Hoe ziet de mosterd plant er uit? De zwarte mosterdplant is een éénjarige plant, met een vertakte stengel die een meter hoog wordt. De onderste bladeren zijn geveerd, de bovenste bladeren smal en spits. De gele (of witte) mosterd is een éénjarige, rechtopstaande plant die 30 cm hoog wordt.
Het is de eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie waar de mosterdzaadjes van afkomstig zijn. Die mosterdplanten groeien in Europa, Noord-Afrika en Azië. In het voorjaar wordt er in het gematigde klimaat gezaaid. Daar vindt na de bloei de oogst plaats.
Je kunt de zaden vanaf ongeveer maart buiten zaaien en je oogst de jonge blaadjes van de jonge planten. Die blaadjes zijn pittig van smaak (een beetje vergelijkbaar met radijs), en het blad is heel zacht behaard. Je kunt de blaadjes rauw eten of stoven.
Mosterd kweken in 5 stappen
Spit de grond goed om voordat de zaden in de grond gaan om de grond vrij te maken van onkruid. Zaai de zaden direct in de volle grond in maart – april. Na het zaaien de grond licht vochtig houden. Aan het einde van de bloeitijd kunnen de zaden geoogst worden om er mosterd van te maken.
Je kunt de blaadjes rauw eten (pittig accent in salades maar ook lekker op een broodje gezond bijvoorbeeld, een beetje zoals rucola maar dan net anders). Je kunt de blaadjes ook stoven, het lijkt dan wel wat op andijvie zonder het karakteristieke bittertje.
Mosterd (soms ook mostaard) is zowel de naam voor een plant (de mosterdplant), als voor een in de keuken gebruikt condiment met meestal een scherpe smaak. Het condiment wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
Het heeft een scherpe smaak en wordt vaak gegeten bij vette etenswaren zoals een bitterbal, rookworst en kazen, met als doel de spijsvertering te bevorderen. Maar doordat mosterd zo scherp is, kan het een slokdarm die al is aangetast door maagzuur verder irriteren en dat voel je meteen.
Mosterd helpt tegen huidkwaaltjes
Aha, volgens een onderzoek helpen twee eetlepels mosterd in je badwater tegen huidinfecties, ontstekingen en spierpijnen. Ook de doorbloeding in je aders zou er beter van worden.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Deze eenjarige plant kan 60 tot 130 cm hoog worden. De bloeiperiode is juni en juli, de zaaiperiode is van maart tot eind augustus. Zaaien kan ook rond het einde van de herfst. Mosterd heeft een korte groeiperiode en kan al na 7 tot 10 weken in bloei komen.
Mosterdzaad bloeit in de zomer. Van juni tot en met september is de bloeiperiode van de mosterdzaad plant. Deze gele bloemen in de tuin zijn echt mooi.
De hoeveelheid zaaizaad bedraagt 15 tot 25 kg per ha, afhankelijk van zaaitijdstip en duizendkorrelgewicht (5 tot 10 gram). De rijenafstand is 10 tot 25 cm en de zaaidiepte 2 tot 3 cm. Dichter zaaien geeft een snellere grondbedekking. Gele mosterd is niet geschikt als zomergewas op braakpercelen.
Mosterd is zo'n kruisbloemige groenbemester die je het best in augustus of september zaait. Het handige is dat je (moes)tuin dan (bijna) helemaal leeg is. Door hun massale bladmassa zijn ze zeer geschikt om onkruid te onderdrukken.
Maak een gezonde mosterd met hele zaden, door gewoon 1 eetlepel gele en 1 eetlepel bruine mosterdzaadjes een nacht te weken in 3 eetlepels (45 ml) water of appelazijn. Doe dan 2 eetlepels (30 ml) water bij de geweekte zaadjes en een snufje zout en meng dat in een keukenmachine tot de gewenste dikte.
Mosterd bevat veel zout, dus ja het is slecht voor je bloeddruk als je er te veel van neemt. In 100 gram mosterd zit ruim 3 gram zout. Het advies is om als volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, liever minder.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema. De hoeveelheid zout kan wel vrij hoog zijn (ongeveer 3,5 gram per 100 gram), maar je eet er natuurlijk geen grote hoeveelheden van.
Afvallen met mosterd
Mosterd is eveneens een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur, en bevat omega 3-vetten. Dit is een gezonde vetsoort die je niet laat aankomen. Sterker nog, van mosterdzaad val je juist af, omdat het de vetverbranding in je lichaam omhoog brengt.
Denk bijvoorbeeld aan de bekende Dijon-mosterd (afkomstig uit Dijon in Frankrijk en gemaakt met alleen fijngemalen bruin en zwart mosterdzaad) en Zaanse mosterd (afkomstig uit de Zaanstreek, grof van structuur en gemaakt van gele en bruine mosterdzaden).
Zwart mosterdzaad is de meest scherpste van de drie. Hou je dus van scherpe mosterd, kies dan voor zwart mosterdzaad. Je kunt ook in de toko en via internet zwart mosterdzaad kopen, let wel op biologisch.
Enig speurwerk op internet leert mij dat koolzaad, raapzaak en mosterdzaad familie van elkaar zijn en dus ook nogal op elkaar lijken. Er is een verschil in bloeitijd, in de wijze waarop de knoppen t.o.v. de bloemen zitten en ook het gebruik verschilt (koolzaad wordt bijvoorbeeld veel door boeren gebruikt).
Bij Natural Spices kun je geel mosterdzaad online kopen. Dit is pittig, maar de mildste van de drie varianten. Je kunt het zaad in een verpakking van 700 gram of 2, 8 of 25 kilo online kopen en krijgt het geleverd in een handige bewaarbak.