Wat aten ze vroeger?

Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wur.nl

Wat aten ze in de jaren 50?

Wat aten wij toen? Het eten was destijds goedkoop en simpel. De warme maaltijd bestond voornamelijk uit aardappelen, groente en (een klein beetje) vlees. Gerechten als stamppot, bruine bonensoep, watergruwel, hangop en rijstebrij waren aan de orde van de dag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op inproba.nl

Wat aten de boeren vroeger?

Het voedsel dat de boeren aten was doorgaans eenzijdig: graan en peulvruchten, samen met melk en eieren. Er werd wel eens vlees gegeten, maar eigenlijk gebeurde dat alleen in de slachtmaand. In die maand werd een aantal dieren geslacht en opgegeten. Wat over was van het vlees (en ook vis) werd gepekeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijngelderland.nl

Wat aten ze in de jaren 30?

Hoofdmaaltijd. Bij de hoofdmaaltijd hoort als het even kan vet vlees, zoals klapstuk of doorregen spek. Vis is goedkoper dan vlees. Vooral armere mensen eten haring uit de Noordzee, paling en snoekbaars uit het IJsselmeer en mosselen uit Zeeland.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verzetsmuseum.org

Wat aten arme mensen vroeger?

De maaltijd van de armen was zeer eenzijdig en bestond vooral uit roggebrood en aardappelen. De goedkope aardappelen werden soms vermengd met wat groente of met een beetje vet of met wat peper en azijn. Vaak kwam het voor dat het voedsel van slechte kwaliteit was.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groningentoen.nl

Voedsel in de prehistorie

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat aten ze 100 jaar geleden?

Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notenbeurs.nl

Wat aten ze in de jaren 70?

In de jaren 70 bestond de dagelijkse maaltijd voornamelijk uit de gewone Hollandse pot: aardappelen, vlees en groente. Al dan niet in de vorm van een stamppot of lekker geprakt op het bord. Heel voorzichtig maakte gedurende dit decennium de buitenlandse keuken zijn entree. We maakten kennis met de Italiaanse keuken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op miljuschka.nl

Wat aten ze in de middeleeuwen?

Brood vormde het hoofdvoedsel, gevolgd door andere graanproducten, zoals pap. Vlees was prestigieuzer en duurder dan graan of groente. De adel liet bij speciale gelegenheden een beer (mannelijk varken) slachten. Als smaakmakers werden verjus, wijn en azijn gebruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat aten de mensen in 1800?

Het 18de- en vroeg 19de-eeuwse menu van boeren en arbeiders was eenzijdig: het bestond hoofdzakelijk uit aardappelen en roggebrood, tijdens goede jaren aangevuld met wat boter, vlees, eieren en heel af en toe kaas, vis, suiker en rijst. Dit leverde ongeveer 2300 kcal per dag op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veldverkenners.be

Wat aten de mensen in 1940?

Nederland voedt zich zelf. Vanaf 1940 wordt de landbouw hervormd. Mensen eten hierdoor minder vlees en vet en meer aardappelen, granen en groenten dan in de jaren dertig. Het dagelijks menu wordt daardoor gezonder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verzetsmuseum.org

Wat aten ze vroeger als ontbijt?

Als ontbijt aten ze pap, pannenkoek, aardappel of brood met reuzel, stroop en af en toe jam. Als hoofdmaaltijd aten ze meestal een stamppot met veel aardappelen of een gerecht van peulvruchten, zoals bruine bonen en erwtensoep. Rijke mensen konden vaker vlees, vis en zuivel kopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op reizenindetijd.nl

Wat aten ze vroeger op brood?

In de middeleeuwen at men pannenkoeken, brij of pap en heel soms een sneetje roggebrood. Gewoon twee warme maaltijden per dag. Het weinige graan wat er was, werd voor het bierbrouwen gebruikt. Pas vanaf de zestiende eeuw at men een broodmaaltijd wat meestal bestond uit roggebrood, kaas, boter en bier.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gtrovers.nl

Wat aten de holbewoners?

Het Holbewoner Dieet, dat werd bedacht door professor Arthur De Vany, is gebaseerd op de eetgewoonten van onze vroegste voorouders die zo'n veertigduizend jaar geleden leefden. - Eet drie maaltijden per dag bestaande uit niet zetmeelrijke groenten, fruit en magere proteïnen.- Sla af en toe een maaltijd over.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elle.com

Wat aten ze in de jaren 60?

