Sushirijst, ofwel Japanse rijst, heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel. Deze rijstsoort wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze zo plakkerig wordt na het koken. Daarom is deze rijst bijzonder geschikt voor het maken van sushi.
De beste kwaliteit sushirijst heeft weinig tot geen gebroken korrels. Hoe verser, hoe beter: de beste rijst is hooguit 3 maanden terug geoogst en heet shinmai. Net als risotto zijn er verschillende soorten sushirijst, de betere soorten zijn: Sasanishiki, Koshihikari en AkitaKomachi.
Maak zelf de keuze welke soort rijst je wilt gebruiken. Tegenwoordig kun je zelf bij de supermarkt sushi rijst kopen. Of gebruik pandan rijst want die plakt lekker of zilvervliesrijst voor de meeste voedingswaarde. Voor de dames die het gewicht in balans willen houden is quinoa ook een alternatief.
Soorten rijst om te vermijden voor sushi
Dit zijn de volgende: arborio rijst. kleefrijst. Langkorrelige witte rijst (zoals basmatirijst)
Perfecte rijst om sushi en andere oriëntaalse gerechten te maken. De hoge kwaliteit Japonica rijst met kleine korrel is plakkeriger en zoeter van smaak dan bijvoorbeeld basmati rijst. Zelf toevoegen: nori (zeewier), rijstazijn, verse groenten en/of vis.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Weet dat er geen echte vervanging voor kleefrijst of sushi-rijst bestaat. Je kunt gewone rijst zo bereiden dat het wat plakkeriger wordt, maar hij krijgt niet de speciale smaak en textuur waar kleefrijst om bekend staat.
Welke rijst je hebt gekozen: basmati is bijvoorbeeld droger dan pandanrijst. Wil je plakkerige rijst of juist niet? Vraagt het gerecht om plakkerige rijst, dan doe je er goed aan om de rijst juist níet af te spoelen.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
Het belangrijkste verschil tussen sushirijst met de rijst die we dagelijks eten is dat de korrel van sushirijst korter, ronder en dikker is en van nature veel zetmeel bevat waardoor deze na het koken veel beter aan elkaar blijft plakken. Sushirijst is één van de belangrijkste ingrediënten voor sushi.
Bij AsianFoodLovers heb je keuze uit verschillende soorten authentieke sushirijst waar je thuis direct mee aan de slag kunt.
Sticky rice of plakkerige rijst maken
En voor sushi- of poké bowl rijst voeg je wat eetlepels suiker en rijstazijn toe! Tip: Probeer je rijst van te voren niet te wassen. Je spoelt dan rijstzetmeel van de korrels af en die helpen je rijst juist plakkerig te maken!
Bijna net zo lekker als echte sushi, maar dan veel minder werk. Kook de risottorijst zoals je dat met gewone rijst zou doen, gewoon in water dus. Als ie gaar is (even proeven), spoel je het af met koud water. Meng er een klein beetje Yofresh doorheen, zodat de rijst nog iets plakkeriger wordt.
Als je rijst niet wast kan het voorkomen dat er wit of grijs schuim op je pan naar bovenkomt. Wat daarna ook vaak voorkomt is dat je rijst gaat klonteren. Dit komt omdat de rijst dan te veel zetmeel bevat. Als je de rijst dus eerst wast, spoel je het overtollige zetmeel weg en voorkom je dat je rijst gaat klonteren.
Bereiding. Bepaal de juiste hoeveelheid sushirijst voor jouw gerecht: als je 400 g sushirijst neemt, houd je na het koken ongeveer 900 g gekookte rijst (dat is genoeg voor 3-4 sushirollen). Strooi de rijst in een fijnmazige zeef en hang de zeef in een kom.
Het makkelijkste is om de rijst 's ochtends of tot maximaal een dag van tevoren te maken. De sushirijst moet namelijk volledig zijn afgekoeld voordat je hem kunt verwerken. Wil je de sushi vullen met rauwe vis, bestel dan tijdig zalm of tonijn van sashimi kwaliteit bij je visboer.
Basmatirijst. Basmati is volgens velen de lekkerste van alle verschillende rijstsoorten. Dat is ook de reden waarom we er graag wel twee keer zoveel voor betalen als voor gewone witte rijst. Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Dan is er nog bomba. Deze rijstsoort wordt veel door de Spanjaarden gebruikt voor de wereldberoemde paella. Het absorbeert twee keer zo veel vocht als langkorrelige soorten, maar wordt zoals haar ronde broertjes niet plakkerig.
Basmati is perfect voor Indiase gerechten. Curry's en pilav bijvoorbeeld, omdat-ie stevig blijft en niet gaat kleven. De korrel is fijn, waardoor hij wat sneller gaart dan witte rijst.
Basmati kan maar op één plaats ter wereld groeien: aan de voet van de Himalaya. De combinatie van het unieke klimaat, de conditie van de grond en het pure smeltwater uit de bergen zorgt ervoor dat de Basmati kan uitbloeien tot de beste rijstsoort.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Er zijn een aantal grote verschillen tussen gewone rijst en sushirijst. Ten eerste zijn de korrels van sushirijst een stuk korter en dikker dan gewone rijst. Sommige soorten sushirijst zijn zelfs volledig rond. Niet alleen de vorm verschilt; sushirijst moet ook vaker gewassen worden door de grote hoeveelheid zetmeel.
Wil je de rijst weer plakkerig krijgen dan moet je er dus voor zorgen dat je weer zetmeel aan het kookproces toevoegd. Dit doe je door in een pan met water bloem toe te voegen en dit even goed te kloppen. Doe je rijst in het water en laat dit even in koken totdat je een papje krijgt.