Je moet op zoek naar een ribeye van minstens 2 vingers dik met een mooie hoeveelheid intramusculair vet. Dat is het vet dat als dunne lijntjes door het vlees loopt. Dat vet is zacht en zal tijdens de bereiding smelten waardoor je een mals mondgevoel krijgt.
De dikte van een ribeye is belangrijk om te zorgen voor de juiste kerntemperatuur bij het bereiden. Ribeye bij Zorg & Natuur zijn tussen de 3 en 4 cm dik wat ervoor zorgt dat het vlees goed op temperatuur komt waarbij deze niet teveel vocht verliest en daarmee van binnen mals blijft.
Vlees op de draad snijden
Bij het snijden van je steak, moet je eerst goed kijken naar de richting van die draden. Leg je vlees op een houten snijplank en kijk goed naar de spiervezels (draad) van je vlees. Lopen de draden horizontaal van links naar rechts, dan snijd je precies tegen die draad in, dus verticaal.
Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter 180 gram.Stevige eters of echte vleesliefhebbers – 250 gram. Wel een aantekening – beter teveel dan te weinig! Dit vlees is aanstekelijk lekker!
Uiteindelijk komt de keuze tussen ribeye en entrecote neer op persoonlijke voorkeur. Als u de voorkeur geeft aan een biefstuk met een intense smaak en malsheid, dan is een ribeye de juiste keuze.
Over het algemeen wordt ribeye vaak beschouwd als malser dan veel andere biefstuksoorten vanwege zijn marmering en oorsprong uit een minder bewogen deel van het rund. Echter, hoogwaardige biefstuksneden zoals tournedos of ossenhaas kunnen net zo mals zijn als ribeye.
Ribeye is vaak duurder dan sommige andere vleessneden om verschillende redenen: Malsheid en Smaak: Ribeye staat bekend om zijn uitstekende marmering en malsheid. Het vet dat is ingebed in het spierweefsel (marmering) smelt tijdens het koken, wat bijdraagt aan een sappige, smaakvolle steak.
Een ribeye kunt u bij ons bestellen vanaf € 47,50. Hiervoor krijgt u 1 kilo (1000 gram).
Verhit een koekenpan of grillpan op hoog vuur. Leg de ribeye in de pan en bak de ribeye in 2 tot 4 minuten per kant mooi bruin, afhankelijk van het gewenste resultaat. Wij vinden 'm medium rare (2 tot 3 minuten per kant) het lekkerst! Laat de ribeye 5 tot 10 minuten rusten op een bord en geniet.
Maar over het algemeen kunnen we wel een richtlijn aangeven. Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Het verschil:
De entrecôte is een mager stuk vlees met een randje vet. Het vlees wordt uit de lende gesneden, uit de rug van de koe. Ribeye wordt bij de ribben van koe weggesneden, uit hetzelfde deel als de côte de boeuf. De ribeye heeft geen randje vet aan de zijkant, maar dwars door het vlees heen.
Vlees laten rusten
Laat het vlees dan – eventueel onder aluminiumfolie – zo'n 10 minuutjes rusten. Dit zorgt ervoor dat de spiervezels weer ontspannen en het vlees zijn vocht beter behoudt.
Rib eye of rib-eye steak is rundvlees afkomstig van de rib van een rund, maar zonder het bot. Het wordt gezien als een soort biefstuk, maar het vlees is gemarmerd met vet. Soms bevat een rib eye een relatief groot stuk vet. Het Franse woord entrecote betekent letterlijk tussen de ribben.
Vlees dat je rood kunt eten (zoals ribeye, entrecote, bavette, biefstuk) Vlees dat je rood kunt eten zit op en rond spieren die weinig inspanning hebben geleverd. Hierdoor is het lekker zacht.
* Koop een biefstuk van ongeveer 2 à 3 cm dik. Is de biefstuk dikker, moet het vlees langer in de oven om de juiste kerntemperatuur te bereiken. Een langere oventijd kan het vlees uitdrogen.
Het is rundvlees en het is mogelijk om de ribeye rauw te eten, net zoals carpaccio en tartaar.
Voor degenen die op zoek zijn naar een unieke smaak bij het grillen van hun ribeye steak, zijn er verschillende kruiden die het overwegen waard zijn, waaronder knoflook, rozemarijn, tijm, oregano, rode peper vlokken, paprika, komijn, koriander en zwarte peper.
Het beste deel van de ribeye steak is de longissimus dorsi. Het is een malse, lange spier die loopt van het heupbeen tot het schouderblad. Omdat de spier niet veel beweging krijgt, is hij mals als geen ander. Het is ook het deel waar de vetophopingen het grootst zijn.
Het wordt gezien als een soort biefstuk maar dan met meer marmering van het vlees. De ribeye weegt +/- 400g* en is ca. 2cm dik.
Voor een normale eter kan je uitgaan van 300-400 gram per persoon als het een hoofdgerecht is. Dit lijkt misschien wat veel, maar je moet er natuurlijk ook rekening mee houden dat je het bot achteraf weg moet gooien.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
De ribeye komt van de voorkant van de rug, hier beweegt de rund weinig. Om deze reden zit er aan ribeye veel vet en dit zorgt voor de heerlijke volle smaak van het vlees! Ribeye smaakt onwijs sappig en zacht. Het vlees kan op verschillende manieren bereid worden.
Bavette is werkvlees omdat het uit de buikspier van de rund komt. Vandaar dat het een stevige structuur heeft en een volle en vette smaak. De ribeye daarentegen is een stuk malser vlees. Dit komt omdat het een luie spier betreft welke zachter zijn.
Verhit een koekenpan of grillpan op hoog vuur, of steek de barbecue aan. Bak of gril de ribeye tot het gewenste resultaat: rood 1 tot 2 minuten per kant, medium 2 tot 3 minuten per kant, doorbakken 3 tot 4 minuten per kant. Laat het vlees 5 tot 8 minuten op een bord rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie.
De chuck eye steak bereiden
Hoewel de chuck eye lijkt op een ribeye, raden we het wel aan om deze stukken vlees anders te bereiden. De chuck eye steak is geschikt om te bereiden op de barbecue, maar de chuck eye steak is ook lekker om langzaam te garen.