De meest gangbare maaltijd van de jaren 60 was soep met ballen, kruimige aardappel met bloemkool of boontjes en varkenslapje en griesmeelpap of vla toe. En op feestelijke momenten kon de huzarensalade (of koude schotel uit het zuiden van het land) niet ontbreken!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Wat aten de mensen in 1960?

Het was inderdaad vooral aardappelen , groente vlees en stamppotten. Soms ook macaroni ham-kaas al waren er kennelijk ook voldoende mensen die het niet aten of het bereidden als dessert.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op foodlog.nl

Wat aten mensen vroeger in de winter?

De Marktslager. In de winter eten we vaak stamppot, grote borden met aardappelen, groente en vlees of stevige pasta's. Lichtere maaltijden als een stuk vlees op de barbecue met wat rauwkost zijn eerder typerend voor de zomer. Dit heeft niet alleen met het seizoen te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.linkedin.com

Wat voor vlees aten ze in de middeleeuwen?

Vlees, melk en kaas

Een groot deel daarvan was van bekende landbouwdieren, zoals rund, varken, schaap, geit en paard. De bewoners van de nederzetting aten vooral rundvlees. Varken en schaap kwamen minder vaak op het bord, al hadden ze in de loop van de eeuwen wel steeds meer voorkeur voor schapenvlees.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfgoed.utrecht.nl

Wat aten mensen 2000 jaar geleden?

Onderzoek laat zien dat de oermens een alleseter was en in die tijd moest eten wat voorhanden was; fruit, vis, vlees en noten. Maar het voedsel waarop al onze voorouders konden terugvallen waren knollen en wortels, die net als granen, veel zetmeel bevatten en daarmee energie leveren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brood.net

Wat aten ze in 1900?

Door de Industriële Revolutie, de urbanisatie en de bevolkingsgroei veranderde die eetcultuur eind 19e eeuw, begin 20e eeuw. Zo ging van 1850 tot 1900 tarwe de plaats innemen van het goedkopere roggebrood. Brood en aardappelen domineerden dus het dieet in de eind 19e eeuw. Vlees werd gezien als een luxe product.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isgeschiedenis.nl

Wat aten ze in de Romeinse tijd?

Behalve graan aten de soldaten varkensvlees, rundvlees, vis (o.a. snoek en mosselen) en kaas. De dieren graasden bij de kampementen. De vis werd uit de rivier gevangen met fuiken. De informatie die wij hebben over de voeding van de Romeinen komt onder andere uit schriftelijke bronnen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op museumhogewoerd.nl

Wat aten ze in de 17e eeuw?

Er staan veel recepten in met verse groenten. Een noviteit, want het eten van verse groenten werd in die tijd soms nog als ongezond beschouwd. De elite stortte zich in de Gouden Eeuw echter vol overgave op inmiddels vergeten groenten als wortelbiet, pastinaak, zeekool en warmoes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onh.nl

Wat aten de Nederlanders voor de aardappel?

Antwoord: Tot de oudste groenten behoren kool, rapen, pastinaken (toen pinksternakels genoemd) en wortelen. Men gaat ervan uit dat pastinaken als het algemene voedsel voor de armere bevolking vóór de invoering van aardappelen was.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijnmond.nl

Wat aten we in 1973?

1973: Fondue

In de jaren 60 werden we langzaamaan besmet met het fonduevirus en tegen de jaren 70 had iedereen een pot in huis die steevast tijdens feestdagen tevoorschijn werd getoverd. Je eten 'koken' op tafel in een stroperige massa van kaas, chocolade of bouillon werd uiterst hip, verfijnd en gezellig bevonden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op harpersbazaar.com

Wat aten ze in de jaren 80?

Gezond eten was nog niet de trend. De variatie in de supermarkt wordt steeds groter. Naast macaroni en spaghetti hebben we nu ook vlindertjes en wokkeltjes en het zuivelschap wordt steeds voller met meer en meer verschillende toetjes. Niet alleen smaak beïnvloedt ons koopgedrag, ook het merk wordt steeds belangrijker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op inproba.nl

Wat aten ze in 1980?

In de jaren tachtig was veel snoep hetzelfde als nu, alleen heet het nu anders. Bekende snoepsoorten van die periode zijn Raider (nu Twix), Twix en Treets (M&M's), Bonitos en 3 musketiers. We aten veel kleurstoffen en suiker met snoep als Dummies, vliegende schotels, snoepschelpen- en lippenstiften en knettersnoep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op margriet.nl

Populaire vragen