Officieel moesten de Afghanen de interventie van de Sovjet-Unie betalen met grondstoffen. Meer dan 600.000 Sovjettroepen werden in totaal naar het land gestuurd, waarvan 14.751 stierven. Vrouwen werden uit Russische helikopters gegooid en hele dorpen werden vernietigd.
De oorlog in Afghanistan begon in 2001 en eindigde bijna 20 jaar later, in 2021. De oorlog in Afghanistan was een direct gevolg van de aanslagen van 11 september op meerdere doelen in de Verenigde Staten. Het was de langste oorlog waaraan de Verenigde Staten heeft deelgenomen.
Na de aanslagen op 11 september 2001 brak een oorlog in Afghanistan uit en werd een westers georienteerde regering geïnstalleerd. De taliban bleef echter proberen het nieuwe bewind omver te werpen en na de terugtrekking van de westerse troepen nam de taliban in augustus 2021 de macht weer over.
Nederlandse militairen hielpen van 2002 tot 2021 mee aan de veiligheid in Afghanistan. Ze werkten vooral in de provincie Uruzgan en later in Kunduz. Vanaf 1 januari 2015 deden Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie Resolute Support.
Vóór de 18e eeuw werd Afghanistan aangeduid als Khorasan en nog vroeger als Aryana (ook wel gespeld als Ariana).
Officieel moesten de Afghanen de interventie van de Sovjet-Unie betalen met grondstoffen. Meer dan 600.000 Sovjettroepen werden in totaal naar het land gestuurd, waarvan 14.751 stierven. Vrouwen werden uit Russische helikopters gegooid en hele dorpen werden vernietigd.
In Afghanistan wisselen oorlogen en conflicten elkaar al decennialang af. In grote delen van het land wordt gevochten. Het land kampt daarnaast ook met een humanitaire crisis: naast een dreigend voedseltekort voor 20 miljoen mensen, heerst er aanhoudende ernstige droogte en corona.
De missie in Uruzgan begon vrij rustig, maar kreeg vanaf 2007 steeds meer kenmerken van een vechtmissie. In deze jaren kwamen 19 Nederlandse militairen door gevechtshandelingen om het leven. Het totale aantal in Afghanistan omgekomen Nederlandse militairen steeg in 2010 tot 25.
De Amerikanen hebben volgens persbureau AP in twintig jaar het astronomische bedrag van twee biljoen (duizend miljard) euro besteed aan de oorlog, die sinds 2001 aan ongeveer 241.000 mensen het leven gekost, van wie 71.000 burgers. Ook 25 Nederlandse militairen zijn bij de missies in Afghanistan overleden.
Er is een groot risico op gevangenneming, gijzeling of mishandeling zowel door de Taliban als door andere groeperingen. Er zijn veel anti-westerse groeperingen in Afghanistan actief. Voor westerse reizigers leidt deze situatie tot grote veiligheidsrisico's.
Afghanistan is een van de armste landen ter wereld. 40% van de Afghanen leeft in extreme armoede. 1 op de 3 Afghanen lijdt honger. 9 miljoen mensen hebben geen basisvoorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg.
Doel. Het ultieme doel van Al Qaida is het stichten van een verenigd volk naar het model van het voormalige kalifaat. Al Qaida richt zich daarbij naar eigen zeggen in eerste instantie op islamitische landen die in de ogen van Al Qaida onvoldoende volgens de regels van de islam geleid worden.
Nederland geeft noodhulp aan de Afghaanse bevolking en Afghaanse vluchtelingen in buurlanden. Daarom blijft het kabinet de situatie in Afghanistan en de regio met veel aandacht volgen. Nederland heeft een bijdrage van € 20 miljoen gedaan aan het Afghanistan Humanitarian Fund.
Afghanistan was eigenlijk geen “battlefield” van de Koude Oorlog, erkent Cogan. “Er was wel sprake van enige economische rivaliteit. De Sovjet Unie zocht via Afghanistan een verbinding met de Indische Oceaan en dat zagen wij niet graag, maar er waren in die periode gebieden waar wij ons meer zorgen over maakten.”
Wanneer de Russen de invasie voortzetten zal deze naar schatting zorgen voor een kostenpost van $20 miljard per dag.
Eind vorige maand kwamen de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten MI5 en CIA met een eigen schatting van het aantal Russische militaire slachtoffers. Zij houden dat op 15.000. Dit omvat zowel gesneuvelden als gewonden, omdat die laatsten immers ook niet meer kunnen vechten.
In totaal ging het om een bedrag van 245,5 miljoen dollar. In het conflict in Afghanistan zijn door alle partijen meer dan 46.000 burgers gedood.
Twee Nederlandse militairen kwamen door aanslagen om het leven. Vanaf 2014 heeft Nederland militairen uitgezonden naar Irak om de Irakezen en de Koerden te ondersteunen in hun strijd tegen de Islamitische Staat (IS).
Zo'n 30.000 Nederlandse militairen hebben in deze periode in Afghanistan gediend. Vanaf het begin van deze missie was het duidelijk dat niemand de gevolgen ervan kon overzien. Sindsdien is Nederland terechtgekomen in een politieke 'groef' waarbij de missie, ondanks alle tegenslagen, keer op keer werd verlengd.
Als gevolg van oorlogshandelingen en van ontberingen tijdens krijgsgevangenschap kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 16.000 militairen en gemilitariseerde burgers in dienst van het Koninkrijk om het leven.
Eerste Brits-Afghaanse Oorlog (1838-1842) Tweede Brits-Afghaanse Oorlog (1878-1880) Derde Brits-Afghaanse Oorlog (1919) Afghaanse Oorlog (1979-1989), een oorlog tussen de Sovjet-Unie en Afghaanse islamitische rebellenfacties.
De productie van windmolens en zonnepanelen is namelijk afhankelijk van koper, en we hebben lithium en kobalt nodig om batterijen te produceren voor bijvoorbeeld smartphones en elektrische auto's. Afghanistan bezit die materialen in overvloed, net als zogenaamde 'zeldzame aardmetalen'.
Einde aan missie
De Nederlandse militaire inzet in Afghanistan stopte na bijna 20 jaar door het besluit van de NAVO om de missie Resolute Support op 11 september 2021 te stoppen. Naast Nederland deden nog 38 andere landen mee aan Resolute Support.