Polyester droogt snel, dus je kleding is binnen no time droog. Waarom niet in de wasdroger? Polyester wordt statisch van de wasdroger, niet handig! Daarnaast blijft de stof langer mooi als je de wasdroger vermijdt en kan het soms (als je het te heet of de lang in de wasdroger doet) zelfs krimpen.
Polyester in de droger? Je mag polyester in de droger doen op een lage temperatuur. Ons advies is echter om kleding niet in de droger te doen maar hangend te laten drogen. De stof droogt super snel, en als je kleding ophangt komen er minder kreukels in.
Doe polyester liever niet in de droger, dan kan het krimpen. Daarna is het niet nodig om het polyester textiel te strijken. Strijken is namelijk dit is niet erg goed voor polyester. Wanneer je polyester wel wilt strijken, doe dit dan op een lage temperatuur.
Kleding van polyester of fleece droogt u het best met een daarvoor bestemd synthetisch droogprogramma. Delicate kleding van wol of zijde vragen een specifieker wasprogramma speciaal bedoeld voor wol of zijde. Heeft de droogkast deze optie niet, kies dan ook voor het synthetische programma.
Polyester wassen op 40 graden Celsius
Gebruik het wasmiddel dat je altijd gebruikt, eventueel met wasverzachter. Was met een normaal programma.
Polyester kan in de meeste gevallen prima in de wasmachine. Het is een sterke stof, die mooi van vorm blijft, ook na het wassen. Kijk op het waslabel welk wasprogramma je kunt gebruiken. Vaak is 40 graden aan de bevelen, bij delicate kledingstukken staat er vaak maximaal 30 graden op het label.
Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel. Het zijn makkelijke stoffen om te wassen in de wasmachine. Toch betekent dit niet dat je synthetische stoffen altijd automatisch heet kan wassen.
Tip 2: stop katoen, synthetisch en jeans in de droger
Katoen: beddengoed, handdoeken en katoenen kleding. Synthetisch: sportkleding en synthetische shirts. Jeans: spijkerkleding (let wel op dat je op een lage temperatuur droogt)
Om te weten te komen welke kledingstukken wel/niet in de droger kunnen, moet je naar het waslabel in de kleding kijken. Op dit waslabel vind je een icoontje van een wasdroger. Staat hier een kruis doorheen? Dan mag het kledingstuk niet in de wasdroger.
Aan de lucht laten drogen
Of je favoriete shirt in de droogkast mag, lees je op het waslabel, maar onthou dat drogen aan de lijn steeds de beste optie is als je wilt voorkomen dat je kledingstuk krimpt. Het is bovendien de meest energievriendelijke manier om je kleding te drogen.
Oorzaak. Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Bekende synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld Polyester, Nylon, Acryl en Fleece.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch!
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.
Droog in de droger
Wat geen uitzondering zou moeten zijn is het volgende. Gooi bij elke natte was een droge handdoek in de droger. Als je dit doet zal je zien dat de was een stuk sneller droog is én dat het wasgoed er ook écht droog uitkomt.
Kan sportkleding in de droger? Als je je kleding in de droger doet, stel die dan in op een lage temperatuur. Als je de kleding te heet droogt, kan het elastische materiaal zijn vorm verliezen en kunnen synthetische vezels beschadigd raken.
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden.
De verschillende droogniveaus geven aan hoe droog je wasgoed wordt. Met de kastdrooggraad is je wasgoed droog genoeg om zo in de kast te leggen, terwijl je wasgoed bij de strijkdrooggraad nog licht vochtig is, zodat je het gemakkelijk kunt strijken.
Lage temperatuur: droog kleding die kan vervormen of krimpen als deze gedroogd worden op een hoge temperatuur, zoals gecombineerde stoffen en synthetische stoffen als polyester en nylon. Tijd: droog wasgoed voor een specifieke tijdsperiode. Katoen: gebruik dit programma om katoen, ondergoed en linnen te drogen.
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.
Polyester is een ademende stof
Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet. Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo aangenaam natuurlijk. Polyester of polyamide nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten.
Synthetische materialen zijn over het algemeen verboden in de winter, want ook al zijn ze goedkoop in de winkels, ze hebben veel nadelen: - Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt.