Hoe grover het grind (hoe groter de fractie), hoe meer water er in de grindkoffer geborgen kan worden. Het is wel belangrijk dat er geen hoog grondwaterpeil is, aangezien het water anders niet kan weglopen. Een grindkoffer is eigenlijk een diepe kuil of sleuf van ongeveer +/- 50cm diep.
Zorg dat de sleuf ongeveer 60 centimeter diep is. De oppervlakte van de grindkoffer hangt af van de grootte van uw dak. Hoe groter het dak van uw huis is, hoe meer regen het opvangt. Nadat u het gat heeft gegraven, bekleedt u het met een worteldoek.
Gaat u een grindkoffer aanleggen, dan is het belangrijk om goed drainerend grind te gebruiken. Het beste formaat wat u kunt nemen is 16 – 32mm. Kleiner dan 8 – 16mm moet u zeker niet gaan: het grind is dan te klein om goed waterdoorlatend te zijn.
De breedte van de grindstrook langs een huis varieert, meestal tussen 20 cm en 60 cm, om spetters tegen de buitenmuur te voorkomen. Welk grind tegen opspattend water? Korrelgrootte van 16 tot 32 mm is aangeraden.
De maximale grondwaterstand voor de aanleg van een wadisysteem is een gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) van -30 cm, maar bij voorkeur is er een grondwaterstand van 80cm onder het maaiveld (zie doorsnede).
Het regenwater zakt in de grond tot het niet dieper kan. Bijvoorbeeld door een laag van klei in de bodem waar het water niet door kan of omdat het water het grondwater heeft bereikt. Als de grond tussen de korrels helemaal vol zit met water, dan noemen we de grond 'verzadigd'. Dan kan de grond geen water meer opnemen.
Als je regenwater in de tuin gaat opvangen, zijn er twee varianten. Je maakt van je tuin een extra wateropvang tussen de regenpijp en de aansluiting op het riool, of je gebruikt bijvoorbeeld een overloop naar een sloot voor als je tuin vol is, in plaats van een overloop naar het riool.
Stap 2: Het pad uitgraven
Graaf een geul van 15 centimeter diep. Is de grond erg zacht, dan is 20 centimeter aan te raden, waarna je de geul tot de juiste werkdiepte opvult met zand. Steek de randen zo scherp mogelijk af met de spade en controleer regelmatig de breedte van de geul met een op maat gezaagde plank.
Een siertuin of tuinpad aanleggen met grind is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt U voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt U anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan, daarnaast gaan de stenen zo niet mengen met de ondergrond waardoor ze later makkelijker te verwijderen zijn.
Als handige vuistregel kunt u verder aanhouden: bij 5cm laagdikte is het verbruik normaal ± 75kg per m2. U bedekt dus ± 20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ± 14m2, met een minibag van 750kg 10m2, etc.
Een grindkoffer is (meestal) een kuil met worteldoek, gevuld met grind waar regenwater de tijd krijgt om langzaam in de bodem opgenomen te worden, dus zonder dat de bodem dichtslibt. Om te voorkomen dat zand en gronddeeltjes tussen het grind komen wordt een filterdoek rondom het grindpakket aangebracht.
Een grindkoffer is een strook grind langs een huis of verhard terras. In een grindkoffer kan regenwater tijdelijk worden opgeslagen, waardoor het langzaam de bodem in kan lopen. Hoe grover het grind (hoe groter de fractie), hoe meer water er in de grindkoffer geborgen kan worden.
Regenwater infiltreren is een natuurlijke manier om water af te voeren in de grond. Hierbij wordt het water afgevoerd, zonder dat de riolering eraan te pas komt. Het regenwater kan net als bij moeder natuur rustig de grond in trekken en komt hierdoor langzaam gefilterd en wel in het grondwater terecht.
Laat bij voorkeur de drainage uitkomen op uw regenwaterafvoer of sloot. Vervolgens maakt u de sleuf tot 20 cm beneden maaiveld vol met grofkorreling scherp (metsel) zand, grind (riviergrind 5-8 mm dikte) of schelpen. De bovenste 20 cm kunt u vullen met gewone tuinaarde of met straatzand om er tegels op te leggen.
Maak het zandbed mooi recht en glad over de gehele oppervlakte en blijf, zoals genoemd, 5 à 6 cm onder het maaiveld. Het egaliseren van het zandbed haalt eventuele kuilen of gaten weg die anders gevuld hadden moeten worden met grind.
Worteldoek leggen onder grind
Doordat het grind afgerond is blijft het makkelijk rollen op het worteldoek. Niet alleen slijt het doek dan snel, maar er ontstaan ook gaatjes wat de levensduur niet ten goede komt. Voor een oprit kan beter de combinatie worden gemaakt met grindplaten of splitplaten (evt.
Decoratief grind in je siertuin
Gebruik zeker een worteldoek om het stukje siertuin netjes te houden. Gebruik je een siergrind of split met een korrelgrootte tussen de 20 en 40 mm, dan raden we aan om de laag iets dikker te leggen naar 6 à 7 cm. Dit om een mooie opvulling te garanderen.
Heb je een pad of siertuin, dan raden wij hierbij een laagdikte van 5 cm aan. Dit is diep genoeg om ervoor te zorgen dat de grond mooi bedekt wordt, maar niet te diep om weg te zakken wanneer je over het grind loopt. Bij de oprit is de grindlaag dikker, namelijk minimaal 7 cm.
Grindpad aanleggen: stap voor stap
Hiertoe moet het oppervlak met een gespannen metselkoord afgezet en ca. 35 cm diep uitgegraven worden. Als je met een auto over het pad wilt rijden, is een diepte van ca. 60 cm nodig, afhankelijk van de plaatselijke bodemgesteldheid.
Een laag steenslag of betonpuin storten en aandrukken
Stort op het anti-worteldoek een dikke laag -ruim 20 cm- steenslag (0/20) of betonpuin (0/40). Druk de laag goed aan met een trilplaat. Verdeel over deze laag zo'n 5 cm metselzand. Druk ook de laag metselzand weer goed aan met de trilplaat.
'Een wadi is een groene greppel in het stedelijk gebied. Het Arabische woord is in Nederland een afkorting van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Een wadi bergt regenwater en zuivert het, waarna het water infiltreert in de ondergrond. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte.
Door je regenpijp af te koppelen, zorg je ervoor dat (een deel van) het regenwater in je tuin of in infiltratiekratten onder de grond wordt opgevangen. Het afkoppelen van je regenpijp kan heel simpel, door de regenpijp laag bij de grond door te zagen en het water via een steen weg te leiden.
Afkoppelen van regenwater is steeds verplicht. Indien er leidingen onder of door het gebouw aangelegd moeten worden om de afkoppeling te verwezenlijken geldt er een uitzondering (zie vademecum). Voor het afvalwater is er wel aansluitplicht. Opgelet, vergeet niet dat be- en ontluchting nodig is op het afvalwaterstelsel.