Zaanse mosterd (335 g, €0,99). Milde mosterd, beetje zoetig, weinig scherp. Prima mosterd voor bij een blokje kaas.
5. Serveer bij de kaas neutrale crackers of brood. Ook lekker om er wat (gedroogd) fruit en noten bij te serveren. Of dips als mosterd of honing-dille.
Kaas combineren met sauzen. Kaas is uitstekend te combineren met wijn, bier of port. Daarnaast zijn er ook zeer smakelijke sauzen die de smaak van kaas nog beter tot hun recht laten komen. Inmiddels al erg bekend is de Mosterd Dillesaus.
Kaas-dessert-kaas
Wij eten de kaasplank meestal voorafgaand aan het dessert, omdat we zoet als afsluiter het allerlekkerst vinden. Maar doe vooral wat je fijn vindt. En als je lang genoeg blijft tafelen, kun je misschien wel de ultieme volgorde kaas-dessert-nog meer kaas halen.
Het leukst is om een gevarieerd assortiment te presenteren. Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: half-harde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas. Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde.
Deze saus smaakt heerlijk bij een blokje kaas, op vleeswaren en natuurlijk bij zalm of tonijn. Nog een bijzondere combinatie? Proef deze saus eens op gebakken of gekookte witte vis, zoals kabeljauw, pangafilet of dorade.
Als je de saus tevoren maakt en wilt opwarmen, doe dat dan op een heel zacht vuur of in een warmwaterbad. Roer regelmatig om, zodat de saus gelijkmatig warm wordt.
Kaassaus in koelkast bewaren
Laat de saus op kamertemperatuur afkoelen en plaats deze vervolgens goed afgedekt in de koelkast. Op deze manier is de kaassaus maximaal 3 tot 5 dagen nog te bewaren in de koelkast.
Kaassaus invriezen is mogelijk met verschillende soorten kaas. Aangezien de kaassaus met melk wordt gemaakt, zal de saus bij het invriezen gaan schiften. Door de kaassaus na het ontdooien weer goed door te roeren, is de saus weer prima te gebruiken.
Ja, je kunt kaassaus invriezen. Bepaalde zuivelproducten hebben wel de neiging om te scheiden als ze eenmaal zijn ingevroren. Dit geldt ook voor kaassaus. Wat er gebeurt tijdens het invriezen, is dat het vet zich van de rest van het product afscheidt, waardoor de kleur iets verandert en de consistentie verandert.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
Wanneer een kaassaus schift, ligt dat meestal aan de manier waarop de roux bereid is of waarop de roux en melk worden samengevoegd. Je moet er altijd voor zorgen dat een van de twee koud is en de andere warm.
Pasta opbakken op het vuur
Heb je een restje spaghetti met een lopende saus over? Dan is pasta opwarmen op het vuur de goede manier. Doe een beetje olie of boter in een pan en voeg de pasta toe. Warm op op een middelhoog vuur en roer er regelmatig door om de warmte gelijkmatig te verspreiden en aanbakken te voorkomen.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Matig. Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Sauzen zoals Honing mosterd dille saus zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Honing mosterd dille saus is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Een bosje dille kun je in vershoudfolie of in een goed afgesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dille ook invriezen. Doe het kruid in een goed afgesloten zakje en bakje en dan blijft dille tot 12 maanden goed (minimaal -18°C).
Gebruik een mooie houten plank om de kaas op te leggen. Kies minimaal drie verschillende kaassoorten, het lekkerst is dat ze qua kleur, smaak en structuur verschillend zijn. Reken ongeveer 100-150 gram kaas per persoon.
Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Brood neutraliseert en brengt de sterkste smaken in evenwicht. Zorg voor variatie: knapperig wit om een rijpe zachte kaas op uit te smeren, notenbrood voor bij de zachte schimmelkazen of een dikke plak boerenbrood voor bij de abdijkazen.
Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij. Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de ovenschotel het beste, afgedekt met aluminiumfolie, opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca. 10-15 minuten. Haal de laatste paar minuten de folie weg voor een mooi bruin korstje. Opwarmen in de magnetron kan eventueel ook, afgedekt met magnetronfolie ca.
De meest voorkomende reden dat iets gaat schiften, is het verschil in temperatuur. Het is belangrijk dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn. Dus ook als je een bloemmengsel maakt wat je aan je crème toevoegt, zorg dat deze heel erg goed is afgekoeld en dezelfde temperatuur heeft als je boter.
In mosterd zit azijn, een zuur dus, als je deze mengt met een vetstof, in dit geval de room dan loop je kans dat dit gaat schiften. Denk ook maar aan mayonaise, die even vatbaar is voor schiften.
Je kan ze beter enkele minuten blancheren (kort koken), laten uitlekken en nadien in een goed afgesloten container invriezen. De complete schotel witloofrolletjes met saus kan je best garen in de oven, laten afkoelen en nadien invriezen. Zorg ervoor dat je bereiding zorgvuldig en luchtdicht verpakt is.