Een belangrijk voordeel van gamen is dat het plezier geeft en positieve emoties kan verhogen. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat het spelen van korte puzzel games (zoals Angry Birds en Bejeweled) de stemming kan verbeteren, ontspanning kan brengen en stress kan verlagen.
Hersenen Tijdens het gamen maken je hersenen adrenaline en dopamine aan. Adrenaline zorgt voor een snellere reactiesnelheid en hogere concentratie en dopamine geeft een plezierig gevoel en kan gezien worden als een soort drugs. Zonder hoge dosis dopamine wordt je gespannen, somber of geïrriteerd.
Hoelang mag je gamen per dag? Het is dus niet gezond om 10 uur per dag te gamen. Maar wanneer jij of je kind af en toe eens 5 uur per dag gaat gamen is dat niet meteen een probleem. Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent.
Kinderen kunnen veel verbeteren door te gamen: hun oog-handcoördinatie, kleine motoriek, maar ook cognitieve functies als werken in een team, hun werkgeheugen, geduld, probleemoplossend vermogen, enzovoorts." Nog een reden om je kind te laten gamen: hun algemene kennis wordt bijgespijkerd.
Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Er bestaat geen advies dat aangeeft vanaf welke leeftijd kinderen mogen gamen. Ook voor jonge kinderen kan gamen al heel leuk en leerzaam zijn. Het is een vorm van (digitaal) spelen en hoort bij de huidige tijd.
Gamen kan ontspannend en rustgevend zijn, maar ook competitief. Je kunt concurreren met anderen.
Gamen kan zorgen voor gedragsproblemen, een minder sociaal leven, een slechte slaapkwaliteit of in het ergste geval tot gameverslaving. Maar, dat geldt alleen als er meer dan 8 á 9 uur per week wordt gegamed. Wat problematisch gamegedrag is, verschilt bovendien per kind en hangt af van meerdere factoren.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
Dat is een vraag die lastig te beantwoorden is, want er zijn geen strakke regels voor. Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien.
Gamen wordt een verslaving op het moment dat gamen relaties en vriendschappen, werk en persoonlijke doelen begint te verstoren. De verslaving heeft net als vele andere verslavingen het verliezen van een baan, stoppen met een opleiding, minder behoefte en verlies van sociale contacten tot gevolg.
Er is verschil van mening over of het spelen van games als "sport" beschouwd kan worden. E-sport wordt in slechts enkele landen (VS, Brazilië, China, Zuid-Korea, Frankrijk) erkend door de gevestigde sportfederaties als een sport.
Waarom gamen jongeren? We weten dat gamen voor jongeren een manier is om contact te onderhouden met vrienden. Soms is het voor sommigen zelfs dé manier om vrienden te spreken of om nieuwe vrienden te krijgen. Daarnaast kunnen jongeren tijdens het gamen op een laagdrempelige manier sociale vaardigheden opdoen.
De symptomen van te veel gamen waar je mee te maken krijgt als je gameverslaafd bent, lijken vaak op die van een gokverslaving. De belangrijkste gameverslaving symptomen en symptomen van teveel gamen zijn: obsessieve gedachten (aan niets anders kunnen denken dan aan gamen) heel veel tijd besteden aan 1 specifieke game.
Een gamestoornis of 'gameverslaving'
Iemand met een gamestoornis: heeft weinig controle over de hoe veel en vaak hij/zij gamet; kiest gamen boven (bijna) elke andere activiteit; blijft gamen of gaat steeds meer gamen.
Bij regelmatig te veel gamen kunnen de gevolgen ernstig zijn. Je verwaarloost jezelf, waardoor je lichamelijke en geestelijke gezondheid achteruit kunnen gaan. Zo kun je ziek worden van te veel gamen doordat je te weinig beweegt, slecht slaapt en ongezond eet.
Door veel gamen is er vaak minder tijd voor sociale contacten buiten de gamewereld. Gamers zitten dan veel op hun kamer en hebben weinig contact met hun gezin of vrienden. Hierdoor kunnen ze problemen krijgen in (familie)relaties. Bijvoorbeeld onderlinge ruzies en spanningen.
Afkickverschijnselen van het stoppen met gamen zijn: Somberheid. Een gevoel van leegte. Eenzaamheid.
In Nederland zijn er naar schatting een miljoen mensen die gamen. Volgens onderzoek is 2% verslaafd (1). Dat zijn dan zo'n 20.000 mensen.
Volgens een studie van DFC Intelligence zijn er wereldwijd bijna 3,1 miljard mensen die wel eens gamen.
De lichamelijke-, geestelijke- en emotionele opwinding die het gamen en computeren geeft kan ervoor zorgen dat je minder snel slaperig wordt en daardoor later naar bed gaat. Het licht van het beeldscherm heeft ook een activerende werking. Je lichaam denkt daardoor dat het nog dag is.
Er wordt dus aangeraden dat de speler 16 jaar of ouder is. De combat mag dan wel niet heel bloederig zijn, deze leeftijdsgrens staat er toch niet voor niets. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van multiplayer en niet iedereen houdt zich aan de regels betreffende taalgebruik en fairplay.
Anderhalf procent van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar is aan te merken als 'gameverslaafd'. Dat komt neer op ongeveer 12.000 jongeren. Het gaat om meer jongens dan meisjes en dit percentage stijgt ieder jaar (Van Rooij et al., 2011).