijn de strepen blauw, wit en rood. De kleuren van de Franse vlag hebben een lange geschiedenis en symboliseren vrijheid, gelijkheid en broederschap, de belangrijkste principes van de Franse Revolutie.
Nederland. In 2022 werd de omgekeerde Nederlandse vlag door protestbewegingen gebruikt als symbool tegen de overheid, met name bij de boerenprotesten en corona-demonstraties. Ook Forum voor Democratie bezigde een omgekeerde vlag in partijruimtes en bij partijbijeenkomsten.
De nationale Thailand vlag bestaat uit vijf horizontale strepen in de kleuren rood, wit, blauw, wit en rood. De kleur rood van de Thailand vlag staat voor de natie, wit staat voor de godsdienst en blauw voor de koning. De vlag van Thailand werd officieel in gebruik genomen op 28 september 1917.
Hoe ziet de vlag van Kroatië eruit? De vlag bestaat uit drie rood-wit-blauwe banen met daarboven het wapenschild. Rood staat voor het bloed van de Kroatische martelaren. Wit staat voor de vredelievendheid van het volk en blauw staat voor de onderwerping aan God.