Marmer en graniet zijn producten van natuursteen, gezond en duurzaam koken dus!
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Ook gietijzeren pannen gaan bij goed gebruik levenslang mee. En ook gietijzeren pannen zijn goede en duurzame pannen zonder antiaanbaklaag. Gietijzeren pannen zijn met name bekend voor het stoven van vlees en stoofpotjes zoals de bekende pannen van Le Creuset. Maar er zijn ook gietijzeren koekenpannen of poffertjespan.
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen en de pannen van Riess hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
Pannen van geanodiseerd aluminium zijn fantastisch in gebruik. Het bewerkte aluminium is krasvast en twee keer zo sterk als roestvrij staal; je mag er gewoon metalen kookgerei in gebruiken. Daarnaast mag geanodiseerd aluminium in de oven en is het een ideaal materiaal om mee te bakken op hoge temperaturen.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
De pannen van Greenpan hebben een PFAS-vrije keramische Thermolon anti-aanbaklaag. Die laag is gemaakt op basis van natuurlijke materialen zoals diamant en zand. Dit is een unieke, keramische antiaanbaklaag die zonder de schadelijke stoffen, waaronder PFAS, vervaardigd is.
Marmer en graniet zijn producten van natuursteen, gezond en duurzaam koken dus!
Een pan van plaatstaal is een superkrachtige pan die erg geschikt is voor hoge temperaturen. Deze gezonde pannen doen het erg goed op inductie. De duurzame plaatstaal koekenpan bijvoorbeeld bevat géén giftige en schadelijke stoffen.
Veilig koken: PFOA-vrije anti-aanbaklaag
Tefal-potten en -pannen bevatten geen oplosbare PFAS zoals PFOA, PFOS of PFHxA. Ze worden regelmatig gecontroleerd door externe en onafhankelijke laboratoria.
Deze sterke anti-aanbaklaag bevat daarnaast geen PFCs, PFAs, PFOA of PFOS! De pannen in deze serie zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Ze mogen na gebruik in de vaatwasser, maar we raden aan de pan met de hand af te wassen zodat deze zo lang mogelijk meegaat.
Naar mijn mening is dit soort kookgerei helemaal niet giftig en heerlijk om mee te koken. De gietijzeren constructie houdt de warmte goed vast, wat zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de hele pot, en het geëmailleerde geglazuurde oppervlak heeft geen seasoning nodig, dus het vereist weinig onderhoud.
Gelukkig kun je de pan gewoon blijven gebruiken. De beschadiging zit in de emaille laag. Dat is een soort glazen laag over het pure gietijzer staal. Dit zijn natuurlijke materialen die geen gevaar voor de gezondheid zijn.
gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille. Maar ook HIER is het goed opletten. Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.
1. Demeyere Alu Pro Duraglide ('beste uit de test') Een dikke 8,3 krijgt de Demeyere Alu Pro Duraglide van de Consumentenbond! De antiaanbaklaag krijgt zelfs een 10.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je het beste voor een PTFE-vrije pan kiezen. Zo bestaan er pannen met een eco-bewuste anti-aanbaklaag. Ze zijn gemaakt van leisteen en andere mineralen.
Slijten. PTFE is wereldwijd uitgebreid onderzocht op zijn bestanddelen, en er zijn geen aanwijzingen dat er andere stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de mens. Wel is bekend dat PTFE, oftewel teflon, heel zacht is en daardoor makkelijk slijt.
De emaillelaag op het ijzer zorgt ervoor dat er geen giftige stoffen in uw eten of drinken kunnen belanden. Let wel op dat u op de juiste manier met het emaille omgaat en het ook op de juiste manier verzorgt.
Ze zitten in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook worden ze gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen.
Met de WMF Durado koekenpan zit je gegarandeerd goed. Deze is namelijk als beste getest door de Consumentenbond (okt. 2021). De pan zelf is gemaakt van Cromargan® roestvrij staal 18/10 en de anti-aanbaklaag is keramisch en dus PFAS-vrij, PFOA-vrij en zorgt ervoor dat je eten niet aanbakt.
Wat maakt Granite bijzonder? Vetarm bakken, in deze pan bak je met een minimale hoeveelheid olie of boter. Het aluminium zorgt voor snellere opwarming en warmteverdeling. Veilig bakken dankzij de ergonomische koudgreep.
De koekenpannen van IKEA zijn vrij van het giftige PFOA, dús goed voor de natuur. Dat de pannen wel een andere zeer giftige stof bevatten, stond niet vermeld op de site.
Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico's opleveren voor gezondheid en milieu.
Net zoals met PFOA, zijn er geen schadelijke hoeveelheden GenX stoffen aanwezig in de anti-aanbaklaag van de pan. Wil je weten of een chemische stof wel of niet in een product zit, vraag het na bij de producent.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.