Met curry wordt een groot aantal gekruide gerechten omschreven die voorkomen in veel Aziatische landen. Te denken valt aan Thailand, Indonesië en Singapore. In Nederland gebruiken we de term curry om een gekruid, sausachtig gerecht te omschrijven dat wordt gekookt in een Aziatische stijl.
Curry is een gerecht dat oorspronkelijk van het Indisch subcontinent stamt en zich in de loop van de eeuwen over grote delen van Azië heeft verspreid. Het gerecht bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees. Er zijn vele varianten mogelijk en het gerecht kent ook regionale verschillen.
Kerrie is afkomstig uit India, waar het woord “kari” saus betekent. Het gebruik van dit type kruidenmengsels werd door de Engelsen overgenomen, waarbij het woord verhaspeld werd tot “curry”. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs van India overgenomen.
Kerrie komt oorspronkelijk uit India. In Zuid-India wordt curry traditioneel met rijst gegeten. India kent naast gele kerrie ook een rode kerrie waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.
Groene curry wordt in Thailand gaeng kiaw wan genoemd, en dat betekent zoete curry. Zoet is hij niet per se. Sterker nog: hij kan behoorlijk pittig zijn, nog pittiger dan de rode curry. Dat komt door de verse groene chilipeper.
Thaise currypasta is het lekkerste als je ze zelf vers kan klaarmaken, maar zoals je merkt moet er een waslijst aan exotische ingrediënten in. Een goed alternatief is om voorgemaakte currypasta te kopen. Onze voorkeur gaat wel uit naar de soorten die je in de Aziatische supermarkt vindt.
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
De uitvinding van curry wordt toegeschreven aan Herta Heuwer, die op 4 september 1949 in Berlijn-Charlottenburg voor het eerst een gekookte en gebraden worst met een saus van tomatenpuree, kerriepoeder, worcestersaus en andere ingrediënten verkocht.
En de winnaar is...
Er is weinig ruimte voor twijfel: ketchup scoort het best op vrijwel elk vlak. Het rode goedje is veel minder calorierijk en vet dan andere sauzen. Het is wel vrij suikerrijk, maar juist op dat vlak scoort de enige concurrent (curry) nog slechter.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven. Curry wordt eigenlijk alleen in Duitsland, België en Nederland gegeten. Samen met frietsaus en uitjes vormt curry een friet speciaal.
De meeste Curry's zijn gezond. Ze bevatten weinig vet, veel groenten en door de vele kruiden is er weinig zout nodig. Natuurlijk kan je een Curry zo gezond of ongezond mogelijk maken als je wilt. Een gezonde Curry bestaat uit kruiden, groenten en linzen en wordt geserveerd met zilvervliesrijst.
Thaise curry oftewel kaeng is eigenlijk een verzamelnaam voor gerechten gemaakt met Thaise currypasta (rood, geel of groen), kokosmelk, vlees, vis en/of groenten en kruiden. Thaise curry wordt geserveerd met gekookte of gestoomde witte rijst.
Het is rijk aan ontstekingsremmende stoffen en het kan helpen om oxidatieve stress te verminderen, de hartgezondheid te stimuleren en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, naast andere potentiële voordelen. Het mooiste is dat kerrie uitstekend verwerkt kan worden in een breed scala aan recepten.
De muskaatboom groeit van nature op de Banda-eilanden in Indonesië, maar wordt tegenwoordig in meerdere tropische gebieden gekweekt. De zaden van de muskaatboom zijn namelijk de bron van twee populaire specerijen: nootmuskaat en foelie.
India exporteert bijvoorbeeld veel komijn, kardemom, peper, geelwortel en chili. Maar niet alleen India is een grote exporteur.
Van kokosmelk tot kokosrasp en kokosolie, de kokosnoot is alom tegenwoordig in de Indiase keuken. Olie om in te bakken en melk en rasp voor door sauzen, curry's of in zoete gerechten.
curry {znw.}
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Rode currypasta is een ietwat pittigere kruidenpasta dan de gele currypasta, maar milder van smaak dan de groene currypasta. Rode currypasta wordt gemaakt van o.a. rode pepers, citroengras, knoflook, sjalot en laos (een plant verwant aan gember).
Omdat dit een Thaise curry is gemaakt van kokosmelk en verse groene paprika , is de kleur die eruit komt een zacht, romig groen of, zoals deze kleur in het Thais wordt genoemd, "zachtgroen". De ingrediënten zijn niet precies vastgesteld.
Rode curry is ietwat pittig, maar milder dan de Thaise groene curry. In Thailand wordt rode curry kaeng phet genoemd, dit heeft precies dezelfde betekenis als bij ons. Rode curry wordt vaak bereid met kip of garnalen, maar kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd.