Dampdoorlatende folie wordt aangebracht aan de koude kant (de buitenzijde) van een constructie, op zowel daken als gevels. De folie wordt tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal geplaatst.
Damp-open folie brengt u altijd aan de koude kant aan en dampremmende folie aan de warme kant. Laat de folie overlappen bij de naden om te voorkomen dat er alsnog vocht in de constructie trekt via de kieren. Om zeker te zijn van uw zaak doet u er ook verstandig aan de naden af te plakken met een goede tape.
Toepassen dampremmende folie
De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.
Voor het isoleren van een gipsplaat wand kunnen glaswol- of steenwolplaten gebruikt worden. Voor een gipsplaten voorzetwand kan gekozen worden tussen twee verschillende isolatiematerialen: glaswolplaten of steenwolplaten (rollen).
Om deze dampremmende folie op de juiste manier te verwerken is het gebruik van een goede luchtdichte tape een must. Deze tape zorgt er namelijk voor dat de dampremmende folie / dampscherm één geheel vormt, waardoor het doordringen van de warme lucht (welke water bevat) tot een minimum wordt beperkt.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Het toepassen van een dampremmende folie is altijd belangrijk in dampdichte constructies. Dampdichte constructies zijn bijvoorbeeld houten dakconstructies met een pannen, bitumen of EPDM- of zinken dak. In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig.
Dampremmende folie en PIR
Afhankelijk van de plek waar u de PIR isolatieplaten gaat gebruiken is er soms een dampremmende folie nodig om het isolatiemateriaal droog te houden. Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten.
Damp-open folie wordt ook wel dampdoorlatende folie genoemd. Dit type isolatiefolie wordt altijd geplaatst aan de koude kant van een constructie. Het gaat dus om de buitenzijde van de constructie. Denk bijvoorbeeld aan de kant tussen de (dak)bedekking en ander eventueel bestaand isolatiemateriaal.
Dampopen folie ga je toepassen op het dak als in de spouw van een wand of dakopbouw, deze waterwerende dampopen folie zorgt ervoor dat uw constructie optimaal blijft. Dit folie pas je toe aan de buitenzijde van de constructie (koude zijde).
Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
Een dampopen folie is vaak waterdicht (waterkerend) om zo water van buitenaf tegen te houden. Bekijk hieronder ons complete assortiment dampopen folies.
De isolatie door de plakpennen drukken en een afhouder plaatsen aan beide zijde van de pen ivm luchtspouw isolatie. De naden van de isolatie overlappen ca 7 a 10 cm en afplakken en aan de onderzijde omvouwen en ook afplakken. De buitenmuur opmetselen. Span de isolatie onder de balkenlaag en niet het vast.
Dit kun je doen met aluminiumtape of duct tape. Dit geldt vooral op plekken waar de folie onderbroken wordt bijvoorbeeld bij inbouwspots of ventilatiekanalen. Je kunt hier gebruikmaken van een nietmachine om de dampremmende folie vast te zetten.
Baanvormige (bitumen) dakbedekking of kunststof dakbedekking (PVC, EPDM) is zeer dampdicht. Om bij deze opbouw overmatige inwendige condensatie te voorkomen, dient de dampremmende laag aan de onderzijde volledig gesloten te zijn. Dit moet door de verwerker worden gegarandeerd.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo'n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is.
Een dampscherm is een water- en luchtdichte folie die vochtige lucht (in de vorm van condens) van binnenshuis tegenhoudt. Voor dakisolatie is dit scherm eigenlijk onontbeerlijk: de folie beschermt het achterliggende materiaal tegen vocht.
Warme en koude zijde
Warme zijde: De warme zijde bevindt zich aan de binnenzijde van je huis. Denk aan de zolder. Koude zijde: Met de koude zijde wordt de buitenkant van een muur of dak bedoeld.
1. Een dampscherm kiezen. Bij de plaatsing van een dampscherm heb je twee opties: of je kiest isolatiemateriaal dat al van een dampscherm voorzien is, of je brengt het dampscherm apart aan. Bij de eerste optie kan de aluminium bekleding van de isolatie dienen als dampscherm.
Het isoleren van een voorzetwand
In geval van een minerale wol als isolatiemateriaal, is het aan te raden een damp-open folie te plaatsen tussen de buitenmuur en de constructie. Dit dampscherm zorgt ervoor dat de isolatie van binnen wel naar buiten toe kan ademen, maar vocht kan niet van buiten naar binnen komen.
Een spantendak kun je op verschillende manieren isoleren: met samendrukbare dekens of matten van minerale wol of een ander soort isolatiemateriaal, zoals cellulose of houtwol. Deze materialen zijn eenvoudig op maat te snijden en je kunt ze gemakkelijk tussen de spanten van het dak klemmen.
“Een dampscherm dient steeds aan de binnenzijde van de isolatie aangebracht te worden. De buitenzijde van de isolatie hoort steeds dampopen te blijven, anders heb je het risico van interne condensatie. Daarna kun je de binnenzijde afwerken naar believen”, aldus Cruysberghs.
De meeste pir platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.