Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn.
Keelpijn gaat binnen een dag of tien wel over. De oorzaak van pijn in je keel is vaak een verkoudheidsvirus. Het kan ook een symptoom zijn van corona. Laat je daarom testen, adviseert huisartsensite thuisarts.nl.
Als de keel wordt overbelast zoals bij roken, zingen, schreeuwen of veel kunnen de klachten langer duren.
Hoe lang duurt een keelontsteking? Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot 10 dagen vanzelf over. Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen.
Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.
's Nachts lig je en kan slijm moeilijker weglopen uit je keel.Vaak worden keelklachten als hoesten hierdoor 's nachts erger. 's Ochtends kun je soms wakker worden met een hele droge mond en keel. Je hebt dan 's nachts door je mond geademd, omdat je neus verstopt zat misschien.
Bij beginnende keelpijn zijn ontstekingsremmende pijnstillers vaak voldoende om de pijn te verwachten. Dit zijn over-the-counter pijnstillers. Voorbeelden van ontstekingsremmende pijnstillers zijn: Naproxen, ibuprofen, zuigtabletten met nsaid's. Ze helpen om de pijn te verminderen, maar ook om koorts te verlichten.
Bij pijn bij slikken is er sprake van een irritatie van de slijmvliezen in de keel. Dit geeft vaak een pijnlijk gevoel in de keel. Vaak gaat het slikken en spreken wat lastiger. Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan.
IJs eten bij keelpijn
Dan heb je geluk, want waterijsjes hebben een verzachtende werking bij keelpijn. Een mooi excuus om jezelf te trakteren op een of meer ijsjes. Geen ijsjes in huis: je kunt ook op ijsblokjes kauwen. Doe er een beetje zout bij wanneer je ijsblokjes maakt, dat helpt nog beter.
Welke medicijnen worden gebruikt bij Keelpijn? Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend. Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend.
Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig iets drinken, zoals koud water, kan de pijn verzachten. Ook op iets zuigen (dropje/zuurtje) kan de pijn verzachten. Neem bij heftige pijn genoeg paracetamol op vaste tijden.
Drink thee bij keelpijn voor een verzachtend gevoel
Warme thee kan verzachten, vooral in combinatie met honing of kruiden. Probeer bijvoorbeeld eens Rooibos Honey of Camomile Honey. Ook thee met zoethout of munt kan een verlichtend gevoel geven.
Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan. U kunt de honing van een eetlepel snoepen.
Tips bij keelpijn
In sommige zuigtabletten zitten NSAID's. Dit zijn ontstekingsremmende pijnstillers die u niet zomaar onbeperkt kunt gebruiken. Bovendien hebben ze bijwerkingen. Het is daarom niet verstandig om zuigtabletten met NSAID's te gebruiken.
Bij keelpijn is de oorzaak een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of de amandelen, bij keelontsteking is die ontsteking erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. Op die gezwollen plekken zijn dan vaak ook witte puntjes zichtbaar.
Een keelontsteking is nogal besmettelijk! Een keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid door hoesten of niezen (via druppeltjes in de lucht), maar ook door een zoen op de mond. Een keelontsteking verspreidt zich al gauw in het gezin en op school.
Het helpt het lichaam om de zaak opnieuw onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is. Doordat het lichaam rust, kunnen alle energie en zuurstof naar de spieren en organen gevoerd worden.
De origine van acuut ontstane keelpijn is veelal een virale ontsteking van de tonsillen of van het slijmvlies van de farynx. Doorgaans vindt spontaan herstel van deze klachten plaats binnen tien dagen. Antibiotische behandeling wordt in de NHG-standaard 'Keelpijn' alleen in uitzonderingssituaties aanbevolen.
Zuivel is één van de producten die je beter links kan laten liggen als je last hebt van verkoudheid. Nieuw onderzoek toont aan dat melk de symptomen verergert. Zuivel stimuleert namelijk de slijmvorming en als bijholtes gevuld worden met slijm verhoogd dit de kans op ontstekingen.
Probeer friszure producten zoals ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel en tomaat. Bij gevoelige slijmvliezen kunnen deze producten echter te scherp zijn. Door melkproducten wordt er niet meer slijm geproduceerd, maar ze kunnen wel een plakkerig of slijmerig gevoel in de mond geven.
Daarnaast helpt het tegen keelpijn, bij een verstopte neus en koude rillingen. Door de krachten van gember, raden wij je zeker gemberthee aan. Zo kun je kiezen voor verse gember toe te voegen aan je warme water maar je kunt ook gember theezakjes kopen.
Als je met een spiegel in je keel kijkt, kun je vaak zien dat je keel opvallend rood is. Misschien zie je ook witte vlekken op je amandelen of achter in je keel. Naast deze witte vlekken kun je ook slijm voelen in je keel. In je hals kun je opgezette klieren voelen.