Luxemburg heeft het hoogste bbp per inwoner.
Evenals in voorgaande jaren heeft Luxemburg verreweg het hoogste BBP per hoofd van de bevolking van alle 37 landen in deze analyse, meer dan tweeëneenhalf keer zo hoog als het gemiddelde van de EU-27 en ongeveer 6 keer zo hoog als het BBP van Bulgarije, dat volgens deze indicator de armste lidstaat van de EU is.
Op basis van de cijfers van het IMF zijn de 20 landen met hoogste bbp: de Verenigde Staten, China, Japan, Duitsland, India, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, Rusland, Italië, Iran, Brazilië, Zuid-Korea, Australië, Mexico, Spanje, Indonesië, Saudi-Arabië, Nederland en Turkije.
Als grootste economie spelen de Verenigde Staten een sleutelrol in de internationale politiek en wereldeconomie. De Verenigde Staten zijn één van de grootste handelsnaties ter wereld en exporteren en importeren meer goederen en diensten dan vrijwel elk ander land.
Luxemburg kent al jaren het hoogste nationaal inkomen per inwoner. Deze hoge positie dankt het land vooral aan zijn vele financiële instellingen. Ook werken in Luxemburg relatief veel personen die er niet wonen. De tweede plek op de lijst wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken.
Eind 2021 bedroeg het gemiddelde vermogen per hoofd van de bevolking in Nederland 176.510 euro. Dat is ruim 4,5 keer zoveel als in Portugal, het land dat het laagst scoort. En bijna dubbel zoveel als middenmoter Duitsland.
De Russische economie bedroeg vorig jaar zo'n 1033 miljard euro. Dat is eigenlijk maar iets groter dan Nederland (850 miljard euro), maar kleiner dan bijvoorbeeld Spanje (1200 miljard) en meer dan drie keer kleiner dan Duitsland (3500 miljard).
Hoewel beide landen tot de welvarendste ter wereld behoren, is Nederland over het algemeen iets rijker dan België.
Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld netto vermogen van 177.210 euro per inwoner. Zwitserland staat op de tweede positie met 175.720 euro aan netto vermogen. De top vijf wordt verder opgevuld door Japan (96.890 euro), Zweden (95.050 euro) en Taiwan (92.360 euro).
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Belgen, met een mediaanvermogen van zo'n 228.594 euro, het rijkste volk ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse Global Wealth rapport van de bank Credit Suisse, nu opgegaan in UBS.
Het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) bedroeg in 2020 800 miljard euro.
Volgens de Wereldbank is Burundi het armste land ter wereld. Sinds haar onafhankelijkheid 60 jaar geleden kende het land meerdere periodes van burgeroorlog, hevige onrust en politieke crisis.
Moldavië ligt in Oost-Europa en is qua oppervlakte vergelijkbaar met Nederland, maar dan met 5 keer zo weinig inwoners. Het is veruit het armste land van Europa, en er is veel corruptie.
In een land als Marokko liggen de kosten van levensonder- houd zo'n 40% lager dan in Nederland. Het minimumloon is daar zo'n €250 per maand.
Maar het fundament van de rijkdom werd gelegd met de handel in Europa: de graanhandel en houthandel op het Oostzeegebied of moedernegotie. In de Europese- en wereldeconomie ging Amsterdam een zeer belangrijke rol spelen. De bloeiende handel leidde tot een grote en zeer rijke klasse van kooplieden.
Luxemburg heeft het hoogste bbp per inwoner. De tweede plek wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken en Zweden.
Zwitserland is qua oppervlakte iets groter dan Nederland (41.284 km²). Het grondgebied van Zwitserland is sinds 1979 verdeeld in 26 kantons die de deelstaten van de federatie vormen. De bondsstaat Zwitserland is ontstaan doordat drie staatjes (Uri, Unterwalden en Schwyz), in 1291 hun samenwerking bezegelden.
Nederland staat op plek 14 van rijkste landen ter wereld, blijkt uit de meest actuele cijfers van het Internationaal Monetair Fonds. Als we de volledige economie van een jaar delen door het aantal inwoners, zien we dat iedere Nederlander 47.879 euro waard is.
Qatar heeft de hoogste miljonairsdichtheid. Daar hebben 14,9 procent van de huishoudens een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar. Nederland staat op de ranglijst van miljonairsdichtheid met 2,6 procent op de 15e plaats.
Hoe is de welvaart verdeeld in de Europese Unie? Duitsland is met ruim 21 procent de grootste economie van de EU-28, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.