Een meetinstrument geeft een indicatie over de kwaliteit van de zorg. De term meetinstrument is de verzamelnaam voor kwaliteitsindicatoren en gevalideerde vragenlijsten*. Een meetinstrument brengt op een systematische en reproduceerbare wijze zorgresultaten transparant in beeld.
Een meetinstrument in de zorg is een verzamelnaam van checklists en methodes die een verpleegkundige gebruikt duidelijkheid te krijgen over de situatie van de cliënt. De uitkomst van een meeting kan een trigger zijn voor een bepaalde interventie.
Vragenlijsten, registratieformulieren, schalen, beoordelingslijsten, protocollen: in onderzoek zijn dit allemaal meetinstrumenten. Ze zijn bedoeld om de realiteit op de een of andere manier om te zetten in iets meer formeels, een concept, een code, een cijfer, een reeks getallen, verbanden, al of niet gekwantificeerd.
Hulpmiddel om metingen of waarnemingen te doen, bijvoorbeeld thermometer of vragenlijst. een instrument waarmee grootheden gemeten kunnen worden. Def.: apparaat ingericht voor het meten-waarnemen van één of meer fysische, chemische of biologische parameters-grootheden.
In de gezondheidszorg wordt tijdens het verlenen van zorg veel gemeten. Door middel van allerlei meetinstrumenten lukt het de verpleegkundige, verzorgende, arts(-assistent), verpleegkundig specialist of andere zorgprofessional in de praktijk om de situatie van de patiënt zo goed mogelijk in kaart te brengen.
Een valide meetinstrument meet wat het zou moeten weten. Als je je lengte wilt meten dan is een meetlat een valide meetinstrument, een weegschaal niet. Je onderzoek moet naast valide ook betrouwbaar zijn. Dat betekent dat als je het onderzoek zou herhalen je dezelfde uitkomsten krijgt.
Een meetinstrument wordt gebruikt om gegevens te verzamelen. Het voordeel daarvan is dat je data krijgt waarvan aan kunt geven "zo heb ik het gemeten", maar er zit nogal wat verschil in kwaliteit van meetinstrumenten. Hoe kies je de juiste? Het gebruik van een meetinstrument is niet altijd nodig.
Twee belangrijke criteria voor een goed meetinstrument zijn de reproduceerbaarheid en validiteit.
De kwaliteit van zorg wordt gemeten met daarvoor ontwikkelde meetinstrumenten. Dit zijn bijvoorbeeld vragenlijsten zoals CQI en PREM. Deze worden afgenomen door een zorginstelling zelf of door een onafhankelijk bureau. De vragenlijsten verzamelen gegevens over gezondheid en ervaringen van het zorgproces.
De nauwkeurigheid van een meetinstrument is de maximale grootte van de afwijking tussen de werkelijke waarde en de afgelezen waarde in procenten van de meetbreedte. Bijvoorbeeld bij ijking van een manometer blijkt dat de ijkmanometer 5 bar aanwijst, terwijl de manometer die getest wordt 5,2 bar aangeeft.
Kenmerken van goede zorg
De zorg is veilig. De zorg is cliëntgericht: u krijgt de zorg op het juiste moment en de zorg sluit aan bij wat u nodig heeft. De zorg is beschikbaar voor iedereen die het nodig heeft. De zorg is effectief (heeft een goed resultaat) en doelmatig (is niet te duur)
De Mikzo®methode is de classificatie waarmee de professional, zoals de eerst verantwoordelijk verzorgende, (wijk)verpleegkundige en/of behandelaar, samen met de cliënt en zijn of haar netwerk een zorgplan maakt. De Mikzo®methode is toegelaten voor de thuiszorg en de verpleeghuiszorg.
Een digitaal meetinstrument geeft de gemeten waarde weer in een getal dat op een klein scherm verschijnt, een zogenaamd display. De indeling is bij deze meters lineair met een cijferindeling van 0 tot en met 9. Het aantal cijfers varieert. De meest voorkomende displays zijn het LED en LCD.
Een meetinstrument heeft onderhoud nodig om goed en betrouwbaar te blijven functioneren. Sensoren en accu's zijn aan slijtage onderhevig en dienen tijdig vervangen te worden.
Kalibreren is "een schaalverdeling aanbrengen op meetinstrumenten" (Van Dale). Je vergelijkt dan een instrument met een standaard waarop het moet lijken en je corrigeert (justeert) het apparaat of voorwerp zodat het dat ook doet. Zo kun je dus een gewicht kalibreren aan de standaard kilogram in Parijs.
Een instrument is valide als het daadwerkelijk het begrip meet dat het beoogt te meten. Daarom is het bij de ontwikkeling van een instrument belangrijk om kennis te hebben over het te meten begrip.
Screening vindt plaats om bij een groep mensen vroegtijdig (risicofactoren voor) ziekten of afwijkingen op het spoor te komen. Daarbij kan het gaan om genetische ziekten of afwijkingen of om een verstoorde hormoonproductie (hypothyreoïdie) of om bepaalde vormen van kanker.
De Barthel-index is een invullijst die wordt gebruikt als meetinstrument om te bepalen in hoeverre iemand de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) zelfstandig kan uitvoeren (en dus indirect hoeveel hulp hij daarbij nodig heeft). Deze lijst vindt toepassing bij het bepalen in hoeverre iemand zorg nodig heeft.
Onderzoeksmethoden zijn specifieke benaderingen om data te verzamelen en te analyseren (i.e., de dataverzamelingsmethoden en de data-analysemethoden), zodat je je onderzoeksvraag kunt beantwoorden.
De MMSE bevat 5 componenten: oriëntatie, aandacht/concentratie, geheugen, taal en visueel-ruimtelijke vaardigheden. De MMSE is het meest gebruikte screeningsinstrument en is ook beschikbaar in het Nederlands.
De test meet zowel de executieve functies, het werkgeheugen, de aandacht en het visuospatiële geheugen.