In Denemarken wordt het minst lang gewerkt: 37,8 uur per week.
Frankrijk staat op een voorlaatste plaats met 1007 werkuren, op zijn beurt voorafgegaan door België met 1.011 werkuren. Ook in Polen, Duitsland, Hongarije, Nederland en Spanje worden minder dan elfhonderd uren per jaar arbeid verricht.
De Belgische arbeidskracht had het voorbije jaar een gemiddelde werkweek van 38,6 uur. Dat blijkt uit cijfers van het bureau Eurofound. Daarmee kent België één van de kortste werkweken van Europa. Alleen in Italië, Noorwegen, Ierland, Frankrijk en Finland wordt een kortere werkweek opgetekend.
Uit deze berekening kunnen we afleiden dat de Grieken, die gemiddeld 44,17 uur per week werken, 256 dagen van het jaar op het werk doorbesteden. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Denemarken, waar mensen 216 dagen per jaar op het werk doorbrengen, met een gemiddelde werkweek van 38,52 uur.
8 uur per dag! De dagelijkse arbeidstijd mag niet meer dan 8 uur bedragen. Verlengen tot 10 uur (maximaal) is mogelijk, mits de gemiddelde arbeidstijd per dag in 6 kalendermaanden of 24 weken, niet meer bedraagt dan 8 uur.
De gebruikelijke werktijden in Noorwegen zijn tot 40 uur per week. Dit betekent meestal een verdeling van 8 uur per dag gedurende 5 dagen en werktijden van 8 uur 's morgens tot 4 uur 's middags.
Het aantal uren dat een persoon in een normale of gemiddelde werkweek werkt, is 28 tot 35 uur. In de gemiddelde arbeidsduur worden overuren en onbetaalde uren niet meegerekend.
Ondanks de negatieve ervaringen ervaren de inwoners van Tsjaad niet zoveel stress als de inwoners van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada. Grieken zijn wereldwijd het meest gestrest. Maar liefst 59 procent zegt stress te ervaren.
Uit cijfers van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) blijkt Griekenland het hardst werkende Europese industrieland. Alleen de Mexicanen ploeteren nog net iets harder.
Spanje had een gemiddelde werkweek van 37,5 uur wat iets meer is dan België met 37,2 uur.
Gemiddeld werken Amerikanen 47 uur per week.
In Zweden werkt men 38,7 uur per week en in Nederland 39,7 uur. Een ander bijzonder verschil is het Zweedse koffiemoment, ofwel 'Fika'. In veel organisaties is het 'heilig en verplicht' om een pauzemoment te nemen tijdens het werken, het leven en de mensen om je heen te waarderen.
Met een gemiddelde werkweek van bijna 42 uur hebben de Grieken de langste werktijden van Europa. En omdat ze overdag vaak een lange lunchpauze hebben, werken ze 's avonds wat langer door. Houd dus rekening met lange dagen als je gaat werken in Griekenland.
Officieel kent Japan, sinds 1997, een 40-urige werkweek, maar in de praktijk betekent het meestal dat er nog wel wordt overgewerkt, zoals we hierboven al hebben gezien. Daarnaast kennen weliswaar de meeste grote bedrijven al wel een 5-daagse werkweek, maar de kleine bedrijfjes hebben dit veelal weer niet.
Je zou denken dat in een land overal dezelfde werktijden gelden. Niet dus. In Zuid-Italia begint de werkdag rond een uur of 9 tot ongeveer 13 uur. De middagpauze duurt tot ongeveer 16 uur.
De gemiddelde Belg werkt elk jaar 1.570 uren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In het merendeel van de OESO-landen kloppen de inwoners meer uren. Het gemiddeld aantal werkuren in België ligt 200 uren lager dan het OESO-gemiddelde.
Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8). Ook over hun toekomst maken veel jongeren zich weleens druk. Tieners hebben naar verhouding vaker stress van school of studie, jongvolwassenen vaker van een te druk leven en hun toekomst.
Minder stress in Nederland dan in de rest van Europa
De verschillen per land zijn groot. Zo is Nederland het minst gestreste land van de acht onderzochte landen: slechts 42% van de werknemers ervaart hier wekelijks stress, waarvan 8% dagelijks.
Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (88%) ervaart stress in het dagelijks leven, met name in de donkere maanden. Slechts iets meer dan de helft onderneemt hierop actie. Dit blijkt uit onderzoek van Agis Zorgverzekeringen.
Maar als je de perfecte mix van productiviteit, geluk en tijdsbesteding wilt bereiken, is een realistischer doel om iets minder dan 40 uur per week te werken. Het onderzoek toont aan dat zelfs een uur of twee minder werken van de standaard 40-urige werkweek enorme voordelen kan hebben, zowel op het werk als thuis.
Een nummer over dag in dag uit werken, vijf dagen per week. Een fulltime dienstverband in Nederland is 36 tot 40 uren per week. Fulltime werken verliest steeds meer terrein, in april kopte het Algemeen Dagblad al dat er een verschuiving in het aantal werk uren plaats vindt.
De werkdagen konden variëren van 10 tot 16 uur, zes dagen per week. Robert Owen formuleerde in 1817 het doel van de invoering van de achturige dag en bedacht de leuze: "Acht uren voor arbeid, acht uren voor recreatie, acht uren voor rust". ("Eight hours' labour, Eight hours' recreation, Eight hours' rest").
6 urige werkdag Zweden
Zweden was vorig jaar al in het nieuws met hun overstap naar een 6-urige werkdag in plaats van de gebruikelijke 8 uur. De theorie achter deze overstap is het fenomeen Parkinson's Law, dat stelt dat werk zich uitbreidt naar de hoeveelheid uur die je krijgt om dit werk uit te voeren.
Het is belangrijk op te merken dat er in Zwitserland vrijwel geen wettelijk minimumloon is. De kwestie werd zelfs ter discussie gesteld door de Zwitserse samenleving, maar het wetsvoorstel met het minimumloon van $ 4.000 werd bij referendum verworpen.