In de top drie staan Roemenië, Armenië en Georgië. De helft van de bevolking van Roemenië noemt religie 'zeer belangrijk' en gaat wekelijks naar de kerk, 44 procent van de Roemenen bidt dagelijks en bijna twee op de drie Roemenen gelooft 'met absolute zekerheid' in God.
Meest religieus
Het meest religieuze land ter wereld is Thailand (94 procent), gevolgd door Armenië (93 procent), Bangladesh (93 procent), Georgië (93 procent) en Marokko (93 procent).
De islam is na het christendom de grootste godsdienst in Europa. Inclusief Europees Rusland en Turkije leven er zo'n 50 miljoen moslims op het continent.
Toch geldt die stijging niet voor Europa. In 2019 verloor de Kerk 292.000 gelovige Europeanen en kwam het totaal aantal religieuzen in het Europese continent op 285,6 miljoen te staan.
In totaal zijn er zo'n 45.000 kerken in Frankrijk.
In totaal zijn in Nederland in de loop van de geschiedenis ruim 19.000 kerken gebouwd, waarvan nog ongeveer 7000 resteren. Daarvan hebben ongeveer 4000 de status van monument en zijn ook ongeveer 4000 kerkgebouwen nog in gebruik: Ongeveer 2300 door de protestanten en ongeveer 1700 door de katholieken.
De meest bezochte kerk van Duitsland en de grootste kerk van Europa is gevestigd in de prachtige stad Keulen. De Cologne Kathedraal heeft een bijzondere geschiedenis en een schitterende architectuur. Een gebouw waarvan de bouw begon in 1248 en pas voltooid werd in 1880, staat in het centrum van Duitsland.
- Rotterdam is de plaats waar de meeste kerken staan: 209.
grootste (formaat)
- Niet de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad maar een (bijna-)kopie daarvan in de hoofdstad van Ivoorkust is de grootste kerk ter wereld.
De meeste kerken staan volgens deskundige Bert Scheffers in Rotterdam, zo zegt hij in het Nederlands Dagblad. Google Maps maakt melding van 19 kerkgebouwen, net zoveel als in Urk. Echter is Rotterdam wat land betreft 206,44 km² groot, dus blijft er slechts 0,09 kerk per km² over.
In Europa komt de islam na de christelijke religies op de tweede plaats. Er zijn grote autochtone moslimminderheden op de Balkan en in andere Oost-Europese landen. In Kosovo, Albanië en Bosnië en Herzegovina is de islam de grootste religie.
Het minst religieuze land van Europa is Zweden, waar slechts 19 pct van de bevolking zich nog religieus noemt. 78 pct van de bevolking is ongelovig of overtuigd atheïst. Daarna volgen de Tsjechische Republiek waar nog slechts 23 pct religieus is en Nederland met 26 pct.
In de top drie staan Roemenië, Armenië en Georgië. De helft van de bevolking van Roemenië noemt religie 'zeer belangrijk' en gaat wekelijks naar de kerk, 44 procent van de Roemenen bidt dagelijks en bijna twee op de drie Roemenen gelooft 'met absolute zekerheid' in God.
Van alle West-Europese landen is Nederland het meest ongelovig. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) noemt zich atheïst, agnost of niet-religieus. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. In deze ranglijst is Nederland de koploper.
De meest religieuze landen zijn Malta, Roemenië en Polen met 1% niet-gelovigen.
'Nog vijftien jaar, dan is China het grootste christelijke land'
De oudste nog in gebruik zijnde kerk ter wereld is de kathedraal van Etchmiadzin. Deze wordt ook wel de Kathedraal van de Moeder Gods of Moederkathedraal genoemd. Hij is gebouwd in de periode 301 – 303, direct nadat Armenië het christendom als staatsgodsdienst aannam.
Maar ook de niet katholieke kerkgemeenschap in Nederland blijkt zeer vermogend. In 2015 werd door de Protestantse Theologische Universiteit becijferd dat de protestantse kerken bijna €1 miljard aan cash hebben, en nog eens een meervoud van dat bedrag aan beleggingen, landerijen en gebouwen.
Een katholiek in de Protestantse kerk
Urk is een voormalig eiland en tegenwoordig qua oppervlakte de kleinste gemeente van Flevoland. De Vlaamse journalist Matthias M.R. Declercq is een vreemdeling in het dorp en in de kerk.
Het dorp met zo'n 20.000 inwoners telt maar liefst 24 kerken, die allemaal een of andere scheuring van de protestantse kerk vertegenwoordigen: gereformeerd, hervormd, vrijgemaakt, hersteld: je vindt het op Urk allemaal.
Niet de Domkerk in Utrecht, niet de Sint Jan in den Bosch, maar de heilige Willibrordusbasiliek in het Zeeuws-Vlaamse Hulst is gekozen tot de mooiste kerk van Nederland.
De Sint Servaaskerk in Maastricht is letterlijk het hart van de stad. Ingeklemd tussen het Vrijthof, Keizer Karelplein en Hendric van Veldekeplein is de oudste, nog bestaande kerk van Nederland een eyecatcher. En een bezoekje waard! De basiliek is vernoemd naar Sint Servaas: de 4e-eeuwse Bisschop van Maastricht.
Met het bouwjaar 560, geldt de Sint-Servaasbasiliek als de oudste kerk van Nederland. Deze kerk staat op het Vrijthof in Maastricht en vormt een van de voornaamste bezienswaardigheden van de Limburgse hoofdstad.
De Sint-Pietersbasiliek in Rome is waarschijnlijk de bekendste en één van de belangrijkste kerken van het Rooms-Katholieke geloof. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat het de kerk is van Vaticaanstad, waarvan de paus staatshoofd is.