Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
Griekenland kende met 39 procent de meeste inwoners die roken. In alle EU-landen nam het percentage dagelijkse rokers tussen 2002 en 2012 af. In de noordelijke landen (Denemarken, Zweden, IJsland, Noorwegen) en in Nederland en Luxemburg was de daling het sterkst.
De meeste rokers van ons land wonen verhoudingsgewijs in Hoogeveen. Groningen telt in verhouding de meeste rokers van alle provincies. Dat blijkt uit gezondheidscijfers van het CBS.
Het percentage (weleens) rokende mannen en vrouwen is lager dan gemiddeld in de Europese Unie ( EU (Europese unie)). Over het algemeen roken mannen in Zuid-, Oost- en Midden-Europa meer dan in West- en Noord-Europa. Van oudsher roken in alle landen meer mannen dan vrouwen.
Algemene bevolking
Van de mensen die het afgelopen jaar hebben gerookt, zijn dit de groepen die veel roken: Mannen roken meer dan vrouwen. 20-24-jarigen (32,6%), 25-29-jarigen (27,9%) en 30-39-jarigen (26,7%).
Dat kan, al is het niet erg waarschijnlijk. Ruim de helft van de rokers die blijven roken gaat dood aan de gevolgen ervan, een kwart sterft voor het pensioen en rokers gaan gemiddeld tien jaar eerder dood dan niet-rokers. Dat is een gemiddelde, en niet iedereen die rookt, gaat dus voortijdig hieraan dood.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
Persoon die gemiddeld twintig of meer sigaretten of shagjes per dag rookt.
De sigaret is waarschijnlijk ontstaan in Zuid-Amerika. In Europa werd ze populair na de Krimoorlog (1854-1856). Soldaten brachten sigaretten uit Zuidoost-Europa en het Midden-Oosten mee naar West-Europa. Vanaf 1880 kwam de productie in Amerika tot een doorbraak nadat James Bonsack de eerste sigarettenmachine uitvond.
Helemaal verboden
Er is maar één land waar sigaretten helemaal niet verkocht mogen worden: het Aziatische bergstaatje Bhutan. Daar mag geen tabak worden geproduceerd of verkocht.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
Dit betreft 63% van de mannen en 26% van de vrouwen. Migranten uit Turkije: van de 1e generatie rookt 42% en van de 2e generatie 26%. Migranten uit Marokko: van de 1e generatie rookt 18% en van de 2e generatie 11%.
Weinig rokers in Nederland
In Griekenland rookt 38,9 procent van de bevolking (15-plus). In alle landen roken meer mannen dan vrouwen, behalve in Zweden, het land met de minste rokers.
Opvallend is Zweden die met 5% het op grote afstand wint van alle andere landen in de EU. (Mensen die zo nu en dan een enkel sigaretje opsteken zijn hier dus niet meegeteld.
Dit blijkt uit de meest recente Gezondheidsmonitor, een enquête uitgevoerd onder meer dan een half miljoen Nederlanders. Naast Tiel wordt ook in Arnhem en Zaltbommel relatief veel gerookt. Terwijl in Rozendaal van alle Gelderse gemeenten juist het minst wordt gerookt.
Dertig à veertig jaar later komen de gevolgen tot uiting.” Volgens de longarts ontstaan de eerste adem- en hoestklachten geleidelijk, waardoor ze niet direct opgemerkt worden. “Roken is een sluipmoordenaar.” “Door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
Drie jaar na je laatste sigaret
In drie jaar tijd na het stoppen met roken is het risico op een hartaanval afgenomen tot dat van een niet-roker. Roken beperkt niet alleen de zuurstoftoevoer naar het hart, maar het beschadigt ook de bekleding van de slagaders.
Tabak is schadelijk.
Die stoffen zorgen ervoor dat rokers veel meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zoals rottend tandvlees, impotentie en kanker. Bij elke sigaret, ook eentje, adem je schadelijke stoffen in die de kans vergroten dat je ziek wordt.
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
,,Dat hebben we nu niet onderzocht, maar uit een eerdere studie weten we dat rokers dan dieper inhaleren om evenveel nicotine uit hun sigaret te halen. Dus als je van 15 naar 10 sigaretten per dag gaat, krijg je evenveel giftige stoffen binnen. Bovendien lukt het bijna niemand om sporadisch te roken.”
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
Roken heeft een negatieve invloed op de gezondheid van uw haar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan broos haar, dof haar en haaruitval. Bovendien worden rokers sneller grijs. Zodra u stopt met roken verbetert de conditie van uw haar weer.
Doordat de trilhaartjes in de longen beschadigen, wordt het lastiger voor de longen om zichzelf te reinigen. Natuurlijk worden uw longen niet meteen zwart als u een sigaret opsteekt. Hoe snel dit proces gaat is afhankelijk van het aantal jaren dat u al rookt en de hoeveelheid die u rookt.