Soms kan een konijn rondjes om zijn baas heen rennen, vaak zoemend en knorrend en uiteindelijk in zijn voeten bijten. Dit rondjes rennen is seksueel gedrag, het konijn probeert indruk te maken en raakt gefrustreerd als er geen reactie komt.
Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je. Deze verliefdheid is vaak hormonaal bepaald, maar het ziet er altijd wel super aandoenlijk uit. Voor jou natuurlijk ook te gek, want je bent geliefd door je konijnen.
Rondjes om ander konijn heen rennen -----> Ik ben verliefd op je. Tegen ander konijn aan gaan liggen -----> Ik voel me volledig bij je op mijn gemak. Uitvallen richting ander konijn -----> Ga weg, anders bijt ik! Voorpoten op achterlijf ander konijn leggen -----> Ik ben opgewonden en ga zo op je rijden.
Likken: Dit doen konijnen als ze je lief vinden. Konijnen wassen soortgenootjes ook erg vaak, dit betekend dat ze elkaar accepteren. Dingen in het rond gooien (bijv, de etensbak): Het konijn is hongerig of hij heeft iets gevonden waar hij mee kan spelen.
Boosheid: Als je konijn boos is stampt hij minder hard en kort achter elkaar en bromt er soms zacht bij. Het kan zijn dat je konijn duidelijk probeert te maken dat het bepaalde behoeftes nodig heeft. Wees alert op dit gedrag: het kan namelijk spanning en stress veroorzaken.
Helemaal happy. Te herkennen aan: Op zijn rug of zij rollen met de poten in de lucht en de ogen soms gesloten. Wat betekent het? Je konijn is ontzettend ontspannen en gelukkig.
Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons. Het is eerder wazig. Ze kunnen je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht.
Rondhuppelen, spelen, graven en knagen is wat een konijn het liefste doet. Maar helaas komt het ook weleens voor dat een konijn stress heeft. Bijvoorbeeld als het konijn wordt vervoerd of als er een roofdier zoals een vos in de buurt is.
Konijnen zijn gezelschapsdieren en doodongelukkig in zo'n eenzaam hok, blijkt uit onderzoek van de Dierenbescherming. Eenzame konijnen vertonen afwijkend en tegennatuurlijk gedrag.Ze gaan likken aan ijzer en lopen rondjes door hun hok. Ze zoeken als het ware naar een uitweg.
Onzindelijkheid bij jonge konijnen
Met als gevolg dat ze vaak plassen, soms gewoon omdat ze hun plas niet meer op kunnen houden, maar vaak ook op momenten dat ze bang zijn, als ze dingen spannend vinden. Zo komt het bij jonge konijntjes vaak voor dat ze plassen als ze op schoot zitten of op meubels.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Het konijn kan zich in een diepe slaap bevinden. Hierdoor lijkt het soms of het konijn dood is, tot het opeens wakker schrikt en weer rechtop in zijn kooi staat. Als je goed naar het neusje kijkt dan zou weinig beweging kunnen verraden dat ze slapen.
Soms duwt hij eerst met zijn kop, soms gebruikt hij meteen z'n tanden. Hij bijt niet hard, maar doet dit als waarschuwing: 'Weg die voet, ik moet er langs! ' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien.
Als de konijnen fel om elkaar heen blijven draaien (vlinderen), duw ze dan bij elkaar vandaan. Als een van beide konijnen continu achterna gejaagd wordt en steeds weg moet rennen, kan het zijn dat deze angstig wordt.
Konijnen hebben zelfgegraven holen en gangenstelsels met meerdere uitgangen, maar brengen veel tijd boven de grond door met voedsel zoeken, rennen en spelen. Ze eten vooral in de avond en ochtend. Midden op de dag rusten ze. Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.
Je moet het konijn iedere dag aandacht geven en natuurlijk eten en drinken geven. Het hok moet 1 maal per week verschoond worden. Als je kiest voor een konijn met lang haar bijvoorbeeld een Angora, dan moet je het konijn borstelen en eventueel bijknippen.
Konijnen zijn van nature groepsdieren.Toch slijten veel van deze dieren hun dagen eenzaam en opgesloten in een hokje.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen. Een konijn dat plat op de grond ligt met de oren strak naar achteren is gespannen of bang.
Het konijn is boos, ziet gevaar aankomen of is het ergens niet mee eens.Ook kan het een soort stamp om aandacht zijn om zich aan andere konijnen te laten zien. Je konijn stampt niet wanneer hij bang is. Als een konijn bang is trekt het zich meestal terug en zal in elkaar gedrukt zitten met groot opgezette ogen.
Een hangoor dwerg is een leuk konijn voor een gezin en kinderen. Wel is het belangrijk dat dwergkonijnen, zoals alle konijnen niet graag worden opgetild. Laat jij het dwerg hangoortje met zijn pootjes op de grond staan dan is dit ras goed tam te maken en zal hij regelmatig jouw aandacht zoeken voor een knuffel.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Meestal kun je hem dan helemaal gaan aaien, en zal hij op den duur jouw hand gaan likken en sommige Konijnen geven zelfs zoenen in je gezicht. Je kunt ook jouw hand voorzichtig onder zijn kin steken, maar aai hem beslist niet onder zijn kin: Konijnen ervaren dit als erg bedreigend.