Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Maar op welke stand moet je de thermostaat nou zetten? Als vuistregel kun je aanhouden dat je de thermostaat instelt op ongeveer 60% van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij.
De ideale temperatuur in de koelkast is 3°C tot 4°C. En voor de vriezer is dat -18°C. Maar hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celsius (°C), bij de andere koelkast staan er cijfers van bijvoorbeeld 1 t/m 5.
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
Zorg ervoor dat de koelkast op een koele plek staat zonder radiatoren of boilers en uit het directe zonlicht. Zorg er ook voor dat de luchtcirculatie optimaal is, zodat de condens uit de koelkast kan verdampen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de koelkast en de muur.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Condens of ijs in je koelkast is normaal. Condensatie slaat neer op de achterwand van de koelkast, waar de verdamper zit. Zodra de compressor aanslaat en de verdamper begint te werken, kan deze zo koud worden dat de condensdruppels tijdelijk bevriezen.
1. Samsung RB38C7B6AB1/EF. De Samsung RB38C7B6AB1/EF is de meest energiezuinige koelkast met vriezer van 2023. Met zijn energieklasse A is die enorm zuinig in gebruik en goed voor het milieu.
4 °C is de ideale koelkasttemperatuur.
In veel huishoudens is de koelkast koud genoeg, en bijna 1 op de 3 Nederlanders weet dat 4 °C de ideale koelkasttemperatuur is, zo blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.
Zet open potjes op de bovenste plank
Ook broodbeleg en eieren kun je daar het best bewaren. Het is bovenin de koelkast namelijk net iets warmer dan onderin en daardoor drogen de producten minder snel uit. De perfecte plek voor een paar plakjes kaas of wat vleeswaren dus. Koop er eventueel speciale bakjes voor.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Het is natuurlijk handig om te weten hoe lang een koelkast gemiddeld meegaat. Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee.Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Gekoeld bewaren
In de koelkast groeien micro-organismen zoals bacteriën en schimmels niet zo snel. Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard. Ook eieren horen in de koelkast.
Bederfelijke levensmiddelen* zoals vlees, melk en kaas moet u bewaren bij de wettelijk voorgeschreven temperatuur. De NVWA zet de eisen voor de juiste temperatuur uit de Warenwet voor u op een rij. Staat er geen bewaartemperatuur op de verpakking, dan geldt voor gekoelde opslag: ten hoogste 7 °C.
Afvoergaatje in de koelkast schoonmaken
Een check is eenvoudig: prik met een satéprikker of wattenstaafje voorzichtig in het afvoergaatje en schep eventuele troep eruit. Het afvoergaatje is een broedplaats voor bacteriën.
Als de koelkast erg koud staat ingesteld is de compressor langer aan en de verdamper blijft langer koud. Hierdoor krijgt het overtollige water minder tijd om te worden afgevoerd en bevriest het. Plaats geen warme gerechten in de koelkast. Er komt namelijk vocht vrij als dit gekoeld wordt.
Wanneer je de koelkastdeur vaak achter elkaar opent of niet goed afsluit na gebruik kan er vochtvorming ontstaan. Hierdoor komt er namelijk condens in de koelkast door de koude en warme lucht die samenkomen. Een andere oorzaak van water in je koelkast is dat er mogelijk een verstopping in het afvoergaatje zit.
Boven een temperatuur van ongeveer 10 °C is het veiligheidshalve beter om alles uit de koelkast weg te gooien, met uitzondering van ongeopende flessen en pakken sap.
Reset je koelkast
Reset in dat geval je koelkast: Trek de stekker van je koelkast uit het stopcontact. Als de stekker te moeilijk bereikbaar is, schakel dan de stroomonderbreker uit. Wacht 5 minuten voordat je de koelkast weer van stroom voorziet.
Als de deuren van de koelkast vaak worden geopend of niet goed zijn afgedicht, stroomt de warme lucht van buiten het apparaat in. Deze condensatie verandert dan in vocht of rijp. Dit kunt u voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan.
In de achterwand van de koelkast bevindt zich een gaatje waar condens weg kan lopen. Hierdoor kan bij een verstopt afvoergaatje het water niet worden afgevoerd en dit is dan weer de ideale plek voor schimmels.
Is jouw koelkast nat van binnen? Dan is dit dus vaak een normaal proces. Dit vocht wordt afgevoerd door middel van een condenswaterafvoer.Dit is een gaatje aan de onderzijde van de achterwand, vaak vlak boven de groentelades.